We design, με τον Σέργιο Φωτιάδη, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σέργιος Φωτιάδης σπούδασε στην Αμερική στο Rhode Island School of Design, Industrial Design. Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στην Αμερική, στη Rubbermaid στο Ohio, αλλά και στην Αγγλία, στο West Sussex, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα θεωρώντας ότι θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη. To 1997 ανοίγει το προσωπικό του δημιουργικό γραφείο με δραστηριότητες στον σχεδιασμό προϊόντων, και στις κατασκευές. Το 2001, με τον αδελφό του Φίλιππο, αρχιτέκτων και τη Θεανώ Πετρίδου, γραφίστρια, ιδρύουν την εταιρεία We design.

flust.gr-wedesign

«Τρεις άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων, γύρω από το design, με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες, συνεργάζονται, δουλεύουν μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται. Λογότυπα, εταιρική ταυτότητα, αφίσες, εταιρική προβολή, αντικείμενα, έπιπλα, σκηνικά, φωτιστικά, περίπτερα, κατοικίες, κτίρια, όλα συνυπάρχουν, η κλίμακα αλλάζει αλλά η διαδικασία σχεδιασμού είναι παρόμοια, με τόσα πολλά κοινά στοιχεία που δύσκολα διαχωρίζονται σε ειδικότητες.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκω τα design studios στο Τμήμα μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Παν. Αιγαίου, και εδώ και δύο χρόνια και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη διδασκαλία, προσπαθώ να δώσω νέα ερεθίσματα στους φοιτητές, να βρουν νέους τρόπους δημιουργικής σκέψης και να μάθουν να βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, παρατηρώντας και αναλύοντας την πραγματικότητα, επαναπροσδιορίζοντάς την».

Ο Σέργιος σχεδιάζει, διδάσκει αλλά  είναι επίσης και ένας ενεργός πολίτης…

«Το 2008 δέχτηκα την πρόσκληση του Χρήστου Ζούρα να συμμετάσχω στη δημιουργία της αστικής μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης Γη, έτσι, μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, ιδρύσαμε το 2010 την “Οργάνωση Γη”. Σκοπός της είναι η καλλιέργεια και διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Environmental Social Intelligence – ESI), στην κοινωνία. Τον Ιανουάριο του 2012 η Οργάνωση Γη ανοίγει τις πόρτες του Κέντρου της Γης, ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, που περιλαμβάνει μουσείο εντόμων, άλογα, λαχανόκηπο και άλλα.

Το σημείο εκκίνησης της Οργάνωσης Γη δεν είναι μόνο η διάδοση ενός οικολογικού μηνύματος, αλλά η κοινωνική ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες λόγω της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Μέσα από τις συλλογικές μας δράσεις, όπως τις “Κυριακές της Γης” όπου μαγειρεύουμε και προσφέρουμε δωρεάν φαγητό, μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού, δημιουργικά περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με ξεναγήσεις σε σχολεία. Με λίγα λόγια διαδίδουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όλες αυτές τις ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε, ενέργειες που δίνουν ρεαλιστικές λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα και δρουν θετικά για τον ανθρώπινο ψυχισμό, διαμορφώνοντας μια θετική εσωτερική αίσθηση στον καθένα μας που συνδέεται με την ποιότητα της ζωής και την συλλογική ευημερία».

[metaslider id=16629]

Το νέο project των We design λέγεται Greece Revisited και μοιάζει σαν πρόκληση- πρόσκληση για την Ελλάδα… Ποια είναι η ιδέα πίσω από το project;    Η ιδέα του Greece Revisited είναι η δημιουργία τουριστικών προϊόντων, με ερεθίσματα που όλοι έχουμε από την Ελληνική ιστορία, τη φύση της και τον τρόπο που μεγαλώσαμε με χιουμοριστική διάθεση σε καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα. Μας ενδιαφέρει ο σχεδιασμός που γίνεται από την αρχή με μια πιο σύγχρονη αντιμετώπιση και αντίληψη ως προς το τι είναι η Ελλάδα και τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν.

Είναι ένα σύγχρονο σουβενίρ χωρίς φολκλορικά στοιχεία. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων που είναι χρηστικά και μερικά απλώς διακοσμητικά. Όλα έχουν ένα ελληνικό στοιχείο. Όπως έχουν για παράδειγμα σε κάποιες χώρες τα ελάφια που τα κρεμάνε στον τοίχο, εμείς δημιουργήσαμε έναν γάιδαρο για αυτή τη χρήση. Οι ήρωες της μυθολογίας αποτυπώνονται πιο λιτά, δεν είναι απρόσιτοι. Πήραμε ακόμη και το περιτύλιγμα της ψαραγοράς και το κάναμε παρεό και τσάντα ή χαρακτηριστικά ελληνικά πρόσωπα της καθημερινότητας, έναν παπά, μια γιαγιά, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πρόσωπα που μπορεί να βλέπουμε κάθε μέρα, και τα κάναμε patterns. Επίσης, χρησιμοποιούμε πολύ και τον λόγο. Εικονογραφήσαμε κάπως ανατρεπτικά πάνω σε αντικείμενα, κλασικές παροιμίες που λέμε όλοι μας καθημερινά. Δεν θέλαμε να κάνουμε το κλασικό κυανόλευκο. Θέλαμε απλά να δούμε αλλιώς την “ελληνική πραγματικότητα”. Θέλουμε η δουλειά μας σε αυτό το κομμάτι να αποτελεί ένα εναλλακτικό αναμνηστικό

Σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται «επανασχεδιασμό»;
Στην Ελλάδα, διανύουμε μια περίοδο που έχουμε συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Γίνονται πολλές ενέργειες και προσπάθειες σε πάρα πολλούς τομείς και μέσα από τη δημιουργική σκέψη και τον συντονισμό, πολλές από αυτές διαπρέπουν. Υπάρχει πολύς χώρος ακόμα για εξέλιξη, ενώ οι συλλογικές κινήσεις και οι συνεργασίες είναι απαραίτητες.

Ο βασικότερος τομέας που χρειάζεται επανασχεδιασμό, είναι το σύστημα της εκπαίδευσης. Μετά από την δωδεκαετή εμπειρία μου και στην ιδιωτική αλλά και στην δημόσια εκπαίδευση, και έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, βλέπω τα τόσο πολλά προβλήματα που έχει η εκπαίδευση στην Ελλάδα, που όμως, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζονται σωστά, και συνεχίζουν να υπάρχουν, ή ακόμα χειρότερα να αυξάνονται. Λύσεις πάντοτε υπάρχουν, αλλά πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι να αλλάξουν ριζικά το σύστημα από την βάση του, σε συνολικό επίπεδο, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος των φοιτητών και του μέλλοντος της εκπαίδευσης.

flust.gr-wedesign

Το όνομα wedesign παραπέμπει σε μια σχεδιαστική ομάδα και γενικά σε ένα ομαδικό πνεύμα. Πως επιτυγχάνεται αυτό στην εταιρεία σας;
Tο όνομα μας περιγράφει με ακρίβεια το τι κάνουμε: Σχεδιάζουμε οτιδήποτε μπορεί να σχεδιαστεί. Από μια κατοικία, έως ένα χρηστικό μικροέπιπλο και από μια εταιρική ταυτότητα ως το branding. Η σύμπραξη αυτή από το 2001, γέννησε πολλά έργα αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με δοκιμασμένους επαγγελματίες: τυπογράφους, κατασκευαστές, μηχανικούς, τεχνίτες και σχεδιαστές, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε project. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συνεργασίες, και ανάλογα με τα projects, στο γραφείο μας εργάζονται από 7 έως 15 άτομα καθημερινά, και αρκετοί εξωτερικοί συνεργάτες.

Έχεις μια πολύ καλή σχέση με τους φοιτητές σου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό και στο Forum Industrial designers @ the Aegean. Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που τους δίνεις;
Αντιμετωπίζω κάθε φοιτητή ως μελλοντικό επαγγελματία και συνεργάτη, δίνοντας συμβουλές για την πορεία της εκάστοτε εργασίας, χωρίς να επιβάλλω την δική μου άποψη, αλλά εξελίσσοντας τις ιδέες του κάθε δημιουργού. Η βασικότερη συμβουλή που δίνω στους φοιτητές είναι να μην παίρνουν τα πράγματα ως δεδομένα και να μελετάνε τα προβλήματα που θέλουν να λύσουν από τη βάση τους, ψάχνοντας για λύσεις που αρχικά μπορεί να μοιάζουν ανέφικτες. Το κυριότερο που προσπαθώ να τους μάθω είναι να μάθουν να σκέφτονται, να μάθουν να σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι τα εργαλεία που τους δίνει η τεχνολογία, χωρίς όμως να τους κατευθύνουν τη σκέψη. Διδάσκω τον τρόπο που γεννιούνται νέες ιδέες, που δεν χρειάζεται να είναι εφευρέσεις, αλλά λύσεις σε προβλήματα που έχουν περιθώρια εξέλιξης.

Ο συνδυασμός της επαγγελματικής πρακτικής, της ομαδικής δουλειάς, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, και της δημιουργικής σκέψης, είναι τα στοιχεία που αποτελούν την συνολική μου λογική, στην δουλειά μου αλλά και στη διδασκαλία.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα