Lars von Trier, ένα αφιέρωμα που δεν πρέπει να χάσετε!, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Για τον Λαρς φον Τρίερ έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα. Χαρισματικός σκηνοθέτης, με ιδιαίτερες ταινίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Ήταν εκείνος που χαρακτηρίστηκε “Persona non grata” («ανεπιθύμητο πρόσωπο») στο 64ο Φεστιβάλ Κανών, όταν σε δηλώσεις του, φανέρωσε τη συμπάθειά του προς τον Χίτλερ, λέγοντας πως «τον καταλαβαίνει» και τόνισε πως είναι ναζιστής. Ο προκλητικός, όμως, Δανός σκηνοθέτης δεν έμεινε σε αυτές του τις δηλώσεις. Ανέφερε επίσης την πρόθεσή του να γυρίσει μια τετράωρη πορνογραφική ταινία, που θα συμπεριλαμβάνει και την διαμάχη της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φέτος, με την προσεχή ταινία του «Nymphomaniac», άραγε θα υλοποιήσει αυτό του το σχέδιο; Η πολυσυζητημένη ταινία του συμπεριλαμβάνει τους Σάρλοτ Γκενσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάια Λε Μπουφ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούμα Θέρμαν, Τζέιμι Μπελ, Κόνι Νίλσεν, πολλούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί ξανά σε προηγούμενες παραγωγές, ενώ σε κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα είχε αναφερθεί πως και η Νικόλ Κίντμαν μπορεί να έχει κάποιο ρόλο. Η εν λόγω ταινία θα διαρκεί 5 ώρες και δείχνει την ιστορία της Τζο (Σάρλοτ Γκενσμπουργκ), μιας νυμφομανούς γυναίκας, από τότε που γεννιέται μέχρι να συμπληρώσει τα 50 της χρόνια.

Με αφορμή λοιπόν την καινούργια ταινία του Λαρς φον Τρίερ, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τα πράγματα. Ο κινηματογράφος Άστυ (μετρό Πανεπιστημίου) διοργάνωσε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Δανού σκηνοθέτη και από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα προβάλλονται καθημερινά με ενιαίο εισιτήριο (6 ευρώ) τρεις ταινίες του. Το πρόγραμμα του κινηματογράφου είναι το εξής:

12-13 Σεπτεμβρίου:
18.00 – Το στοιχείο του εγκλήματος
20.15 – Χορεύοντας στο σκοτάδι
22.30 – Ηλίθιοι

14-15 Σεπτεμβρίου:
18.00 – Δαμάζοντας τα κύματα
20.15 – Ο Αντίχριστος
22.30 – Europa

16-18 Σεπτεμβρίου:
18.00 – Μελαγχολία
20.15 – Dogville
22.30 – Epidemic

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο ηθοποιός Στέλαν Σκάρσκγκαρντ στην Καθημερινή, στην ερώτηση για το πώς είναι ο Τρίερ ως συνεργάτης, καθώς θεωρείται παράξενος και ιδιότροπος, είχε πει: «Δεν είναι ιδιότροπος. Είναι εξαιρετικά ευφυής, ιδιαίτερα ευάλωτος και ευαίσθητος, εξαιρετικά αστείος και δεν έχει την αίσθηση της λογοκρισίας. Είναι χειμαρρώδης και ανεξέλεγκτος. Νοιάζεται όμως πάρα πολύ για τους ηθοποιούς του».

Ίσως να μην είναι παράδοξο ένας καλλιτέχνης να προκαλεί και να ξεχωρίζει τόσο με την προσωπικότητά του, όσο και με τα έργα του. Ο Λαρς φον Τρίερ πάντως έχει πετύχει ένα πράγμα. Ο θεατής θυμάται πάντα τις ταινίες του, κάτι που είναι προσόν από μόνο του. Βέβαια, όταν χαράζονται στη μνήμη λόγω των βάναυσων και συχνά υπερβολικών σκηνών τους, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι καλές ταινίες. Όπως και να έχει, αναμένουμε την καινούργια του ταινία, για να δούμε τι σκέφτηκε πάλι ο πολυμήχανος αυτός σκηνοθέτης.

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Σταφύλια, η χαρά της ζωής!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Παιχνιδοστιγμές, παιχνιδοθύμησες στις γειτονιές, της Αναστασίας Κορινθίου