Γιάννης Μπουτάρης: Ένα βήμα μπροστά, του Δημήτρη Αθυρίδη

Δημοσιεύθηκε

Η Κινηματογραφική ομάδα Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ παρουσιάζει την Τετάρτη, 28 Μαΐου, στις 18:00, στο αμφιθέατρο 437 το ντοκιμαντέρ ”Ένα βήμα μπροστά” (2012) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αθυρίδη. Ο σκηνοθέτης με την κάμερα-μάτι του είναι διαρκώς δίπλα στον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2010. Χωρίς να φαίνεται πουθενά η παρουσία του σκηνοθέτη, η κάμερα είναι “αόρατη” δίπλα από τον πολιτικό. Βλέπουμε πώς διεξάγεται ο πολιτικός αγώνας του σαν να είμαστε εκεί, ακόμα και στις μυστικές συναντήσεις με το εκλογικό επιτελείο του, που δεν έχει πρόσβαση ο πολίτης, καθώς και στα off the record με άλλους πολιτικούς. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη που θα παρουσιάσει τη δουλειά του και στο τέλος θα δεχτεί ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις.

Το ντοκιμαντέρ ”Ένα βήμα μπροστά” του Δημήτρη Αθυρίδη αποτέλεσε την έκπληξη του περσινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με δύο sold out προβολές, η ταινία κέρδισε το ενδιαφέρον και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό του Φεστιβάλ και τους κριτικούς. Ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Μπουτάρ, μαθαίνουμε κάποια αυτοβιογραφικά για την ζωή του, την οικογένεια του, την γυναίκα του που την ερωτεύτηκε στα 14 και την παντρεύτηκε στα 21, για το πρόβλημα του με το αλκοόλ, τη φιλοσοφία ζωής του και κυρίως για τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας μέχρι την εκλογή του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2010, το ντοκιμαντέρ προχωράει και για λίγο μετά για τα πεπραγμένα του στην Δημαρχεία. Το ντοκιμαντέρ είναι άψογο κινηματογραφικά με καταπληκτικά πλάνα και δομή. Το εκπληκτικό που έχει όμως είναι ότι η κάμερα ακολουθεί τον πρωταγωνιστή παντού, σαν να μην υπάρχει άνθρωπος που την κρατάει, σαν ένα Big Brother.

Παρακολουθούμε πως διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες το ρόλο που διαδραματίζουν οι επικοινωνιολόγοι, οι πολιτικοί αναλυτές, οι δημοσκόποι, οι πολιτικοί επιστήμονες, τους οποίους πρέπει να έχει στο επιτελείο του ένας πολιτικός για να κερδίσει τις εκλογές, πως επηρεάζονται οι πολίτες από δημοσιογράφους, ιερείς κ.ά. Βλέπουμε ότι τον πλησιάζουν πολίτες και του ζητάνε να διορίσει τα παιδιά τους στο Δήμο επειδή έχουν ανάγκη, όμως με κρυμμένα στο μοντάζ τα πρόσωπα τους. Ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι πολίτες.

Συντελεστές
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη / Δημήτρης Αθυρίδης
Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Κάμερα/Ήχος: Δημήτρης Αθυρίδης, Δημήτρης Σταμπολής, Φάνης Καραγιώργης, Απόστολος Καρακάσης
Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου, Αγγέλα Δεσποτίδου, Απόστολος Καρακάσης, Άντα Λιάκου
Μουσική: Τέρρυ Παπαντίνας, Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Άρης Λουζιώτης & Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT AE, ΕΡΤ/YLE/ZDF σε συνεργασία με την ARTE και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα