Γιατί έχουμε βαρεθεί τις βιντεοκλήσεις και τις τηλεδιασκέψεις- zoom κόπωση

Γιατί έχουμε βαρεθεί τις βιντεοκλήσεις και τις τηλεδιασκέψεις- zoom κόπωση

Η zoom κόπωση είναι εδώ και συνοδεύει την πανδημική κόπωση μετά από ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων.

Στην αρχή της πανδημίας οι βιντεοκλήσεις ήταν το μέσο επικοινωνίας αλλά και χαλάρωσης από το lockdown. Ανακαλύψαμε τα virtual background και τον τρόπο ντυσίματος σε μια τηλεδιάσκεψη μέσω zoom, και όλα έμοιαζαν κάπως ωραία. Κάπως έτσι, οι τηλεδιασκέψεις έγιναν το απόλυτο trend της καραντίνας με κάθε είδους virtual events για οποιοδήποτε θέμα.

Σε ένα άρθρο του περιοδικού Technology Mind and Behavior, αναλύεται ακαδημαϊκή θεωρία που αναφέρει τους λόγους που οι άνθρωποι έχουν πάθει zoom κόπωση. Ενώ επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για αφορισμό της πλατφόρμας zoom ή των τηλεδιασκέψεων γενικά. Σύμφωνα με το περιοδικό, σε αντίθεση με τις φυσικές εργασιακές συναντήσεις, στις τηλεδιασκέψεις, οι άνθρωποι νιώθουν πιο στημένοι μπροστά στο φακό. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν όπως σε μια φυσική συνάντηση να μιλήσουν με τον διπλανό τους ή να κοιτάξουν τις σημειώσεις τους.

Οι συνομιλίες μέσω βίντεο αναγκάζουν κυρίως τους συμμετέχοντες να παραμείνουν σε σταθερή θέση και να κοιτούν την κάμερα για αρκετή ώρα. Κάτι που αυξάνει το άγχος. Ενώ υπάρχει και η διανοητική προσπάθεια για την αποτελεσματική συμμετοχή προσπαθώντας να δημιουργήσουν καλή εντύπωση.

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προτείνουν να μάθουμε να ισορροπούμε τα τεχνολογικά εργαλεία και να βρούμε τρόπους να τα χρησιμοποιούμε. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν θα κάνουμε τηλεδιάσκεψη ή αν ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό. Τελικά στην εποχή της πανδημίας καλούμαστε να ισορροπήσουμε σε νέες συνθήκες και να βρούμε αυτά που μας προσφέρουν μια κάποια ευεξία.

Άλλωστε πλέον γνωρίζουμε πότε μια τηλεδιάσκεψη ή virtual event έχει να μας προσφέρει θετικό αντίκτυπο. Και αν πριν την πανδημία σε μια βαρετή διάλεξη πηγαίναμε στο μπουφέ για να ξεφύγουμε, τώρα, απλά επιλέγουμε να μην συμμετέχουμε σε ατέρμονες συζητήσεις. Κάποιες φορές το μυαλό μας χρειάζεται ξεκούραση από τον βομβαρδισμό τόσων πληροφοριών… και αυτό δεν είναι κακό…

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Σημαντικό βήμα για τον τουρισμό το πράσινο διαβατήριο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών
Prev Σημαντικό βήμα για τον τουρισμό το πράσινο διαβατήριο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών
Next NASA: πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι
NASA: πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι