Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Κυριακή 7 Απριλίου και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το www.nowdoctor.gr ανακοινώνουν την δημιουργία δικτύου εθελοντών γιατρών για την ιατρική κάλυψη ασθενέστερων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
«Είναι τραγικό…να περιφέρεσαι με τη διάγνωση του καρκίνου στο χέρι 2 και 3 μήνες και να πρέπει να χειρουργηθείς, αλλά να μη μπορείς να βρεις τα χρήματα για τη νοσηλεία σου, να αρνούνται όλοι να σε δανείσουν, να φοβούνται όλοι να σε βοηθήσουν, να περνάει ο χρόνος και ο καρκίνος μέσα σου να γίνεται όλο και πιο απειλητικός κι αδιέξοδος, απέναντι στις κλειστές πόρτες των γιατρών και των νοσοκομείων για ανασφάλιστους πολίτες…μια ζωή χωρίς λύση, μα πόση θα είναι ακόμη;…όπου να ΄ναι θα τελειώσει…».
Αυτά ήταν τα λόγια της 42χρονης γυναίκας, η οποία έχασε την δουλειά της και μετά από έξι μήνες εμφάνισε εκτεταμένο καρκίνο στο έντερο, σε μια Ελλάδα του 2013, που αν δεν έχεις χρήματα και ασφάλεια, απλά…. πεθαίνεις. Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο περιστατικό.
Η πρωτοβουλία λοιπόν, δημιουργίας εθελοντικού δικτύου, έχει ως στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε γιατρό ο κάθε ασθενής. Σκοπός είναι η συμμετοχή όλων των γιατρών μελών του ΙΣΑ σε κάθε γειτονιά και για κάθε ειδικότητα μέσα από την δημιουργία διαδικτυακού δικτύου εθελοντών γιατρών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών σε ιατρεία και νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια.
«Αντιμετωπίζουμε ένα πόλεμο, η κρίση είναι πόλεμος και δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε ανθρώπους να πεθαίνουν», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» Θεόδωρος Γιάνναρος.
Άνθρωποι που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους δεν πρέπει να μένουν χωρίς υγεία είπε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία, Χρήστος Τσάμης, ενώ η Όλγα Οικονόμου και η Θεοφανή Ζερβού, διοικητές των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Λαϊκό αντίστοιχα, εκφράζουν την ετοιμότητα για διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους «να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους».
Η διασφάλιση ζωής και υγείας των ανασφάλιστών πολιτών είναι κοινός στόχος όλων των γιατρών- ανθρώπων, καθώς η διάκριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένει ο κυρίαρχος στόχος.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η χρήση της πλατφόρμας γίνεται από τους εθελοντές γιατρούς, δηλώνοντας συγκεκριμένες μέρες και ώρες, τις οποίες διαθέτουν για ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές πράξεις και ιατρικές εξετάσεις – εθελοντικά. Κατόπιν, ο ανασφάλιστος έχει τη δυνατότητα να αναζητεί τους εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα, μπαίνοντας στο www.nowdoctor.gr . Κατά την ιατρική εξέταση στον εθελοντή γιατρό, ο ανασφάλιστος πολίτης προσκομίζει το ληχθέν βιβλιάριο, την κάρτα ανεργίας, την ταυτότητα του, ένα εκκαθαριστικό της εφορίας που φαίνεται το εισόδημα του και το ΑΜΚΑ του.
Βάσει ΑΜΚΑ, ο γιατρός ελέγχει τα έγγραφα που του προσκομίζει ο ασθενής και επιβεβαιώνει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ e-syntagografisi.gr ότι ο ασθενής δεν έχει κοινωνική ασφάλιση.
Στο ιατρείο, νοσοκομείο, κλινική ή οπουδήποτε εργάζεται ο γιατρός, μπορεί να κάνει την ιατρική εξέταση: αφού ο γιατρός εξετάσει τον ανασφάλιστο ασθενή, τον καταγράφει στο Βιβλίο Ασθενών ως δωρεάν εξέταση και του δίνει μια μηδενική απόδειξη. Στη συνέχεια, αν ο ανασφάλιστος ασθενής χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσέλθει στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.
Κάθε μήνα, ο εθελοντής γιατρός έχει την υποχρέωση να δηλώνει στον ΙΣΑ τηλεφωνικά στο 210-3839770 εσωτ. 211 και 212 ή στο tkal@isathens.gr τους ασθενείς που εξέτασε εθελοντικά. Έτσι, σε κάθε γειτονιά δημιουργούμε ένα Διαδικτυακό Εθελοντικό Δίκτυο Γιατρών μελών του ΙΣΑ με στόχο την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών.
Τηλ. επικοινωνίας 210 8788090