*Φώτο:Το Λιοντάρι του Χειμώνα (1968), η δραματική παρουσίαση της δυσλειτουργικής πανίσχυρης βασιλικής οικογένειας με τον Ο Πίτερ Ο’ Τουλ να ερμηνεύει τον Ερρίκο Β’ και την Κάθριν Χέπμπορν τον πονοκέφαλο του βασιλιά, βασίλισσα Ελεονώρα της Ακουϊτανίας. Η ταινία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την πραγματικότητα.
Το ζήτημα είναι αν τα μεγαλώνεις σωστά και αν η μάνα – δηλαδή η γυναίκα που παντρεύτηκες – τα βύζαινε και λίγο, δεν βαριότανε. Αυτό όμως ισχύει για τις θνητές οικογένειες διότι για τις γαλαζοαίματες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί, η οικογενειακή γαλήνη εξαρτάται και από το μέγεθος του βασιλείου και πολύ περισσότερο από το πώς το μοιράζεις στα καμάριά σου πριν σε φάει η μαρμάγκα.
Ας φανταστούμε όμως να έχεις για περιουσία ένα βασίλειο που απλώνεται από τις κρύες και γεμάτες υγρασία ακτές της Σκωτίας, περνάει την Μάγχη ακουμπώντας τις ακτές της Νορμανδίας και κατεβαίνει μέχρι την Μασσαλία της Γαλλίας.
Κάπως έτσι ήταν το βασίλειο του Ερρίκου του 2ου, του Άγγλου μονάρχη που διαφέντευε την Δυτική Ευρώπη τον 12ο αιώνα. Και καλά όλα αυτά μα αν δεν έχεις και μια γυναίκα της προκοπής να σε στηρίξει άστα βράστα γιατί εδώ που τα λέμε και ο γάμος του Ερρίκου με την Ελεονώρα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Τσακώνονταν κάθε λίγο και λιγάκι, αυτός την έκλεινε σε κάνα κάστρο και αυτή δραπέτευε, μετά την ξανάπιανε την ξαναφυλάκιζε και άντε πάλι. Αυτό το βιολί γινόταν συνέχεια και η μάνα φρόντιζε να βάζει τα παιδιά στην μέση, η ρουφιάνα.
Είχανε κάνει μαζί 5 παιδιά και 3 κορίτσια και όνειρο του Έρικ ήταν να διοικούσε το υπερτροφικό του βασίλειο δίνοντας φιλετάκια στους γιούς του και χρίζοντας τον μεγαλύτερο γιό του Ερρίκο τον Τζούνιορ συμβασιλέα. Έλα όμως που ο τελευταίος πίστευε ότι όλα αυτά ήταν τυπικά και ότι ο μπαμπάς δεν του έδινε ούτε χαρτζιλίκι. Όταν μάλιστα ο Ερρίκος αποφάσισε να δώσει 3 κάστρα στον αγαπημένο γιό Γιαννάκη το Νεώτερο να παίζει, ο Ερρίκος Τζούνιορ έκλεισε εισιτήριο για Παρίσι από τα νεύρα του, έχοντας παρέα τα δύο του αδέλφια Τζόφρεϋ και Ριχάρδο. Ο Τζόφρεϋ ήταν βιδωμένος επειδή ο πατέρας του δεν του χε δώσει κάνα δουκάτο να ασχολείται και ο μεν Ριχάρδος… βασικά ούτε αυτός ξέρει γιατί τσατίστηκε απλά τον έκανε βαπόρι η μάνα τους για να την σπάσει στον αντρούλη της.
Έτσι οι 3 γιοί συμμάχησαν με ένα σωρό φιλόδοξους λιγδιάρηδες βαρώνους του βασιλείου και με τους μισητούς εχθρούς του πατέρα τους, βασιλιάδες της Σκωτίας και Γαλλίας αντίστοιχα. Αφού λοιπόν ξέσπασε ένας πόλεμος όλο τρέλα ο μπαμπάς Ερρίκος –έχοντας κοντά του τους δύο εναπομείναντες πιστούς γιούς του – σαν πιο “περπατημένος” και δημοφιλής στρατηλάτης ξεκεφάλιασε τους «επαναστάτες χωρίς αιτία» μέσα σε ένα χρόνο. Παρόλα αυτά ήταν γενναιόδωρος και τους έδωσε το κατιτίς τους.
Εκεί που ηρέμησαν τα πράγματα όμως ο χαϊδεμένος του βασιλιά Ερρίκος ο Νεώτερος που ήταν μόνο κατούρημα και αέρας ήθελε και άλλα, και πιο πολύ τη Νορμανδία. Έτσι μαζεύει στρατό και επιτίθεται μαζί με την σφηνόπουτσα Τζόφρεϋ στον αδελφό τους Ριχάρδο που υποστηριζόταν από τον πατέρα του αυτή τη φορά. Τον πιάνει όμως τον Ερρίκο Τζούνιορ ένας πυρετός, πεθαίνει και άλλη μια επανάσταση χωρίς αιτία τελειώνει.
Πεθαίνοντας ο μεγαλύτερος γιός λοιπόν, τον θρόνο θα αναλάμβανε ο επόμενος μεγαλύτερος που ήταν ο Ριχάρδος. Παίρνοντας όμως ο Ριχάρδος τον θρόνο θα έπρεπε να δώσει κάποια εδάφη έτσι για τις ισορροπίες στον αδελφούλη του Γιαννάκη, ε μην είμαστε και πλεονέκτες. Πριτς, δεν τα δίνω, δεν τα δίνω! Ο μπαμπάς έδωσε διαταγή να βαδίσουν ο Γιάννης με τον Τζόφρεϋ εναντίον του ξεροκέφαλου Ριχάρδου και να του πάρουν τα εδάφη με την βία. Τελικά, επιστρατεύοντας και την μέγαιρα τη γυναίκα του Ελεονόρα προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τον προικοθήρα Ριχάρδο έστω για λίγο.
Λίγο αργότερα όμως ο Τζόφρεϋ σκοτώθηκε σε κάτι τουρνουά με κοντάρια και ο νέος Γάλλος βασιλιάς βρήκε ευκαιρία να σπείρει νέα διχόνοια στο Ερικέικο. Πλησίασε τον Ριχάρδο του έταξε λαγούς και πετραχήλια και στρίμωξαν τον Ερρίκο σε μια συνάντηση στην κεντρική Γαλλία. Ο Ερρίκος όμως τώρα κόντευε τα 60 του έχοντας πια ένα γερό έλκος και όχι και τόσο ενέργεια. Κάνοντας το λάθος να εγκλωβιστεί με τον στρατό του σε ένα γαλλικό κάστρο στην ενδοχώρα αντί να κατευθυνθεί προς τη Νορμανδία, μακριά από το στόμα του λύκου, χειροτέρευσε την θέση του. Όταν χτύπησαν όμως την πόρτα του πύργου του και του ανήγγειλαν τις τελευταίες ειδήσεις ότι ακόμα και ο αγαπημένος του γιος Γιαννάκης συμμάχησε με τον προδότη αδελφό του Ριχάρδο τότε έσβησε και πέθανε από καημό.
Κατά ειρωνεία της τύχης ο γιος που τον στήριξε παντού και πάντα και δεν πήρε τίποτα μπροστά στους άλλους ήταν.. μπάσταρδος από άλλη γυναίκα. Ένας είχε το όνομα και πολλοί τη χάρη.
Ο Βαγγέλης Γεωργίου είναι εμπνευστής και δημιουργός του πρώτου ιστοτόπου δημόσιας διανόησης greeklish.info