Ο σχεδιασμός (προϊόντων) είναι μια δημιουργική δουλειά που σκοπό του έχει να ορίσει τις διάφορες ποιότητες των προϊόντων ή συστημάτων προϊόντων. Ο σχεδιασμός ενός προϊόντος είναι ο κεντρικός παράγοντας που δίνει στην τεχνολογία ένα “ανθρώπινο” πρόσωπο έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε αυτόν που απευθύνεται προς χρήση. Ο σχεδιασμός, επίσης, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πολιτισμικής και οικονομικής ανταλλαγής μεταξύ ανθρώπων. ICSID (International Council of Societies of Industrial Design)
Στο Φόρουμ Industrial Designers @ the Aegean, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Ρόδο στις 23 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου έχουμε ήδη παρουσιάσει τους δύο πρώτους ομιλητές εδώ. Το Φόρουμ διοργανώνεται από την αέλια, το ε ρ γ α σ τ ή ρ ι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υποστηρίζει νέους αλλά και μεγαλύτερους, στην επαγγελματική τους ζωή και στην πορεία τους μέσα σε αυτή.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Γραφείο Διασύνδεσης και Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) στηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια, ώστε φοιτητές και διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού να συμμετάσχουν στο Φόρουμ. Πολύτιμη η βοήθεια και η στήριξη επίσης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Επόμενοι ομιλητές:
Χριστίνα Σκουλούδη 26 Απριλίου
Η Χριστίνα Σκουλούδη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1971. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1996 στο Kingston University του Λονδίνου με πτυχίο BA honors, ιn Furniture and Product Design.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκινάει και η συνεργασία της με εταιρείες παραγωγής και σχεδιασμού επίπλων και φωτιστικών όπως είναι η εταιρεία UCCELLO, Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, η υαλουργία Βιοκεφ Α.Ε. ενώ παράλληλα διδάσκει βιομηχανικό σχεδιασμό και συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς φορείς όπως είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα ΤΕΙ Καρδίτσας, ο ΑΚΤΟ, το εκπαιδευτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας κ.α.
Το 1999 εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Ρώμη, όπου και βραβεύεται για τη δουλειά της. Το 2007 εκθέτει με την ομάδα “schemata” στο Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης ,και στη διεθνή έκθεση επίπλου IMM Cologne 2007 ενώ παράλληλα διακρίνεται(μέσα από 470 συμμετοχές) με τον Θ. Μπαμπαλη σε διαγωνισμό της Τράπεζας Ελλάδος. Έκτοτε έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Ιανουάριο του 2010 έχει δημιουργήσει το δικό της γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού και εκθεσιακό χώρο, με το όνομα «Christina Skouloudi design studio» στο οποίο παρουσιάζει έπιπλα, φωτιστικά και χρηστικά αντικείμενα σχεδιασμένα από την ίδια και κατασκευασμένα σε μικρές παραγωγές.
Η Helene Prablanc 28 Απριλίου:
Σπούδασε στο Ensci – Les Ateliers and ENSAAMA στο Παρίσι. Από νωρίς το έργο της για ένα BBQ που λειτουργούσε με φυσικό αέριο, από κοινού με τον R.Violet βραβεύτηκε από την γαλλική εταιρία φυσικού αερίου Gaz deFrance. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε ως ανεξάρτητη επαγγελματίες σε projects με την illy, Salomon και τηνUMAE/Ethnic.
Η Ελένη είναι σήμερα Διευθύντρια στην Κορρές ΑΕ, με την οποία ξεκίνησε τη συνεργασία το 2005. Παράλληλα, αναπτύσσει δικά της projects που διερευνούν την «έμψυχη» πτυχή των αντικειμένων.
Η Ελένη Prablanc θεωρεί ότι το design, εκτός από το ότι λύνει προβλήματα, αποτελεί και μία παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι να σχεδιάζεις προϊόντα που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη με τρόπους που μεταμορφώνουν αλλά παραμένουν σαφείς, διαφανείς για το κοινό. Είναι ένα είδος σχεδιασμού που αφορά τους ανθρώπους, τις σχέσεις τους, το παιχνίδια, τις συγκινήσεις, που χρησιμοποιεί απλά τη μορφή, τη λειτουργικότητα, τα υλικά και δεν εξαρτάται με εμμονή από αυτά
Γιάννης Γκίκας 1η Μαΐου:
Ο Γιάννης Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Βλέπει το σχεδιασμό ως μια διαδικασία της ικανοποίησης των αναγκών, είτε υλικά ή άυλα. Έχει λάβει το βραβείο σχεδίασης red dot (2009). Έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η feld (Βέλγιο), Objekten (Βέλγιο), miniforms (Ιταλία), convex (Ελλάδα), η βιομηχανική Gas Museum / Αθήνα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις.
Ξεχώρισε στο χώρο του design με όπλο την καθαρότητα των γραμμών του. Ένας designer που δουλεύει μόνος του, παρόλα αυτά έχει καταφέρει να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, να ξεχωρίσει σε διεθνή βραβεία, να δει το όνομά του να φιγουράρει στα ξένα μέσα.
“Με απασχολεί πολύ η δημιουργία προϊόντων που αντέχουν στο χρόνο και τις αλλαγές των τάσεων. Η επιθυμία μου, όταν σχεδιάζω, είναι να έχω ως αποτέλεσμα λιτά αλλά λίγο διαφορετικά, όχι απρόσωπα, προϊόντα τα οποία θα έχουν καλή ποιότητα κατασκευής (για το οποίο δυστυχώς ευθύνεται βασικά ο παραγωγός) και λογική τιμή. Το εφαλτήριο μπορεί να αποτελέσει, σε αυτό το πλαίσιο, μια ιδέα ή μια σκέψη, μια ανάμνηση, μια συνήθεια, ένα υλικό“. Απόσπασμα από συνέντευξη του Γιάννη Γκίκα στην athensvoice.