Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, επιμέλεια Κική Τσακίρη

Δημοσιεύθηκε

Οι ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο “Διεθνές Έτος Συνεργασίας για το Νερό», απαιτώντας ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αποτελεί εγγύηση του κράτους. Απαιτείται δράση για να διασφαλιστεί η ύδρευση και η αποχέτευση στα εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ασφαλή και καθαρό πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η πρωτοβουλία right2water εκφράζει την αντίθεσή της στην ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Πολλοί πολίτες που έχουν υπογράψει εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την οργή τους, για τη συνεχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών νερού στις κοινότητες, πόλεις και χώρες. Η πρωτοβουλία right2water έχει ανοίξει μια πραγματική δημόσια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος, πώς οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν και τι είδους ρόλο παίζει η ΕΕ στον τομέα αυτό. Οι λαοί της Ευρώπης στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολιτικούς της ΕΕ. Με πάνω από 1,3 εκατομμύρια υπογραφές υποστήριξης της ECI. Το μήνυμά των ακτιβιστών είναι “το νερό μας δεν είναι προς πώληση” είναι για την τοποθέτηση της δημοκρατίας πριν από τα εταιρικά συμφέροντα.
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης θεωρείται ευρέως ως απειλή για το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό. Και σε όλες τις ομάδες της ΕΕ δραστηριοποιούνται για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο νερό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης. Προτείνουμε:
1. Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
2. Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
3. Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.
Αν συμφωνείτε με την καμπάνια για το δικαίωμα στο νερό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  right2water για να υπογράψετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα