Να, εδώ. Απλώνουμε τραχανά! της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Η διαδικτυακή μου φίλη Κατερίνα Παπαδοπούλου, έφτιαξε τραχανά για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, μαζί με τη μαμά της και μας έστειλε φωτοντοκουμέντα καθώς και οδηγίες. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Αν και δεν είναι εποχή τώρα για να φτιάξεις κι εσύ τραχανά, φύλαξε αυτές τις οδηγίες, γιατί μπορεί το καλοκαίρι να σου έρθει η όρεξη ή απλώς θαύμασε την μαεστρία των κοριτσιών μας!

Το μικρόφωνο στην Κατερίνα…

flust.gr

Γενικά τέτοιου είδους ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες κ.α, τα φτιάχνουμε καλοκαίρι, Αύγουστο για παράδειγμα, γιατί χρειάζονται ζέστη κατά τη διαδικασία. Η συνταγή είναι εύκολη. Η διαδικασία απαιτεί να αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα. (Απο κει μάλλον βγήκε και το -τι κάνεις τόση ώρα; -απλώνω τραχανά!

Αρχικά χρειάζονται 3 κιλά γάλα. (ποσότητα φυσιολογική για μια οικογένεια που τρώει σε νορμάλ διαστήματα όλο το χειμώνα). Το γάλα αυτό λοιπόν το κάνουμε γιαούρτι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (γι’αυτό ο Αύγουστος) για 3 ημέρες. Πρέπει να ξινίσει. (ξινός ο τραχανάς μας)

Αφού περάσουν οι μέρες, σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι, προζύμι, 4 αυγά και αλεύρι -όσο πάρει- για να είναι σφιχτό το μείγμα. Εδώ θέλει μπράτσα και ζύμωμα καλό μέχρι να σφίξει. Το αφήνουμε κι αυτό άλλες 3 μέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένο, σε ένα δωμάτιο και πρωί-βράδυ το “πατάμε” με γροθιές γιατί θα φουσκώνει συνέχεια.

homemade trahanas

Αφού περάσουν άλλες 3 μέρες, ξεκινάμε το “άπλωμα”. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κόβουμε όλο το μείγμα σε πιτάκια, μεσαίου μεγέθους, και τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι. Μόλις πάρουν μια όψη (έτσι το λέμε εδώ ) και αρχίζουν και στεγνώνουν, τα κόβουμε σε πιο μικρά πιτάκια-μπουκίτσες. Μόλις στεγνώσουν κι αυτά (όχι τελείως) ξεκινάμε το τρίψιμο με το κόσκινο στο χέρι. Κατά διαστήματα απλώνουμε το τραχανά μας σε καινούριο σεντόνι και τον αφήνουμε σε ένα δωμάτιο με ζέστη και χωρίς πολύ φως, να στεγνώσει. Τον μαζεύουμε σ’ενα γυάλινο μπωλ και είναι έτοιμος!

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Το ζεστό πιάτο τώρα που χειμωνιάζει σε ανταμοίβει! (ειδικά αν ρίξεις και ένα κομμάτι τυρί φέτα μέσα…..κλαις! )
Φυσικά γίνεται και με σάλτσα, με κοτόπουλο, σαφράν κ πολλά άλλα, αναλόγως τις ορέξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα