Διατροφή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Δημοσιεύθηκε

Οι γιορτές πλησιάζουν και το ερώτημα που συνήθως τίθεται είναι πως θα περάσουμε πιο ανώδυνα αυτές τις ημέρες, τρώγοντας διάφορα φαγητά και γλυκίσματα, ώστε να μην αυξήσουμε το βάρος μας.

5

Είναι γνωστό, ότι κατά την διάρκεια των εορτών αυξάνεται η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία από εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρίτιδα, έλκος δηλ. νοσήματα που συνδέονται με την κακή και υπερβολική διατροφή. Έτσι κρίνεται σκόπιμο, να αναφέρουμε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας και να παραμείνουμε υγιείς κατά την περίοδο των εορτών.

1. Η γαλοπούλα, ως γνωστό έχει την τιμητική της θέση στο γιορτινό μας τραπέζι.Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι 100γρ. γαλοπούλα περιέχει 9,2γρ. κορεσμένο λίπος, 1,3 πολυακόρεστο λίπος και 101γρ. χοληστερόλη. Οι θερμίδες της όμως, εξαρτώνται από την γέμισή της και μία καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά(αρακά,καρότο, λαχανάκια Βρυξελλών)που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φτωχά σε λιπαρά. Μία μερίδα γαλοπούλα (150γρ.) αποδίδει 650-700 θερμίδες.
2. Να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο στην μαγειρική μας και να αποφύγουμε το βούτυρο και τα παράγωγα του.
3. Δεν πηγαίνουμε ποτέ στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι. Ακολουθούμε από το πρωί τα γεύματα μας κανονικά ώστε το βράδυ να φάμε κανονική μερίδα φαγητού. Ένα καλό τρικ για να μην φάμε υπερβολική ποσότητα φαγητού, είναι να βάλουμε αρκετή σαλάτα στο πιάτο μας και να ξεκινήσουμε με αυτήν.
4. Να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να προτιμήσουμε 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί.
5. Να πιούμε αρκετό νερό πριν το φαγητό, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του κορεσμού.
6. Όσο αφορά τα γλυκά, το μελομακάρονο έχει τις λιγότερες θερμίδες, ακολουθούν οι δίπλες και τέλος ο κουραμπιές. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, δεν είναι τόσο η ζάχαρη που εμπεριέχεται στα παραπάνω γλυκά όσο το λίπος . Μην ξεχνάμε ότι 1γρ. ζάχαρης αποδίδει 4 kcals ενώ 1γρ. λίπους αποδίδει 9Kcals. Και κυρίως το λίπος που χρησιμοποιούμε στα γλυκά, είναι βούτυρο που εμπεριέχει trans και κορεσμένα λιπαρά που ενοχοποιούνται για καρδιαγγειακά νοσήματα.
7. Την επομένη από κάθε λουκούλλειο γεύμα, περιορίστε το φαγητό και προτιμήστε πιο αυστηρές επιλογές όπως ψητό κρέας με πράσινη σαλάτα.
8. Λέμε “όχι” στα συχνά & περιττά κεράσματα

Ελπίζουμε, οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν να απολαύσετε διάφορα εδέσματα χωρίς στερήσεις και να χαρείτε τις διακοπές των εορτών.

Καλές και γευστικές αποδράσεις!!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα