Ελένη Prablanc: Η σχεδιάστρια της εταιρίας Κορρέ αλλά και των tepareo, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Η Ελένη Prablanc σπούδασε στο Ensci – Les Ateliers and ENSAAMA στο Παρίσι. Από νωρίς το έργο της για ένα BBQ που λειτουργούσε με φυσικό αέριο, από κοινού με τον R.Violet βραβεύτηκε από την γαλλική εταιρία φυσικού αερίου Gaz de France. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε ως ανεξάρτητη επαγγελματίας σε projects με την illy, Salomon και την UMAE/Ethnic. Σήμερα είναι Διευθύντρια στην Κορρές ΑΕ, με την οποία ξεκίνησε τη συνεργασία το 2005. Παράλληλα, αναπτύσσει δικά της projects που διερευνούν την «έμψυχη» πτυχή των αντικειμένων.

02_Korres diplay

Γιατί επέλεξες να γίνεις βιομηχανική σχεδιάστρια και τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στο επάγγελμα σου;

Αρχικά ήθελα να σπουδάσω γλυπτική, κατά την διάρκεια όμως των σπουδών μου στο Παρίσι συνειδητοποίησα πως με ελκύει η ιδέα της εφαρμοσμένης τέχνης, ήθελα να εξασκώ ένα επάγγελμα που να συνδέει τέχνη και οικονομία. Ο βιομηχανικός σχεδιασμός βρίσκεται ακριβώς εκεί, στο σταυροδρόμι τέχνης, δημιουργίας, βιομηχανίας και οικονομίας. Καθημερινά, εξασκώντας το επάγγελμα αυτό απολαμβάνω ιδιαίτερα την διαδικασία εύρεσης νέων καινοτομικών ιδεών και την ποικιλία των συνεργασιών με αρχιτέκτονες, φωτογράφους, μηχανικούς, κατασκευαστές αλλά και με εμπορικά τμήματα όπως marketing και πωλήσεις. Νιώθω πως με κάθε project διευρύνω τις γνώσεις μου και αυτό με γεμίζει!

Είσαι επικεφαλής του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρίας Κορρέ μιας πολύ επιτυχημένης ελληνικής εταιρίας διεθνώς. Μίλησε μας λίγο για την δραστηριότητα του τμήματός σας και την συνεργασία σου με τον Γιώργο Κορρέ

Εργάζομαι στην εταιρία Κορρέ από το 2005 www.korres.com Τοv πρώτο καιρό σαν ελεύθερος επαγγελματίας συνεργάτης και αρκετά γρήγορα σαν in-house designer. Σήμερα, το τμήμα αποτελείται από δύο βιομηχανικούς σχεδιαστές και έναν αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων. Σχεδιάζουμε τρισδιάστατα επιλέγοντας προσεκτικά υλικά και λεπτομέρειες: συσκευασίες, σταντ, έπιπλα για φαρμακεία και καταστήματα, χώρους προβολής αλλά και οποιοδήποτε νέο αντικείμενο ή υλικό χρειαστεί η μάρκα για να εκφράσει τις αξίες της. Η Κορρές είναι μια εταιρία που δίνει μεγάλη βάση στον σχεδιασμό των προϊόντων της και στην αισθητική και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ το εαυτό μου τυχερή που συνάντησα το Γιώργο Κορρέ και είμαι σήμερα μέρος αυτής της περιπέτειας! Σαν πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το Design, θα έλεγα επενδύει σε αυτό και συμμετέχει ενεργά και με ενθουσιασμό στον σχεδιασμό της μάρκας.

Korres Wild Rose jar

Στο Forum industrial designer@ the Aegean που έγινε στη Ρόδο, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία σου, ήσουνα πολύ αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον του βιομηχανικού σχεδιασμού στην χώρα μας. Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει ο βιομηχανικός σχεδιασμός τα επόμενα χρόνια, στην ανάπτυξη των προϊόντων στην χώρα μας;

Η χώρα μας μέχρι στιγμής δυστυχώς εξήγε ελάχιστα προϊόντα, σπάνια έλληνες επιχειρηματίες επένδυαν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συχνά κατέφευγαν στην εύκολη λύση της αντιγραφής ή της εξαγωγής ακατέργαστης πρώτης ύλης. Βλέπω όμως πως αυτό αλλάζει. Σήμερα, νέοι άνθρωποι επιχειρούν διαφορετικά, πιστεύουν στην δημιουργικότητα τους, βασίζονται στην μοναδικότητα της χώρας μας και υλοποιούν φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες που έχουν απήχηση ενχώρια αλλά και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά όμορφα και ξεχωριστά μικρά ελληνικά brands με στόχο την εξαγωγή των εξαιρετικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων (λάδι, ελιά, μέλι, βότανα αποστάγματα και άλλα). Επιχειρηματίες, παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν καταλάβει την αξία μιας δυνατής συσκευασίας και αναζητούν συνεργασίες με σχεδιαστές.

t.e.Pareo ANEMONE

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια μιας και ήδη έχεις ξεκινήσει και μια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αυτή της σχεδίασης παρεό, που παράγονται μάλιστα στην Ελλάδα.

Παράλληλα με την ιδιότητα της σχεδιάστριας κάνω κι εγώ τα πρώτα μου επιχειρηματικά βήματα… Με την συνέταιρο μου Τάνυα δημιουργήσαμε το 2012 την σειρά προϊόντων τ.ε.PAREOS MADE IN GREECE.

Η ιδέα μας ήταν, με έμφαση στο ότι η χώρα μας έχει έντονα στο DNA της την κουλτούρα της παραλίας και της θάλασσας, να προτείνουμε στους έλληνες αλλά και ξένους παραθεριστές ποιοτικά παρεό εμπνευσμένα από τα τοπία και τις παραδόσεις των νησιών μας.

Χρησιμοποιούμε παραδοσιακά υφάσματα όπως το παλιό σεντονόπανο και την γάζα – τσαντίλα, τελειώματα όπως χαρακτηριστικά πλεκτά ρέλια που παράγονται σε μικρές ελληνικές βιοτεχνίες από 100% φυσικά υλικά. Φέτος λανσάραμε επιτυχώς την 3η collection μας! Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο www.tepareo.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα