Το παγκόσμιο συνέδριο για τον γαστρονομικό τουρισμό θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 12-15 Δεκεμβρίου 2022, στην Νάρα της Ιαπωνίας
Οι διοργανωτές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Basque Culinary Centre, ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Nara διοργανώνουν το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ του UNWTO
Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι “Τουρισμός Γαστρονομίας για Ανθρώπους και Πλανήτη: Καινοτομία, Ενδυνάμωση και Διατήρηση”.
Το Φόρουμ θα επικεντρωθεί:
- στον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού στην προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και των νέων ταλέντων,
- στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και αυθεντικότητας,
- στην ενίσχυση της αξίας για τους προορισμούς και τους παραγωγούς τροφίμων,
- στην προβολή βέλτιστων πρακτικών στο branding των προορισμών μέσω του γαστρονομικού τουρισμού
- και την υποστήριξη ενός Παγκόσμιου Οδικού Χάρτη για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμού τουρισμού, το φόρουμ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ειδικούς στον γαστρονομικό τουρισμό. Όπου θα μπορέσουν να μοιραστούν νέες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα τους.
Ενώ με βάση το έργο του UNWTO η εστίαση βρίσκεται στην προώθηση της καινοτομίας στον τουριστικό τομέα,
Ο γαστρονομικός τουρισμός προσθέτει ζωντάνια στις αγροτικές κοινότητες, υποστηρίζει μικρούς, τοπικούς παραγωγούς τροφίμων και ενισχύει τη θέση τους στην αγορά
Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας που βασίζεται στην ιστορία του κάθε προορισμού και στον πολιτισμό του.
Ο γαστρονομικός τουρισμός έχει επίσης τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την τουριστική εμπειρία και να αλληλεπιδράσει με τις τοπικές κοινωνίες.
Οι τάσεις στον τουρισμό
Η πανδημία Covid-19 άλλαξε γενικά τις τουριστικές τάσεις και τις αξίες των ταξιδιωτών τουριστών που πλέον αναζητούν εμπειρίες συνδεδεμένες με τις τοπικές κοινωνίες.
Και σε αυτό το πλαίσιο ο γαστρονομικός τουρισμός προσφέρει ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες και έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες
Το συνέδριο στη Nara θα επικεντρωθεί στον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού για:
- Προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και των νέων ταλέντων
- Προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και της αυθεντικότητας: σύνδεση με τις ρίζες, σεβασμός
- φύση και τον πολιτισμό, και την προώθηση της υγείας και της ευημερίας
- Ενίσχυση της αξίας για τους προορισμούς και τους παραγωγούς τροφίμων
- Επωνυμία και ανάπτυξη προορισμού μέσω του γαστρονομικού τουρισμού
- Υποστήριξη ενός παγκόσμιου οδικού χάρτη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στον τουρισμό