15+1 φωτογραφίες από την ομάδα Almas, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Η ερασιτεχνική φωτογραφική ομάδα Almas ιδρύθηκε το 2013 και παρότι δηλώνουν ερασιτέχνες, κοιτάζοντας τα έργα τους εντυπωσιάζεσαι από την άρτια και επαγγελματική τους προσέγγιση αλλά και την φωτογραφική τους άποψη. Στα εγκαίνια της  έκθεσης τους με τίτλο «15+1» που έγιναν στις 10 Οκτωβρίου στον προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε 16 διαφορετικά φωτογραφικά projects με πολύ ιδιαίτερη θεματολογία από τον καθένα φωτογράφο, σε έναν εκπληκτικό χώρο. Ο Βασίλης Καϋμενάκης μέλος της ομάδας, μας μίλησε για την έκθεση και την ομάδα.

[metaslider id=21896]

Μια έκθεση φωτογραφίας σε ένα μοναδικό χώρο της Μεσαιωνικής Πόλης από μια ομάδα που λέγεται “Almas”. Τι σημαίνει και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την ομάδα σας;
Almas στα ισπανικά είναι οι ψυχές και το σύμβολο των ψυχών κατά την αρχαιότητα ήταν η πεταλούδα, την οποία υιοθετήσαμε κι’ εμείς σαν το σύμβολο της ομάδος μας. Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία, αφού με αυτό θέλαμε η κάθε φωτογραφία μας, το κάθε ολοκληρωμένο project, να αποτελεί και κατάθεση ψυχής.

Ποιο είναι το ουσιαστικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε σαν ομάδα μέσα από την έκθεση σας;
Το μήνυμα προκύπτει από το σύνολο μιας ολοκληρωμένης εργασίας όπως η δική μας. Μέσω της φωτογραφίας, μπορούμε να εκφραστούμε, αλλά και να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας. Η λειτουργία μας σαν ομάδα φέρει τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, έννοιες σχεδόν ξεχασμένες στην σημερινή εποχή. Πέραν της αγάπης μας και της προσωπικής ικανοποίησης γι’ αυτό που κάνουμε, πάντα έχουμε κατά νου, ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, πρέπει να αποτελέσει και ένα πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της φήμης και της παράδοσης της Ρόδου, με σεβασμό στο ελληνικό κοινό και στους ξένους επισκέπτες μας, καθώς και στο χώρο που φιλοξενεί την έκθεση μας.

[metaslider id=21902]

16 Ροδίτες φωτογράφοι 16 διαφορετικά θεματικά φωτογραφικά projects. Το δικό σου έχει τίτλο «Εντός και εκτός των Τειχών» Πόσο σε επηρεάζει σαν φωτογράφο η ζωή εντός και εκτός των τειχών της Ρόδου;
Μέσα από αυτό το project «Εντός και εκτός των Τειχών» θέλω να παρουσιάσω την ιδιαίτερη ομορφιά της πόλης μου, με το μεσαιωνικό της κάστρο, τις πύλες του, τα σοκάκια της πόλης, των μεσαιωνικών και των αρχαίων μνημείων, συνοδευόμενα από μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που αποπνέει το σούρουπο με τον γαλανό ουρανό, συνδυασμένα με τον ιδιαίτερο φωτισμό και τις σκιές που δημιουργούνται από αυτόν. Δουλεύοντας δύο χρόνια το συγκεκριμένο project, απέκτησα εμμονές με όλα αυτά που ήθελα να φωτογραφήσω και η φαντασία μου έπλαθε εικόνες με βάση το ιδεατό και όχι το ορατό. Έκανα εικόνες χωρίς την παρουσία πλήθους ανθρώπων, χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο, ιώβεια υπομονή και επιμονή. Η Ρόδος για μένα, αλλά υποθέτω και για τον κάθε φωτογράφο αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Σπάρταλη
Διάρκεια έκθεσης: 10-24 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 17:30-21:30
Τετάρτη&Σάββατο 10:00-14:00
Χώρος: Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου (Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου)

*Γνωρίστε την ομάδα Almas στην σελίδα τους στο facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα