Έρχονται τα ανθρωποειδή ρομπότ με ζωντανό δέρμα
Έρχονται τα ανθρωποειδή ρομπότ με ζωντανό δέρμα

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσα μας αλλά όπως φαίνεται είναι στόχος των επιστημόνων να συμβεί. Ήδη προχώρησαν στην ανάπτυξη ανθρώπινου δέρματος για ρομπότ

Ζωντανό ανθρώπινο δέρμα σε ρομπότ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, ερευνητές περιγράφουν  πώς ανέπτυξαν ιστό δέρματος για ρομπότ που μοιάζει με τον ανθρώπινο. Σκοπός τους ήταν να αποδείξουν ότι ο ανθρώπινος ιστός δέρματος μπορεί να  χρησιμοποιηθεί ως υλικό επικάλυψης για ρομπότ. Ενώ σημειώνουν και τη δυνατότητα η εμφάνιση των ρομπότ να μοιάζει ανθρώπινη.

Αυτή η ανακάλυψη δίνει στο ρομποτικό δάχτυλο μια υφή σαν το δέρμα, αλλά και υδατοαπωθητικές και αυτοθεραπευτικές λειτουργίες.

Για να δημιουργήσει το δέρμα, η ομάδα βύθισε πρώτα ένα ρομποτικό δάκτυλο σε έναν κύλινδρο γεμάτο με διάλυμα κολλαγόνου και ινοβλαστών. Είναι τα δύο κύρια συστατικά που συνθέτουν το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η χρήση ζωντανών κυττάρων δίνει στα ρομπότ βιολογικές λειτουργίες του δέρματος, όπως η ικανότητά του να αυτοεπισκευάζεται. Αλλά και να απωθεί το νερό.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλες χρήσεις αυτής της τεχνολογίας σε άλλους τομείς. Όπως να βοηθήσει τους μηχανικούς να δημιουργήσουν πιο ευκίνητα και ανθρώπινα προσθετικά. ΄Η ακόμα και στην ανάπτυξη καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων για το δέρμα

Ενώ μέχρι στιγμής η σιλικόνη είναι το προτιμώμενο υλικό για τη δημιουργία τεχνητού ρομποτικού δέρματος.

Ανθρωποειδή ρομπότ

Η προσπάθεια να δημιουργηθούν ανθρωποειδή ρομπότ κρατάει εδώ και πολλά χρόνια  με στόχο να μοιάζουν με τον άνθρωπο. Όμως δεν είχαν καταφέρει να προσαρμόσουν πραγματικό δέρμα προσαρμοσμένο στις ιδαίτερες ιδιότητες ενός ρομπότ.  Πλέον στόχος τους είναι να διερευνήσουν πώς ο ιστός μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά και να συμπεριλάβουν πιο εξελιγμένες δομές του δέρματος, όπως θυλάκια τρίχας και ιδρωτοποιούς αδένες

Και καθώς όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το που τελειώνει η γραμμή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής ας θυμηθούμε μια ταινία του 1999…

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα