Αυτόνομο drone έσωσε τη ζωή ασθενή με καρδιακή ανακοπή
Αυτόνομο drone έσωσε τη ζωή ασθενή με καρδιακή ανακοπή

Δημοσιεύθηκε

Αυτόνομο drone έσωσε τη ζωή ενός ασθενούς με καρδιακή ανακοπή και έγινε η πρώτη περίπτωση στην ιατρική ιστορία, που συνέβη κάτι τέτοιο.

Το περιστατικό συνέβη στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην πόλη Trollhättan. Ένας άντρας 71 χρονών υπέστη καρδιακή ανακοπή και ένα αυτόνομο drone της εταιρίας Everdrone έσπευσε να του παραδώσει έναν απινιδωτή. Το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της ζωής του.

Και έφερε στο προσκήνιο ξανά, τις ωφέλιμες εφαρμογές  στην επαναστατική τεχνολογία. Μάλιστα ο ίδιος ο ασθενής δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί παντού.

Το ιστορικό της διάσωσης

Το ιστορικό της διάσωσης που ευτυχώς είχε αίσια κατάληξη σημειώθηκε τον Δεκέμβρη του 2021. Ο 71 χρονος άντρας προσπαθούσε να καθαρίσει το χιόνι στον δρόμο του σπιτιού του όταν υπέστη καρδιακή ανακοπή. Για καλή του τύχη περνούσε από το σημείο με το αυτοκίνητο του ο γιατρός  Μουσταφά Αλί που κάλεσε αμέσως το νοσοκομείο. Το οποίο ενήργησε άμεσα ώστε να παραδοθεί μέσω του drone αυτόματος εξωτερικός απιδινωτής. Κάτι που ήταν σωτήριο για τον ασθενή.

Ο χρόνος από τον συναγερμό μέχρι την ασφαλή παράδοση του απιδινωτή στο σημείο του συμβάντος, ήταν λίγο περισσότερο από τρία λεπτά. Μετά την αρχική επί τόπου νοσηλεία, ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως.

«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο ευγνώμων είμαι σε αυτή τη νέα τεχνολογία και την ταχεία παράδοση του απινιδωτή. Αν δεν ήταν το drone, μάλλον δεν θα ήμουν εδώ» Δήλωσε ο 71χρονος ασθενής που έχει αναρρώσει πλήρως και έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Το σωτήριο αυτόνομο drone

Για τον Δρ Μουσταφά Αλί η εμπειρία ήταν εξίσου ευχάριστη, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Ήμουν καθ’ οδόν για να δουλέψω στο τοπικό νοσοκομείο όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και είδα έναν άνδρα να καταρρέει. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έσπευσα να βοηθήσω. Ο άνδρας δεν είχε σφυγμό, οπότε άρχισα να κάνω CPR (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).

Ταυτόχρονα ζήτησα από έναν άλλο περαστικό να καλέσει το 112 (ο σουηδικός αριθμός έκτακτης ανάγκης). Λίγα λεπτά αργότερα, είδα κάτι να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα drone με απινιδωτή!» Χάρη στον Δρ. Αλί και τη χρήση του απινιδωτή, ξεκίνησε έγκαιρα η σωτήρια θεραπεία για τη ζωή του ασθενούς.

«Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική τεχνολογία που πρέπει να εφαρμοστεί παντού. Ξαφνικές καρδιακές ανακοπές μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε, όχι μόνο σε ηλικιωμένους με αρτηριοσκλήρωση» Είπε ο ασθενής.

Η υπηρεσία Emergency Medical Aerial Delivery της Everdrone (EMADE), είναι καινοτόμος κρίκος σωτήριων μέτρων της περιοχής Västra Götaland, στη Σουηδία.

H Everdrone

Το σύστημα παράδοσης drone στην περιοχή Västra Götaland αναπτύσσεται και λειτουργεί από την Everdrone. Παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία σε λύσεις αυτόνομων drone που αναπτύσσονται και βελτιώνονται συνεχώς.  Ενώ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Επιστήμης Αναζωογόνησης στο Karolinska Institutet, το SOS Alarm και την περιοχή Västra Götaland. Οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται επίσης από τις Vinnova, Swelife και Medtech4Health.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ρεαλιστικό παράδειγμα της τεχνολογίας αιχμής των drone της Everdrone, πλήρως ενσωματωμένη με αποστολή έκτακτης ανάγκης. Ενώ, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο πρόσβασης σε σωτήριο εξοπλισμό AED» Λέει ο Mats Sällström, Διευθύνων Σύμβουλος της Everdrone.

275.000 ασθενείς στην Ευρώπη και 350.000 στις ΗΠΑ υποφέρουν από OHCA ετησίως. Περίπου το 70% των OHCA συμβαίνουν σε ιδιωτικές κατοικίες χωρίς AED επί τόπου. Και οι χρόνοι απόκρισης ασθενοφόρου είναι συχνά πολύ μεγάλοι για να σώσουν τη ζωή του ασθενούς. Η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 7-10% με κάθε λεπτό μετά την κατάρρευση. Κατά συνέπεια, το τρέχον ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των ασθενών με OHCA είναι μόνο 10%.

Η καινοτόμος υπηρεσία παράδοσης αερομεταφερόμενου AED της Everdrone είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή μπορεί να φτάσει τους 200.000 κατοίκους στη Σουηδία. Ενώ, αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη το 2022.

Το σύστημα drone έχει καθιερωθεί επιστημονικά για να μειώνει τους χρόνους απόκρισης. Η πλήρης μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα