10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, του Βαγγέλη Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

 1.

Το 1941 ένας αμερικανός οπλίτης πληρωνόταν $21 τον μήνα. Ύστερα από ένα χρόνο –το 1942- ο μισθός άγγιξε τα $50. Δεδομένου ότι τους παρείχαν τροφή, στέγη και ένδυση τα χρήματα δεν ήταν άσχημα. Βέβαια τέτοιοι συλλογισμοί φαίνονται γελοίοι όταν άνοιγαν οι πόρτες των αποβατικών σκαφών στις ακτές της Νορμανδίας.

2.

Άτιτλο

Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν πάνω από 650,000 από εκείνα τα θρυλικά τζιπάκια, 300,000 αεροπλάνα, 89,000 άρματα μάχης, 3 εκατομμύρια πολυβόλα και 7 εκατομμύρια τυφέκια. Μετά τον πόλεμο όλη η Δύση θα βρώμαγε αμερικανικά όπλα καθότι τόσο σιδερικό δεν είχαν που να το βολέψουν.

3.

Άτιτλο

Κατά την διάρκεια του πολέμου τα ζουμερά χάμπουργκερ (hamburgers) μετονομάστηκαν σε «Φιλέτα Ελευθερίας» (Liberty Steaks) για να αποφεύγουν να προφέρουν την γερμανική λέξη «hamburger» που πήρε το όνομά του από την γερμανική πόλη Αμβούργο (Hamburg). Ο αμερικανικός πολιτισμός ανθίσταται…

4.

Άτιτλο

Για κάθε 5 Γερμανούς στρατιώτες που έχαναν την ζωή τους στον πόλεμο οι 4 σκοτώνονταν στο φρικτό ρωσικό μέτωπο. Γι αυτό και όποιος Γερμανός στρατιώτης ή αξιωματικός άκουγε ανατολικό μέτωπο ανέβαζε πίεση…

5.

Άτιτλο

Το 80% των Σοβιετικών αρρένων που γεννήθηκαν τη χρονιά 1923 δεν θα επιβίωνε του πολέμου. Βέβαια για τον Στάλιν ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία αλλά εκατομμυρίων απλά στατιστική.

6.

Άτιτλο

O σιδερένιος σοβιετικός στρατάρχης Georgi Zhukov που μπήκε στο Βερολίνο έχοντας νικήσει όλες του τις μάχες περισπούδαστους άσσους Γερμανούς αξιωματικούς μόλις στα 28 του χρόνια έμαθε γραφή και ανάγνωση από την γυναίκα του για να γίνει δεχτός σε στρατιωτική σχολή μονοετούς φοίτησης. Μέχρι τα 28 του είχε μάθει άριστα την τέχνη του πολέμου ξεκινώντας από απλός στρατιώτης.

7.

Άτιτλο

Το 1935, ο Βρετανός μηχανικός Robert Watson-Watt δούλευε πάνω στο πρόγραμμα “ακτίνα θανάτου” (death ray) για το οποίο οι Γερμανοί διέδιδαν ότι ήδη το διέθεταν και με μια ακτίνα θα σάρωναν τα εχθρικά μαχητικά. Ωστόσο ο Watson απαντούσε στο Υπουργείο Αμύνης ότι αυτό που θα έκανε το ραντάρ ήταν να χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να εντοπίζει τα εχθρικά μαχητικά όταν θα πλησίαζαν την Αγγλία. Χωρίς αυτή την εφεύρεση η Μεγάλη Βρετανία θα έχανε την μάχη της Αγγλίας πριν ακόμα επιτεθούν οι Ιταλοί στην Ελλάδα.

8.

Άτιτλο

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στις ΗΠΑ 4 τρισεκατομμύρια και 104 δισεκατομμύρια σημερινά δολάρια. Το 35.8% του ΑΕΠ των γιάνκηδων αφορούσε στον πόλεμο. Και η Γερμανία βέβαια δεν πήγε πίσω… κάπου εκεί κυμαίνονται τα νούμερά της.

9.

Άτιτλο

Τουλάχιστον 20.000 χήρες, μοιχαλίδες, ανύπαντρες κόρες και ηλικιωμένες της Γαλλίας εξευτελίστηκαν την περίοδο 1943-1946 σε πλατείες και δρόμους καθότι κατηγορήθηκαν ότι υπέπεσαν στο εθνικό αμάρτημα να φλερτάρουν ή να κοιμηθούν με Γερμανούς.

10.

Άτιτλο

Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ελληνικό έδαφος -η Κρήτη- τελούσε υπό ιδιότυπη γερμανική κατοχή μέχρι και τα τέλη Μαΐου του 1945 παρά τον θάνατο του Χίτλερ από τις 30 Απριλίου 1945 και την γερμανική συνθηκολόγηση στις 9 Μαΐου. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την αποχώρηση των Γερμανών από ολόκληρη τη Bαλκανική θα υπήρχαν στην Ελλάδα ακόμα ένοπλοι γερμανοί στρατιώτες μέχρι να τους μεταφέρουν με μεταγωγικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα