Yoga για το καλοκαίρι ή ακόμα πιο απλά yoga για εμάς, της Άννας Σαρούκου

Από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στα ιντερνετικά χαιρόμασταν τον ερχομό του καλοκαιριού ανυπομονώντας για τις πρώτες βουτιές… Ακόμα για κάποιους η αναζήτηση της θάλασσας παραμένει –για την ώρα- ένας ανεκπλήρωτος στόχος. Ο καθένας με τους χρόνους του άλλωστε!

yin

 

Σίγουρα όμως το κοινό για όλους μας είναι πως το καλοκαίρι μας κάνει ολοένα και πιο εξωστρεφείς, γεμάτους ενέργεια (όταν οι θερμοκρασίες δεν φτάνουν τους 40 βέβαια…), υπερκοινωνικούς και με το βλέμμα στραμμένο ξεκάθαρα στις πολυπόθητες ακρογιαλιές. Κάπου εκεί, όμως, έρχεται η πρακτική της yoga να εξισορροπήσει τη φωτιά (agni) που υπάρχει μέσα μας. Καλή η υπέρμετρη χαρά, τα δροσερά κοκτέιλ και οι περιηγήσεις στην πόλη ή σε νησιώτικα σοκάκια αλλά όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι προτεραιότητα. Η απότομη αύξηση των θερμοκρασιών προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και συχνά μας δίνει την αίσθηση της κόπωσης χωρίς να έχουμε απαραίτητα καταπιαστεί με πολλά πράγματα τη συγκεκριμένη μέρα.

Για την εξισορρόπηση όλης αυτής της αλλαγής μπορούμε να επιλέξουμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας μερικά λεπτά ήρεμης, ξεκούραστης, απολαυστικής πρακτικής. Και τι καλύτερο από μία yin προσέγγιση! Σύνδεση, ηρεμία και μία ματιά προς τα μέσα. Προτού βουτήξουμε στις θάλασσες μπορούμε να βρέξουμε έστω και λίγο τις άκρες των ποδιών μας σε αυτό που συμβαίνει μέσα μας. Το καλοκαίρι μας κάνει να σκεπάζουμε πράγματα μέσα σε αυτούς τους υπέροχους, μα ξέφρενους ρυθμούς του. Λίγα λεπτά yin πρακτικής μπορούν στα αλήθεια να μεταμορφώσουν σωματικά & συναισθηματικά το νου και το σώμα.
Να φέρουν μία κάθαρση στις σκέψεις μας, να αγκαλιάσουν όοοοτι και αν νιώθουμε.
Embrace life with a smile in your heart ♡ ♡ ♡

Ξεκινάμε το καλοκαιρινό μας ταξίδι πρώτα από του νου, την καρδιά, το συναισθηματικό μας σώμα… Απολαμβάνουμε ότι έχει να μας προσφέρει αυτή η περίοδος.
Είτε στο σπίτι με το δροσερό αεράκι (αν δεν υπάρχει αντικαταστήστε το με κάποιο air-condition), είτε σε κάποια νησιωτική αυλή ή παραλία ξεκινήστε τη μέρα σας αγκαλιά με το αγαπημένο σας yoga mat.
Καθίστε σε άνετη ωκλαδόν θέση και απλά αναπνεύστε.
Βαθιά & ελεύθερα.

Έπειτα αναζητήστε τις asanas που ενισχύουν το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς σας. Ελάτε από τη marjariasana σε βαθειά κάμψη με τον θώρακα να πλησιάζει ή να ακουμπάει τη γη ενώ τα χέρια μακραίνουν μπροστά. Μπείτε σε στατικές ύπτιες στροφές κορμού & έπειτα μείνετε σε ύπτια θέση με ένα bolster πίσω στην πλάτη σας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αφήστε λίγα λεπτά σε κάθε θέση χρησιμοποιώντας όσα βοηθήματα θέλετε (μαξιλαράκια, bolsters, κουβερτάκια ή αυτοσχεδιάστε ακόμα και με στήλη από βιβλία). Κάντε τον χρόνο αυτό ποιοτικό και απολαυστικό για εσάς τους ίδιους.
Αφεθείτε στο ήρεμο ταξίδι της αναπνοής και η μέρα σας σίγουρα θα κυλήσει με διαφορετικούς ρυθμούς…
Namaste!
* Enjoy summer life *

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Free Cinema: το αληθινό σινεμά της μεγάλης οθόνης
Next Το προφίλ της εβδομάδας 3 ως 9 Ιουλίου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό