Η “Ρόδια Γη” δημιουργεί Δωδεκανησιακές γεύσεις, συνέντευξη της Δέσποινας Μπρόκου στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Η οδός Ιπποτών στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σημείο της. Διασχίζοντας την, νιώθεις την ενέργεια εκείνης της εποχής περνώντας δίπλα από τα μεσαιωνικά καταλύματα, που ευτυχώς διατηρούνται μέχρι σήμερα με τον καλύτερο τρόπο. Το ραντεβού μας με την Δέσποινα Μπρόκου έγινε στον ιδιαίτερο χώρο του Avalon Βoutique Ηotel, που βρίσκεται στην οδό Χάριτος ένα στενάκι παράλληλο της οδού Ιπποτών, λίγα βήματα πριν από την είσοδο του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Θέμα της συζήτησης μας, η ίδρυση από την Δέσποινα και τους συνεργάτες της, μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Ρόδια Γη». Βασικοί στόχοι της εταιρίας η ανάδειξη της παράδοσης και των τοπικών προϊόντων καθώς και η ενίσχυση κάθε δράσης που συμβάλει στην προβολή της τοπικής ταυτότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.

φωτογραφία (7)

Τι είναι η «Ρόδια Γη» και πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;

Η ιδέα ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι στην περιοχή μας υπήρχε έλλειψη της ανάδειξης των πλούσιων τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων. Πιστεύουμε ότι ο επισκέπτης σίγουρα θέλει να πάρει μαζί του εκτός από την θάλασσα και τον ήλιο ως ανάμνηση και τις γεύσεις μας που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζει. Ξέροντας πως την ίδια συνταγή αν τη φτιάξει κάποιος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δε θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα γιατί έχουν σημασία τα υλικά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη συνεταιριστική επιχείρηση. Θέλαμε τα γνωστά σε μας παραδοσιακά προϊόντα να τα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, να τα συσκευάσουμε με μια πιο σύγχρονη οπτική και αισθητική και να τα προσφέρουμε με το δικό μας τρόπο στους επισκέπτες αλλά και στους ντόπιους. Το θέμα των προϊόντων με απασχολούσε από παλιά μια που παρατηρώντας τους επισκέπτες του Avalon έβλεπα ότι ψάχνουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό που να αντιπροσωπεύει τον τόπο και να μπορούν να το πάρουν μαζί τους σαν δώρο ή σαν ενθύμιο όπως κάνουμε συνήθως κι εμείς στα ταξίδια μας. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ωραίο να γίνει για τα προϊόντα της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Η γνωριμία μου με την Μπετίνα που ζει στην Αστυπάλαια και ασχολείται χρόνια με τον τομέα αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Έχοντας άλλες υποχρεώσεις και καθόλου ελεύθερο χρόνο, το άφηνα στην άκρη του μυαλού μου και όταν η ιδέα ωρίμασε ήρθε η ώρα να γίνει πράξη μέσα από μια συνεταιριστική επιχείρηση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν όσοι ενδιαφέρονται για αυτό. Η βασική ομάδα δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2014, συμμετέχουν δέκα γυναίκες είτε ως μέλη του συνεταιρισμού είτε ως συνεργάτιδες και είμαι πολύ ικανοποιημένη που μέσα σε λίγους μήνες έχουμε τη χαρά μετά από πολλή δουλειά και καλή συνεργασία, να μπορούμε να διαθέσουμε στην τοπική αγορά τα πρώτα προϊόντα της Κοιν.Σ. Επ.

Στη «Ρόδια Γη» συμμετέχουν εκτός από τη Μπετίνα που ανέφερα η οποία έχει σπουδάσει χημεία και ασχολείται κυρίως με τις συνταγές μας, η Δέσποινα που σπούδασε νοσηλευτική αλλά έχει εμπειρία στα αγροτικά προϊόντα, η Άννα που είναι αρχιτέκτονας και τελευταία καλλιεργεί ροδιές, η Δέσποινα που σπούδασε γεωπόνος και έχει δουλέψει σε πωλήσεις και η Θέμη που σπούδασε πληροφορική και διακόσμηση. Πολύτιμη η βοήθεια της Κίας που ζωγραφίζει τις συσκευασίες δώρου μας και όχι μόνο. Όσο γίνεται γνωστή η “Ρόδια Γη” η ομάδα μεγαλώνει και εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα, και σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τα μέλη μας εφόσον μπορούν να συνεισφέρουν σε συγκεκριμένους τομείς. Το θέμα της συσκευασίας ανέλαβε η Anna Moody, η οποία αν και είναι Αγγλίδα λατρεύει τη Ρόδο όσο κι εμείς.

Στο νησί της Ρόδου υπάρχουν 42 χωριά τα οποία το καθένα έχει ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και προϊόντα όπως και ξεχωριστές κουζίνες. Σκοπεύετε να τα αναδείξετε όλα ή έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα προϊόντα;

Μελλοντικά θα το θέλαμε και θα το επιδιώξουμε τόσο για τα χωριά της Ρόδου όσο και για όλα τα Δωδεκάνησα. Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να φτιάξουμε 5-6 προϊόντα και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 15 γιατί είναι τόσες οι ιδέες μας και οι δυνατότητες που υπάρχουν, που πραγματικά μας είναι δύσκολο να κάνουμε τις απαραίτητες επιλογές. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά για την πρώτη χρονιά με κάποια βασικά προϊόντα και να προσθέτουμε σιγά σιγά. Η αρχική ιδέα ήταν να ασχοληθούμε με αυτά που όλοι έχουμε στο μυαλό μας ως παραδοσιακά όπως είναι τα γλυκά του κουταλιού που στην πορεία είδαμε όμως ότι στην αγορά ήδη υπήρχαν σε διάφορες μορφές και ποιότητες για αυτό προσπαθήσαμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο βασισμένο πάντα στον παραδοσιακό σπιτικό τρόπο παρασκευής και φυσικά σε ντόπια προϊόντα. Φτιάξαμε λοιπόν μαρμελάδες με ιδιαίτερα αρώματα, όπως πχ μαρμελάδα λεμόνι με θυμάρι, μαρμελάδα φράουλα με λεβάντα, μαρμελάδα ελιάς με λεμόνι. Έχουμε επίσης αλμυρά ορεκτικά όπως είναι οι αγκινάρες με λάδι και λεμόνι, πάστα ελιάς με σαρδέλα και καυτερή πιπεριά, κάπαρη, κρίταμο και σταμναγκάθι, αλλά και ανθό αλατιού άγρια ζαφορά και άλλα βότανα από την Αστυπάλαια. Εκτός από τη Ρόδο και την Αστυπάλαια θέλουμε να έχουμε προϊόντα και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για αυτό και η πρώτη σειρά προϊόντων μας ονομάστηκε Rodia 12.Στόχος μας είναι να διαθέσουμε στην αγορά προϊόντα ποιοτικά σε περιεχόμενο, με ενδιαφέρουσες γεύσεις, σε όμορφες συσκευασίες και με δελεαστικές τιμές. Διαθέτουμε επίσης χειροποίητες συσκευασίες δώρου που εμπλουτίζουμε συνεχώς με νέα σχέδια ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να πάρει μαζί του.

φωτογραφία (4)

Η εταιρεία που έχετε ιδρύσει είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Είχατε κάποιου είδους χρηματοδότηση;

Δεν απευθυνθήκαμε σε κάποιο φορέα για χρηματοδότηση, παρότι υπάρχουν κάποια προγράμματα, γιατί μέχρι στιγμής το κόστος της επένδυσης είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Βασικό μας κεφάλαιο άλλωστε είναι η σκληρή προσωπική δουλειά όλης της ομάδας. Σκοπός μας είναι να στήσουμε την επιχείρηση, ξεκινώντας από την βασική σειρά των προϊόντων και σε επόμενη φάση να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση έχοντας πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς πρέπει να προχωρήσει. Θέλουμε να προχωρούμε με σταθερά βήματα. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ίδρυσης της επιχείρησης, έχουμε ετοιμάσει το παρασκευαστήριο/συσκευαστήριο μας και έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό και τον τρόπο παραγωγής σε κάποια από τα προϊόντα μας τα οποία παρουσιάζουμε σε ειδικά stand με την επωνυμία μας σε επιλεγμένα σημεία. Το επόμενο μας βήμα είναι η συστηματική προώθηση και διάθεση τους.

Η ανταπόκριση που είχαμε από όσους έχουμε μιλήσει μέχρι σήμερα για την προσπάθεια αυτή είναι πολύ θετική ιδίως μάλιστα από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την πώληση παραδοσιακών προϊόντων. Συζητάμε ήδη με τέτοια καταστήματα αλλά και καταστήματα ειδών διατροφής γενικότερα, όπως και καταστήματα ξενοδοχείων. Ξεκινάμε με 4-5 σημεία πώλησης και θα διατηρούμε στενή επαφή με τους πελάτες μας ώστε να παρακολουθούμε άμεσα τις πωλήσεις μας. Στο μέλλον θέλουμε να δημιουργήσουμε και άλλα προϊόντα εκτός από τα διατροφικά, που θα σχετίζονται όμως με αυτά και θα τα συμπληρώνουν.

Σημαντικό στην ομάδα μας είναι ότι αποτελείται από άτομα που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για τον έλεγχο των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την παρασκευή μέχρι τη συσκευασία και την παρουσίαση αλλά σημαντικότερο το ότι διαθέτουν τον ενθουσιασμό και την όρεξη για δουλειά για να προχωρήσει και να γίνει γνωστή η «Ρόδια Γη» σε όλους.

φωτογραφία (8)

φωτογραφία (6)

φωτογραφία (2)

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα