Η κοσμογονία της κβαντικής εποχής, του Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου

Δημοσιεύθηκε

Πριν από μερικά χρόνια μερικοί επιστήμονες του Bristol’s Center for Quantum Photonics, δημιούργησαν κάτι, πολύ σημαντικότερο ίσως απ’όσο περίμεναν. Τι ήταν αυτό; Πρόκειται για ένα μικρό τσιπ, το οποίο θα επέτρεπε την πιθανή λειτουργία του κβαντικού υπολογιστή.

quantumcomputer

Η ανακάλυψη αυτή σε συνδυασμό, με την εργασία των Σερζ Αρός και Ντέιβιντ Γουάινλαντ ( που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2012) άνοιξε ένα καινούριο μονοπάτι, προς ένα πραγματοποιήσιμο όραμα του κάθε προγραμματιστή και έκανε το πρώτο βήμα για την είσοδο σε μια νέα εποχή, την κβαντική εποχή. Ο κβαντικός υπολογιστής.

Κβαντικός υπολογιστής; Τι διαφορά έχει από έναν απλό υπολογιστή δηλαδή;

Φανταστείτε τον απλό υπολογιστή που έχετε στο σπίτι σας. Σκεφτείτε όλες τις στιγμές που “αργεί να φορτώσει το ρημάδι”, ή “πάλι κόλλησε η οθόνη”. Πόσες φορές θα θέλατε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί αλλά δεν μπορούσατε λόγω της ποιότητας του υπολογιστή που είχατε. Τόσες φορές που όσο και να προχωράει η τεχνολογία, ο υπολογιστής να συνεχίζει να μας φαίνεται αργός.

Ξεχάστε τα λοιπόν!

Χάρη στην ανάπτυξη της κβαντικής, το νέο αυτό διαμάντι, θα μπορεί να πραγματοποιεί τόσο μεγάλο αριθμό υπολογισμών το δευτερόλεπτο, που δε θα μπορούμε να σκεφτούμε αρκετά πράγματα να κάνει ώστε να κολλήσει. Το ποσοστό αύξησης της επίδοσης αγγίζει αστρονομικά νούμερα, πρωτόγνωρα για την έως τώρα ήδη γιγαντιαία ανάπτυξη της ταχύτητας των υπολογιστών.

Ένα τέτοιο μηχάνημα, τι χώρο θα πιάνει όμως; Όλοι έχουμε δει κάποια στιγμή φωτογραφίες των πρώτων υπολογιστών, που είχαν μέγεθος δωματίων. Οι υπολογιστές αυτοί αναμένονται ( αν όχι στο ίδιο αρχικά) σε μικρότερο μέγεθος (!!) από τους μικρότερους υπολογιστές που έχουμε τώρα. Η κβαντική επιτρέπει το συνδυασμό υψηλών ταχυτήτων σε συνδυασμό με ελάχιστο αναγκαίο χώρο, και δεν μας απογοητεύει σε αυτόν τον τομέα.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή πληροφορίας. Η ψηφιακή εποχή σιγά σιγά αφήνει τη θέση της για την κβαντική. Ίσως αυτός ο υπολογιστής να χρειαστεί 20 χρόνια ακόμα για να υλοποιηθεί, ωστόσο όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, ξεκινούν την επιρροή τους πριν έρθει η στιγμή της δόξας τους. Ας μην ξεχνάμε πως η θεωρία του Einstein έπρεπε να περιμένει το μεγάλο Steven Hawking για να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα