Gone Girl και Άλλα Αριστουργήματα… του Νίκου Χατζηκάλφα

Δημοσιεύθηκε

Παλαιότερα είχαμε αναφέρει για την πρεμούρα του Hollywood να μας πλασάρει νέους ηθοποιούς σαν συνεχιστές ιερών τεράτων τύπου De Niro, Pacino, Sean Connery, Paul Newman κτλ. Προς το παρών έχει καταφέρει να αναδείξει κάποιους ηθοποιούς με προδιάθεση να φτάσουν στα επίπεδα των προαναφερθέντων, αλλά αναλογικά με τον όγκο ταινιών που παράγονται, θεωρούνται λίγοι. Στο τομέα όμως της παραγωγής και της σκηνοθεσίας είναι μερικά ονόματα που σε λίγο δεν θα συγκρίνονται απλά με προκατόχους τους, αλλά είναι θέμα χρόνου να τους ξεπεράσουν. Ένα από αυτά τα ονόματα, ο κατ΄ εμέ νέος Kubrick, είναι το David Fincher.

Gone-Girl

Συγνώμη κιόλας αλλά ο άνθρωπος κακή ταινία δεν έχει βγάλει. Έχει βγάλει ψίλοβαρετή όπως το Benjamin Button λόγω θέματος, έχει αδικήσει σχετικά καλό σενάριο στο The Game, αλλά κακή ταινία δεν έχει βγάλει. Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω αριστουργήματα επιπέδου Fight Club και Seven. Μόνο με αυτές τις δύο συνεχόμενες, παρακαλώ, επιτυχίες έχει γράψει κινηματογραφική ιστορία. Όμως συνεχίζει. Δεν έμεινε στα 90s. Προχωράει η εποχή προχώρησε και ο ίδιος. Παρόλο που 50άρησε κανονικότατα κρατάει μια εφηβική σπιρτάδα μπολιασμένη πλέον με την ωριμότητα της ηλικίας και την εμπειρία της προϋπηρεσίας. Δεν πτοήθηκε από την άδικα μη αναγνώριση του Zodiac. Ίσα ίσα που με σταθερά βήματα, βλ. Social Network και The Girl with the Dragon Tattoo, οδεύει προς νέο αριστούργημα. Οδεύει; Έφτασε!

To Gone Girl είναι αριστούργημα κυρίες και κύριοι. Μια ταινία που ανακατεύει μέτριους ηθοποιούς και βυζιά με πόδια, και αναζωογονεί καριέρες ξεχνώντας τα στερεότυπα. Καταφέρνει τον ατάλαντο πλην όμως σούπερ αγαπητό (και από εμένα για κάποιο λόγο) Ben Affleck να δώσει μια ερμηνεία στηριζόμενη στον μύθο που έχει στηρίξει μια καριέρα. Γιατί όπως και να το κάνουμε το παλικάρι είναι ένα χαμόγελο με 2 αρχίδια για πηγούνι. Η παντελώς άγνωστη σε μένα Rosamund Pike με την ερμηνεία της κρατάει τον θεατή από τον χέρι και τον συνοδεύει σε ένα ταξίδι στο διαστροφικά ενδιαφέρον ψυχικό της κόσμο. Και για όλα αυτά είναι υπαίτιος μόνο ο Fincher.

Η ταινία είναι μια ειρωνεία των σύγχρονων σχέσεων, κανιβαλίζει το δήθεν, ξεμπροστιάζει τον ρομαντισμό, και δηλώνει απερίφραστα ότι κινητήριος δύναμη πολλών σχέσεων είναι ο εγωισμός και όχι η αγάπη. Το κεντρικό story αφορά ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι που απώλεσε την ευτυχία του λόγω ένα σωρό κακών συγκυριών. Αλλάζει η πλοκή με την μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας και την αγωνιώδη αναζήτηση της από τον άντρα. Τροχοπέδη σε όλα αυτά είναι τα αδίστακτα ΜΜΕ και η γενική τάση της ανθρωπότητας προς το κουτσομπολιό. Το να αναλύσουμε κάτι άλλο είναι μάταιο καθώς την ταινία αυτή πρέπει να την ζήσεις. Το σενάριο μπορεί να σας φανεί κοινότυπο όμως ο καλλιτέχνης σκηνοθέτης καδράρει συναίσθημα, σκαρώνει εικονικά τεχνάσματα για να κρατήσει την αγωνία και το ενδιαφέρον του θεατή σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος. Αξίζει να δείτε την καλύτερη ταινία της δεύτερης δεκαετίας του 2000 και περιμένουμε απ τον Fincher να βγάλει τα φραγκάκια του με την συνέχεια του Dragon Tattoo Girl και να επανέλθει σε νέα αριστουργήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα