Η μελιτζάνα αναπτύχθηκε στην Ινδία και πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.χ Στην Ευρώπη ήρθε τον 14ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, από όπου γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο. Εξ’αιτίας της πικρής γεύσης της, άργησε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν ως διακοσμητικό.
Είναι ένα τρόφιμο, που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εμποδίζει, την υπεροξείδωση των λιπών (από τις ελεύθερες ρίζες) των εγκεφαλικών κυττάρων, προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους. Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου (Mg), ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου!
Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ περιέχει και πολύτιμα μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θεωρείται ότι ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης!
Υλικά που θα χρειαστείς (Για 4-6 άτομα):
8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη γέμιση:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
8 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
3-5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες
500 γρ. ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια, τριμμένες στον τρίφτη
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κ.γ καστανή ζάχαρη
Αλάτι
Πώς να τις φτιάξεις:
1. Πλένεις τις μελιτζάνες, αφαιρείς το κοτσάνι και τις κόβεις στη μέση, κατά μήκος.
2. Τις τοποθετείς σε ένα μπολ με άφθονο νερό και αλάτι και τις αφήνεις για ½ ώρα.
3. Κατόπιν τις ξεπλένεις και τις στύβεις.
4. Χαράσσεις την ψίχα σε ρόμβους.
5. Άλειψε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και ψήστες στο γκριλ και από τις δύο πλευρές για 10′-15′ λεπτά.
6. Τις τοποθετείς σε μία στρώση σε πυρίμαχο σκεύος.
7. Με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι πιέζεις την ψίχα ώστε να σχηματιστεί μια κοιλότητα.
8. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180οC.
Για τη γέμιση:
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια έως ότου μαλακώσουν.
2. Ρίξε το σκόρδο, σόταρε για 2′-3′ λεπτά και πρόσθεσε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλάτι.
3. Σκέπασε την κατσαρόλα και το αφήνεις για 15′ λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
4. Στο τέλος, ρίξε τον μαϊντανό, ανακάτευε και απόσυρε από τη φωτιά.
5. Γέμισε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και ψήσε για 45′ λεπτά.
6. Σέρβιρε.
Θερμίδες: 1 μερίδα μελιτζάνες ιμάμ αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες (Kcal).