NFT: Τι είναι και πώς 15χρονος έγινε εκατομμυριούχος με έργο του
NFT: Τι είναι και πώς 15χρονος έγινε εκατομμυριούχος με έργο του

Δημοσιεύθηκε

Τα NFT,αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που ανήκει αποκλειστικά σε ένα άτομο. Ενώ θεωρητικά οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να γίνει NFT, μέχρι στιγμής έχουν συσχετιστεί συχνά με την τέχνη, τη μουσική και τα βίντεο.

Οι δημιουργοί που θέλουν να  δημιουργήσουν NFT πρέπει να ανεβάσουν το ψηφιακό στοιχείο σε ένα blockchain,  που αποθηκεύει κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές αγορές  NFT και αρκεί μόνο η εγγραφή, ένα κρυπτονόμισμα και μια ψηφιοποιημένη μορφή του έργου.

Οι δημιουργοί μπορούν να ορίσουν τη δική τους αρχική τιμή και στη συνέχεια να επιλέξουν σε ποιον θα απονείμουν το NFT. Όλα γίνονται μέσω υποβολής προσφορών.

Με αυτό τον τρόπο ο Jaiden Stipp, ένας 15χρονος από την Ουάσινγκτον, δημιούργησε το πρώτο του ψηφιακό έργο τέχνης. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2021.  Πούλησε το πρώτο του κομμάτι για 20 Ethereum, περίπου 30.000 $ και δημιούργησε οκτώ μοναδικά NFT του έργου τέχνης του. Μετά, δημιούργησε ένα νέο έργο τέχνης NFT διαθέσιμο σε 367 συλλέκτες σε μορφή ειδικής έκδοσης.  Οι εκδόσεις εξαντλήθηκαν γρήγορα και κέρδισε πάνω από 350.000 $ σε κύριες πωλήσεις απευθείας.

Οι συνολικές πωλήσεις έργων τέχνης του Jaiden εκτιμώνται πλέον σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο cryptoart. Ο Jaiden λέει ότι η επιτυχία του ήταν μια «απροσδόκητη αλλά ευχάριστη έκπληξη» για αυτόν και την οικογένειά του.

Πως έγινε εκατομμυριούχος μέσω NFT o Jaiden

Πριν ξεκινήσει στον κόσμο του NFT, ο Jaiden σχεδίαζε εντυπωσιακά λογότυπα και εξώφυλλα άλμπουμ για τους φίλους και γνωστούς.

«Το περισσότερο που είχα πουλήσει τη δουλειά μου ήταν μια προμήθεια 70 $ σε ένα εξώφυλλο άλμπουμ που έφτιαξα για έναν φίλο», είπε στο Fortune.

Αφού είδε μια ανάρτηση σχετικά με τα NFT στο Instagram το 2020, εγγράφηκε για έναν λογαριασμό στο SuperRare. Μια διαδικτυακή αγορά για τη συλλογή και την εμπορία ψηφιακών έργων τέχνης. Και επειδή ήταν ανήλικος, έπρεπε να περάσει από μια διαδικασία επαλήθευσης.

Ο Jaiden ανέβασε το πρώτο του έργο τέχνης τον Φεβρουάριο του 2021, περίμενε περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν το πουλήσει. Δεν όρισε τιμή και έτσι παρακολούθησε οικογενειακώς, διαφορετικές προσφορές πριν αποφασίσουν να πουλήσουν για 20 Ethereum. Δηλαδή περίπου 30.000 $ αξίας εκείνη την περίοδο.

Από τότε, το 20 ETH έχει γίνει η τιμή εκκίνησης για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Jaiden. Παρότι σχεδόν πάντα ακολουθούν καταιγισμοί προσφορών για να ανεβάσουν την τιμή.

«Συνολικά, δεν τιμολογώ πραγματικά τη δουλειά μου ο ίδιος. Αφήνω τους συλλέκτες να το τιμολογήσουν μόνοι τους». Λέει ο Jaiden, για τις προσφορές που γίνονται για τα έργα του.

Όσο η δημιουργία NFT παραμένει τόσο προσιτή, ο Jaiden πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέοι καλλιτέχνες.

«Ήταν πολύ εύκολο για μένα να το καταλάβω. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότερα άρθρα και πόροι εκεί έξω που εξηγούν πώς να φτιάξετε ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι. Έτσι οι καλλιτέχνες  αλληλοεπιδρούν, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετέχει αν θέλει»

Εκτός από την επιτυχία του στον ψηφιακό κόσμο, ο Jaiden είναι επίσης ένας καταξιωμένος ζωγράφος. Πιστεύει ότι η φυσική τέχνη μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει ευχάριστα με τα NFT.

Τα NFT είναι παντού

Τα NFT είναι παντού και το 2021 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά ξεσπάσματος για το μέσο. Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple πούλησε ένα NFT για περισσότερα από 69 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s. Από τότε, έχουν γίνει επίσημα mainstream.

Οι αγοραστές ξόδεψαν τουλάχιστον 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα πέρυσι για να υποβάλουν προσφορές σε αγορές NFT. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για το blockchain και την κυβερνοασφάλεια Chainanalysis. Από τον Ιανουάριο του 2021, σχεδόν 50.000 NFT πωλούνται καθημερινά, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης συναλλαγών Nonfungible.com. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα είδη, όχι μόνο έργα τέχνης.

Ο Αμερικανός εικαστικός Cat Graffam, επικρίνει την τεχνολογία επειδή δίνει προτεραιότητα στη χρηματική αξία έναντι της τέχνης. Ενώ, πιστεύει ότι η τέχνη NFT δεν θα διαρκέσει πολύ λόγω του ανεξέλεγκτου υψηλού κόστους των έργων τέχνης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα