Μαρία Καραμανώφ: ανεπίδεκτο βελτίωσης το νομοσχέδιο που απειλεί 16.000 χλμ ακτογραμμής

Δημοσιεύθηκε

flust.gr-ακτές

Μπροστά στον επενδυτικό «καλλωπισμό» των ελληνικών ακτών, η κυβέρνηση φέρνει ένα “ανεπίδεκτο οποιασδήποτε βελτίωσης” νομοσχέδιο, όπως το χαρακτηρίζει στο greeklish.info η Σύμβουλος Επικρατείας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κα Μαρία Καραμανώφ.

Για την περίπτωση της Ισπανίας, η κα Μαρία Καραμανώφ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Πρόεδρο του WWF Ισπανίας ο οποίος βλέποντας έκπληκτος το νομοσχέδιο απέστειλε έκκληση προ μηνός στην ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζοντας το κακό που προκάλεσε στο παρελθόν στην χώρα του ανάλογη ρύθμιση. «Εξάλλου, για το κατάντημα των ακτών της Ισπανίας μιλάνε οι ίδιες οι εικόνες» όπως λέει η ίδια ενώ προσθέτει ότι «αντίστοιχες θα είναι και οι εικόνες του Σαρωνικού και όλων των ακτών της χώρας, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Όπως φαίνεται, το νομοσχέδιο πετάει στον κάλαθο των αχρήστων μια σειρά από διεθνείς και εγχώριες νομοθετικές ρυθμίσεις, που όπως σημειώνει η κα Καραμανώφ στο greeklish.info, προστατεύουν η κάθε μια από το δική της σκοπιά, τα δημόσια αγαθά που σχετίζονται με τον αιγιαλό, την παραλία και την παράκτια και παραλίμνια ζώνη. Η ίδια συμπληρώνει ότι το νομοσχέδιο «μεταξύ άλλων, παραβιάζει την Παγκόσμια Διακήρυξη του Ρίο (ΟΗΕ, 1992) για την βιώσιμη ανάπτυξη, το άρθ. 24 του Συντάγματος, τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο του 2002, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς του Λονδίνου (1969) που κυρώθηκε με τον Ν. 1127/81 και αναθεωρήθηκε με τη σύμβαση της Βαλέττα (1992), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου (Ν.3827/2010), την Παγκόσμια Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα που υπογράφηκε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992 (Ν. 2204/94), την Σύμβαση της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσόγειου».

Η διεθνής κατακραυγή έχει ήδη αρχίσει (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στο New York Times και την Liberation) και αναμένεται να διογκωθεί, καθώς οι διεθνείς περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες, λάτρεις της ελληνικής φύσης, πολιτισμού και τρόπου ζωής, οι οποίοι είχαν προς στιγμήν εφησυχάσει με την προεκλογική απόσυρση του νομοσχεδίου, πληροφορούνται ότι αυτό επανέρχεται προς ψήφιση. Το πανελλήνιο δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, στο οποίο μετέχουν περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές, επιστημονικές, πολιτιστικές και κοινωνικές οργανώσεις έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ενημέρωσης ενώ ήδη μαζεύονται υπογραφές από φορείς και πολίτες -οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 149.000- ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα