H δεύτερη αρχή κάθε έτους, της Κορίνας Οικονομοπούλου

Δημοσιεύθηκε

«Καλό χειμώνα» βούιξε το facebook και κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο πρώτο λεπτό του νέου μήνα. Αφήσαμε όλοι περίλυποι πίσω μας τον καυτό Αύγουστο σε μια προσπάθεια για επαναφορά στην πραγματικότητα και απομάκρυνση από την καλοκαιρινή ραστώνη. Είναι δύσκολο αυτό το βήμα κάθε χρόνο, αλλά είναι αδύνατο να το αποφύγουμε.

Για την ακρίβεια, ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με ό,τι αφήσαμε πίσω μας τον Μάιο. Για μια μερίδα ανθρώπων αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα. Για κάποιους άλλους από την άλλη, αποτελεί επιστροφή στην ρουτίνα ή ακόμα και συνέχεια της σκληρής καθημερινότητας. Αδιαπραγμάτευτα, οι μήνες Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος φέρνουν στο νου θάλασσα, παραλίες, ξενύχτια, ήλιο, ξεκούραση, ανεμελιά…

Αλλά πέρασαν όλα αυτά και φέτος, οπότε ας γυρίσουμε στο θέμα μας! Γιατί συγκεκριμένα αυτός ο ένατος μήνας χαρακτηρίζεται ως δεύτερη αρχή κάθε έτους; Προφανώς επειδή σηματοδοτείται από την αρχή των σχολείων, των πανεπιστημίων, των νέων προσλήψεων, των προϋπολογισμών, των καινούριων σχεδίων… Σχεδόν κάθε άνθρωπος αυτή την περίοδο κάνει ένα μεγάλο ή μικρό βήμα για το μέλλον του, απλώς επειδή οι κοινωνίες προσαρμόστηκαν σε αυτό το εθιμοτυπικό. Δίκαια, λοιπόν, έχει την ονομασία του μήνα των ανακατατάξεων.

Το 2013 δεν αφήνει πολλά περιθώρια όμως. Λίγο η κατάσταση στη χώρα μας αλλά και γενικά στην Ευρώπη, λίγο η κατάσταση στη Συρία, λίγο ότι κρεμόμαστε από μια κλωστή και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο… Πού καιρός, θα σκεφτόταν κάποιος, για σχέδια και σκέψεις για ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον; Συνηθίσαμε στην γκρίνια και δεν μπορούμε καν να εκτιμήσουμε ότι είμαστε υπερτυχεροί που δεν στερούμαστε βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία και η ειρήνη.

Ποιός μπορεί να μείνει ατάραχος στις φρικιαστικές εικόνες που κατακλύζουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης με την κατάσταση στην γειτονική χώρα και την εγκληματικότητα που επικρατεί; Στην πραγματικότητα κανείς. Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και συμπονούμε κάθε νεκρό που πέφτει στο έδαφος. Απλούστατα, αυτή την περίοδο όλοι αντιμετωπίζουμε έναν προσωπικό Γολγοθά και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να αντιδράσει στα νέα ερεθίσματα.

Ο δεύτερος μήνας στον οποίο εναποθέτουμε τις ελπίδες μας κάθε χρόνο, λένε, ότι φέτος δεν θα μας κάνει την τιμή. Εντάξει… πιστεύω πως είμαστε λίγο υπερβολικοί. Ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει όταν τα χιόνια έφταναν τα 5 μέτρα και τα θηρία έκαναν ουρά για να τον φάνε! δεν μπορεί να βρει μια λύση στον 21ο αιώνα που διαθέτει όλα τα αγαθά σε αφθονία; Δεν είναι λίγο επιπόλαιο να αρνείται να προσπαθήσει για το καλύτερο από φόβο μιας πιθανής, και όχι πάντα σίγουρης αποτυχίας, μόνο και μόνο στη θέα μιας επικείμενης – αλλά και αβέβαιης – οικονομική κατάρρευσης;

Ξυπνήστε! Δεν έρχεται η καταστροφή επειδή διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά εποχή! Δείτε την αρχή του φθινοπώρου σαν μια ευκαιρία για ένα πέρασμα σε μια καινούρια σελίδα του βιβλίου της ζωής σας, που θα ξεκινήσει με την φράση «εγώ μπορώ και θα τα καταφέρω!». Κάντε κάτι παράτολμο, δώστε μια νέα ώθηση στο δρόμο σας. Μην αφήνετε τίποτα να καθορίσει το μέλλον σας, παρά μόνο αν πρόκειται για κάτι που σας εγγυάται μια σίγουρη και ανοδική πορεία! Μην έχετε παρωπίδες και δέχεστε άκριτα κάθε αλλαγή! Την μοίρα του ο κάθε άνθρωπος την φτιάχνει μόνος του, τίποτα δεν είναι γραμμένο και φυσικά αυτά ανήκουν στην μυθολογία και μόνο.

Να θυμάστε, σε όλη του τη ζωή ο άνθρωπος συναντάει διάφορους δρόμους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ολοφώτεινοι. Μερικοί από αυτούς φωτίζονται από λάμπες και κάποιοι από τον ήλιο. Κάποια στιγμή, οι λάμπες καίγονται και δείχνουν την αλήθεια, που φανερώνει ότι όλο το φως εξαρτιόταν από κάπου και η ισχύς του ήταν παροδική. Ο ήλιος, όμως, δεν θα πάψει να καίει. Σε κάθε κατάσταση είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, είτε επώδυνη, είτε αδιάφορη το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναζητούμε τον δρόμο που φωτίζεται από το αληθινό φως.

Η Κορίνα Οικονομοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα