Επινήσια Ηώς: Ένα πρόγραμμα υποστήριξης των νέων στα νησιά του Αιγαίου

Δημοσιεύθηκε

Η ζωή στα νησιά και ειδικά στα μικρότερα, είναι πολύ διαφορετική από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι από εμάς. Πώς θα καταφέρουν οι νέοι αυτών των νησιών να αξιοποιήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες; Που θα βρουν την κατάλληλη πληροφορία; Με ποιους θα συζητήσουν ώστε να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να δικτυωθούν σε επαγγελματικά θέματα; Αυτά αλλά και πολλά ακόμα ερωτήματα σκοπεύει να απαντήσει μέσα από πολλές δράσεις σε 24 νησιά, το πρόγραμμα «Επινήσια Ηώς» από την Αέλια.

Ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίξει νέους 18-32 ετών, από 24 νησιά, για να ανακαλύψουν να τολμήσουν ή/και να πραγματοποιήσουν νέες επαγγελματικές προσπάθειες στο νησί τους ή σε σχέση με το νησί τους. Με επιτόπιες εκπαιδευτικές αποστολές στα νησιά για εκπαίδευση ενημέρωση (μέσω των εργαστηρίων Ηώς Labs και των συναντήσεων Ηώς Meet Ups) και με υποστήριξη  εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το ίντερνετ και το τηλέφωνο, μέσω του Forum Ηώς μίας υπηρεσίας για mentoring και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

 Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές, ενημερωτικές και δράσεις δικτύωσης να παράσχει πολύτιμα εφόδια όπως  Προσωπική Ανάπτυξη και ανάδειξη της σημασίας των Κοινωνικών Δεξιοτήτων όπως η  οργανωτικότητα, δημιουργικότητα, επικοινωνία και η συνεργασία. Τη σημασία της πληροφορίας και τους τρόπους αξιοποίησης της. Την ανάδειξη της σημασίας της ηλεκτρονικής δικτύωσης αλλά κυρίως της επαγγελματικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Στους νέους, μέσα από όλες τις δράσεις του προγράμματος προσφέρονται χρήσιμα εφόδια ώστε οι ίδιοι να  ανακαλύψουν τι μπορούν να κάνουν στο νησί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά κυρίως σύμφωνα με διεθνώς επιτυχημένες πολιτικές (policy making) σε ευρωπαϊκές χώρες και στις πιο επιτυχημένες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή στον Καναδά και την Αυστραλία, είναι αποδεδειγμένο ότι με τα εφόδια αυτά και κυρίως με την προσωπική ανάπτυξη, την σωστή χρήση της πληροφορίας, με δικτύωση και με την ικανότητα συνεργασίας έχεις περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες να σε κάνουν δεκτό σε μία θέση εργασίας και να μείνεις σε αυτήν ή να ξεκινήσεις ένα ελεύθερο επάγγελμα και να συνεχίσεις με επιτυχία ή να ξεκινήσεις μία δική σου επιχείρηση και να προχωρήσεις σε αυτήν.

Μέγας Δωρητής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Το Πρόγραμμα έχει υποστηρικτή το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Επίσημος ακτοπλοϊκός μεταφορέας είναι η Blue Star Ferries. Η Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία, η Green Value η Upstream είναι χορηγοί του Προγράμματος ενώ χορηγοί για την Κέα είναι o Σύλλογος Φίλων Κέας και ο Σύνδεσμος Γυναικών Κέας η «Μελίτη» και η Arbitrage είναι χορηγός για την Κύθνο

Η αέλια είναι μία μη κερδοσκοπική κοινωφελής εταιρεία που προσφέρει επαγγελματική υποστήριξη σε νέους στα τρία (3) εκείνα πεδία που το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους στηρίζει όσο θα είχαν ανάγκη:

1ον στην επαφή τους με την πραγματικότητα της επαγγελματικής ζωής και με επαγγελματίες της πράξης,

2ον στην εξάσκηση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων (soft skills) που είναι απαραίτητα σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και

3ον με την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας μέσα από σύντομα projects πρακτικής άσκησης.

Τα νησιά  που καλύπτει το Πρόγραμμα είναι Κέα, Κύθνος Σύρος, Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Αμοργός, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μήλος, Κίμωλος, Αστυπάλαια, Λήμνος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Πάρος, Αντίπαρος, Σκόπελος, Αλόννησος.

Όλες τις πληροφορίες μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ και στα social media εδώ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα