WWF: Δες το αλλιώς

Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την καθημερινότητα των πολιτών, Καλύτερη Ζωή, το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει σήμερα τον φάκελο «Δες το αλλιώς», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης.

flust.gr-wwf

Στο πλαίσιο του νέου φακέλου, η περιβαλλοντική οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue, σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων και την ανταλλαγή ή δωρεά αγαθών.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 12% των Ελλήνων έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό τον τελευταίο χρόνο. Παρά την κρίση λοιπόν, το 85% των πολιτών δεν έχει αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 12% των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει μπει στην κουλτούρα της ανταλλαγής αγαθών. Εμφανώς διαφορετική είναι η κατάσταση ως προς τη δωρεά πραγμάτων, καθώς 7 στους 10 Έλληνες απαντούν πως έχουν χαρίσει κάτι, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης.

Γενικότερα φαίνεται πως τα αντικείμενα των «άνευ χρημάτων δοσοληψιών» είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ μια νότα αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι το 63% των ερωτηθέντων φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής.

Αναζητώντας κανείς τα αίτια της έλλειψης αυτής της κουλτούρας, ανακαλύπτει μέσα από την έρευνα της Public Issue πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν ανταλλάσουν είναι γιατί απλά δεν τους έχει απασχολήσει ή θεωρούν πως δεν το έχουν ανάγκη, σε ποσοστό 18%. Επιπλέον, ένα ποσοστό 14% μεταξύ των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν εντάσσεται – όπως υποστηρίζουν – στη φιλοσοφία τους. Τέλος, η ανταλλαγή ή η δωρεά πραγμάτων φαίνεται πως κινείται ακόμη σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ 3 στους 10 από όσους έχουν δωρίσει ή ανταλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, το έχουν πράξει με κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή ενορία της περιοχής τους.

«Παρά το γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση και η άνευ χρημάτων ανταλλαγή κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα της κρίσης, η αλήθεια είναι πώς ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».

Για τους επόμενους τρεις μήνες, η «Καλύτερη Ζωή» θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις σχετικές με την επαναχρησιμοποίηση και την ανταλλαγή. Συνεντεύξεις με ομάδες πολιτών που διοργανώνουν ανταλλακτικά παζάρια, αφιερώματα σε “Φτιάξ’ το μόνος σου» κατασκευές από υλικά που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια, διαγωνισμοί και πλήρης πληροφόρηση περιμένει τους πολίτες. Στις 10 Ιουλίου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκπομπή – αφιέρωμα στην ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, ενώ οι δράσεις θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα διοργανωθεί φεστιβάλ ανταλλαγής κι επαναχρησιμοποίησης. Στο φεστιβάλ θα λάβουν χώρα βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, ενώ τα υλικά που θα συλλεχθούν θα διατεθούν σε κοινωνικό σκοπό.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Πολιτικές ανακατατάξεις στις ευρωομάδες
Next Δέκα παραλίες που θέλουμε να πάμε