Με ποια εργαλεία Google θα ελέγξετε την παραπληροφόρηση

Με ποια εργαλεία Google θα ελέγξετε την παραπληροφόρηση

Με τα εργαλεία Google ο έλεγχος για τα fake news μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Μιας και η παραπληροφόρηση αποτελεί μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή που πολλές φορές έχει δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία.

Με τον καταιγισμό πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι δύσκολο για τον χρήστη να καταλάβει ποια πληροφορία είναι αξιόπιστη και ποια εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Και παρότι οι εκλογές αποτελούσαν πρόσφορο πεδίο για fake news,  πλέον στην πανδημία το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενώ η διασπορά μιας ψεύτικης είδησης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα η Google ανακοίνωσε  ότι οι έλεγχοι για αξιόπιστες ειδήσεις το 2020 ξεπέρασαν τις 2,4 δισεκατομμύρια εμφανίσεις.

Κάθε μέρα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την Google αναζήτηση για να επιβεβαιώσουν μια πληροφορία ή να διαπιστώσουν την παραπληροφόρηση. Πως όμως μπορείτε να ελέγξετε μια είδηση ή μια πληροφορία αποτελεσματικά;

H Google προτείνει να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένα βήματα, χρησιμοποιώντας εργαλεία Google, για να είστε σίγουροι ότι αυτό που διαβάσατε είναι αξιόπιστο.

Μάθετε περισσότερα για την πηγή που δημοσίευσε την πληροφορία και αν προέρχεται από έγκυρο ιστότοπο. Αφού πραγματοποιήσετε αναζήτηση για τον ιστότοπο, μπορείτε να πατήσετε στο εικονίδιο του μενού, για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το αποτέλεσμα.

Ελέγξτε εάν μια εικόνα χρησιμοποιείται στο σωστό περιβάλλον. Συνήθως σε περιπτώσεις παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται παραπλανητικές φωτογραφίες.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση σε μια εικόνα κάνοντας δεξί κλικ σε μια φωτογραφία και επιλέγοντας “Αναζήτηση Google για εικόνα”. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο στο κινητό αγγίζοντας παρατεταμένα την εικόνα. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πως έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η εικόνα και αν είναι επεξεργασμένη για λάθος λόγο.

Αναζητήστε περισσότερες πηγές που αναφέρονται στην ίδια είδηση. Δείτε δηλαδή αν την συγκεκριμένη είδηση την έχουν καλύψει και μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων και με ποιον τρόπο για να έχετε πλήρη εικόνα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει πολύ η αναζήτηση news.google.com.

Συμβουλευτείτε τους fact-checkers. Δοκιμάστε να αναζητήσετε το θέμα που θέλετε να ελέγξετε στον Fact Check Explorer που συλλέγει πάνω από 100.000 ελέγχους από αξιόπιστους εκδότες σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιήστε τους Χάρτες Google, το Earth ή το Street View για να επαληθεύσετε μια τοποθεσία ή να δείτε αν η φωτογραφία που συνοδεύει μια πληροφορία ή είδηση είναι πράγματι σε αυτή την τοποθεσία.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Vodafone: το νέο μήνυμα που εκφράζει τη βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία
Prev Vodafone: το νέο μήνυμα που εκφράζει τη βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία
Next Τι σημαίνει φροντίδα και προσωπική περιποίηση, στη νέα διαφημιστική καμπάνια της Dove
Τι σημαίνει φροντίδα και προσωπική περιποίηση, στη νέα διαφημιστική καμπάνια της Dove