Yoga ή αλλιώς ένας προσωπικός οδηγός αισιοδοξίας, της Άννας Σαρούκου

Υoga is a journey of the self through the self to the self…” The Bhagavad Gita

yoga-soul

H yoga αν και αποτελεί μία φιλοσοφία ριζωμένη στα βάθη των χρόνων και παρά το γεγονός πως επιλέγεται πλέον από πολύ μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου, για κάποιους δεν παύει να αποτελεί ταμπού ή να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Είναι άραγε μία εύκολη άσκηση που απλά καθόμαστε ακίνητοι για πολύ ώρα σε στάση οκλαδόν ή ‘’δενόμαστε’’ με τρόπο που δεν ξέρουμε πώς να ξεμπλεχτούμε;

Κι όμως είναι κάτι πολύ πιο απλό. Η yoga είναι ο τρόπος που η καρδιά μας εναρμονίζεται απαλά με το σώμα μας. Ο ρυθμός με τον οποίο οι κινήσεις και η αναπνοή μας βρίσκουν τον τρόπο να συναντηθούν ήρεμα και δημιουργικά. Κατά τη διάρκεια μίας πλήρους πρακτικής yoga το στρωματάκι μας γίνεται ο χώρος έκφρασης μας, είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε απλόχερα στον εαυτό μας. Συνδεόμαστε, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας, τη σωματική και τη συναισθηματική μας κατάσταση. Κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για τις σκέψεις, τις πράξεις, τα όνειρα μας. Νιώθουμε το ρυθμό της μουσικής, ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Βιώνουμε τη χαρά της προσπάθειας για κάθε νέο μας κατόρθωμα. Χαμογελάμε από μέσα προς τα έξω.

Ένα μάθημα yoga είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον εαυτό μας. Άλλοτε μοιάζει πιο ευχάριστο και πιο αποτελεσματικό από άλλες φορές κι άλλοτε απλά μας βοηθάει να εδραιωθούμε λίγο καλύτερα σε όσα έχουμε κατακτήσει έως σήμερα. Μας θυμίζει πως αυτό που συμβαίνει στο παρόν έχει σημασία. Ακούμε οδηγίες για το πώς να τοποθετήσουμε τα δάχτυλα ή τα πέλματα μας. Εκείνη τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε πως αποτελούν κι αυτά ένα σπουδαίο μέρος του συνόλου και παράλληλα ανεξάρτητο σημείο του σώματος μας. Αφηνόμαστε ελεύθεροι στο να αισθανθούμε. Είμαστε εμείς και το προσωπικό μας yoga mat. Ακούμε την αναπνοή μας. Όπως κινούμαστε για κάθε αλλαγή θέσης, κινούνται και οι σκέψεις μας, χαρίζοντας μας ένα αυθεντικό αίσθημα απελευθέρωσης. Όλα ρέουν απαλά. Σε κάθε asana και με σεβασμό στο σώμα μας δοκιμάζουμε το σημείο μέχρι το οποίο μπορούμε να πάμε την κάθε ημέρα. Συνδεόμαστε έτσι ολοένα και περισσότερο με τον εαυτό μας, μαθαίνοντας να ερμηνεύουμε τα μηνύματα που μας στέλνει, αποκτώντας σταδιακά καλύτερη αντίληψη για τον τρόπο που κινούμαστε τόσο μέσα, όσο και έξω από την αίθουσα. Χτίζουμε μία ειλικρινή σχέση με εμάς τους ίδιους, βγαίνοντας έξω από την λεγόμενη comfort zone. Καλλιεργούμε κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση μας και αυξάνουμε το αίσθημα της αισιοδοξίας. Ο οργανισμός μας αποβάλλει τοξίνες, υποδέχεται νέες πληροφορίες, είναι υγιής, χαλαρώνει, ηρεμεί πλήρως.

Στο ρυθμό της καθημερινότητας πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σπουδαία και ευεργετική μπορεί να είναι μία παύση. Καμία σκέψη περί υποχρεώσεων. Το μόνο που θα έχει σημασία, για λίγο, να είναι εάν το αριστερό χέρι ακουμπάει στο έδαφος και το δεξί πόδι πηγαίνει ψηλά ή πατάει μπροστά στο στρωματάκι. Όσο απλό ή σύνθετο κι αν μας ακούγεται, αυτό που στο τέλος έχει σημασία είναι να βρίσκουμε τρόπους να αγαπάμε ξανά τον εαυτό μας κι έπειτα όλα μοιάζουν να βελτιώνονται. Μετά από κάθε μάθημα yoga είναι σαν να έχουμε κάνει μόλις ένα mini – restart. Διατηρούμε ένα λαμπερό χαμόγελο κι αρχίζουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Συνειδητοποιούμε πως κάποιες φορές it’s all about letting go…  Namaste λοιπόν και καλή μας εβδομάδα!

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 24 έως 30 Οκτωβρίου 2016, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Ιστορίες της Κουζίνας | Μελιτζάνες Ιμάμ! της Ευαγγελίας Ζευκιλή