WWF: Πόσους πλανήτες… χρειαζόμαστε

2,5 πλανήτες για την Ελλάδα
Αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε. Πολύ κοντά η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,6 πλανήτες), σύμφωνα με τον «Ζωντανό Πλανήτη 2014», την 10η έκδοση της έκθεσης – ορόσημο του WWF διεθνώς, ως προς την κατάσταση της υγείας της Γης.

flust.gr-wwf

Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους και οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία. Αυτό αποκαλύπτει ο «Ζωντανός Πλανήτης 2014» που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος (Global Footprint Network).

Το «οικολογικό αποτύπωμα», ένας από τους δείκτες υγείας του πλανήτη μας που έχει καθιερωθεί από τη συγκεκριμένη έκθεση και αντιστοιχεί ουσιαστικά στις απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους, δείχνει ότι και τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν υπεράνω των ορίων των φυσικών πόρων της Γης, ενώ βασίζονται υπερβολικά σε φυσικούς πόρους άλλων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους.

«Το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης είναι μεγάλο. Οι οικονομικές μας δραστηριότητες συμβάλλουν στην απώλεια βιοποικιλότητας και ενδιαιτημάτων, εντός αλλά και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Υπονομεύουμε το φυσικό κεφάλαιο που μας εξασφαλίζει την τροφή μας, τον αέρα που αναπνέουμε και το σταθερό κλίμα που χρειαζόμαστε», σημειώνει ο Τόνι Λόνγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πολιτικής του WWF.

«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ – δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Πόσους πλανήτες θα χρειαζόμασταν αν όλη η ανθρωπότητα ζούσε όπως αναφέρουμε ενδεικτικά:Στην Αυστρία 3,1 πλανήτες στην Βουλγαρία4,3 πλανήτες στην Ελλάδα 2,6 πλανήτες

Η κρίσιμη κατάσταση της βιοποικιλότητας της Γης επιβεβαιώνεται με επώδυνο τρόπο, καθώς συνολικά οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί μια πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 76%, διπλάσια σχεδόν από αυτήν των χερσαίων και θαλάσσιων ειδών.

Ποια η σχέση με το κλίμα;

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζουν ήδη τη βιοποικιλότητα και τη βιοϊκανότητα της Γης, απειλώντας την ευημερία των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό. Το ευρωπαϊκό αποτύπωμα άνθρακα ευθύνεται για το 50% περίπου του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ηγετών στις 23 και 24 Οκτωβρίου που καλείται να καταλήξει στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2030, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εκτός αυτού, η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το 2015 στο Παρίσι, είναι ιστορικής σημασίας.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Στα νησιά Φίτζι μένεις... με 25 δολάρια
Next Ακροάσεις Επιτρόπων: Οι ευρωβουλευτές εξετάζουν τους Mimica και Oettinger