Φορώντας ακουστικά κεφαλής με μικρόφωνο τριγυρνούσε ανάμεσα στα τραπεζάκια μιλώντας ή λύνοντας απορίες στους συμμετέχοντες. Κάποιες φορές τους έδειχνε και τους πρόχειρους αλλά χρήσιμους πίνακες που είχε στήσει. Το μεσημέρι της 3ης Μαΐου ο Κώστας Αμπελιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δεν βρισκόταν σε κάποιο αμφιθέατρο με τους φοιτητές του αλλά απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά με πολίτες ή περαστικούς. Στα πλαίσια των βιωματικών εργαστηρίων ενημέρωσης για ζητήματα ποιοτικής διατροφής η διοργανώτρια WWF Ελλάς εμπιστεύτηκε αυτό το δύσκολο έργο σε ειδικευμένους ακαδημαϊκούς. Μεταξύ αυτών… ο Κώστας Αμπελιώτης, που απάντησε σε 10 ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που του τέθηκαν από το greeklish.info:
Πόσο % των Ελλήνων δεν διαβάζουν σωστά τις επισημάνσεις πάνω στα προϊόντα;
Τι είναι το bar code; Οι καταναλωτές του δίνουν σημασία;
Πως είναι δυνατόν η Ελβετία να είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγή καφέ; Πόσο καλό και πόσο κακό μπορεί να κάνει μια «δυνατή» –με συμμετοχή ενός αστέρα του κινηματογράφου- διαφήμιση στο καταναλωτικό κοινό;
Πόσο αρνητικό είναι το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση έχει εισβάλλει στην διατροφική κατανάλωση;
Τα βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα για το περιβάλλον; Για εμάς τους ίδιους; Ή και τα δύο;
Τελικά υπάρχει το απόλυτα καλό προϊόν/τρόφιμο ή πάντα θα υπάρχει κάτι που τα αλλοιώνει;
Οι διατροφικές συνήθειες που επιβάλλουν οι γονείς στα παιδιά τους σήμερα -έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί- πιστεύετε ότι εγκυμονούν κινδύνους καρκινογενέσεων μετά από χρόνια;
Αν η Ελλάδα εκμεταλλευόταν τους πόρους (κρέας, γεωργικά προϊόντα, αλιεία κτλ) της θα μπορούσε να θρέψει επαρκώς τον πληθυσμό της;
Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και τι αυτό που θεωρείτε ως καλό σχετικά με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του κύκλου ζωής των προϊόντων;
Τι είναι ηθική τροφίμου;
Κώστας Αμπελιώτης: “Πλέον, ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο του πλανήτη ζούμε, πίνουμε τον ίδιο ακριβώς καφέ με το κινηματογραφικό είδωλό μας. Το πόσο καλό ή κακό είναι αυτό εξαρτάται από τις αντοχές μας έναντι της διαφήμισης”
Όλες οι απαντήσεις της συνέντευξης στο greeklish.info