Το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει και ακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις και αναπροσαρμογές της τεχνολογίας αλλά και τις καταναλωτικές τάσεις.
Ecommerce και Social Commerce
Στο “παιχνίδι” πλέον έχουν μπει τα όρια στα δεδομένα των καταναλωτών και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κάτι που σε συνδυασμό με τις τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου πονοκεφαλιάζει τις μικρές επιχειρήσεις ειδικά. Γιατί γίνεται συνεχώς δυσκολότερο να προσεγγιστεί το κοινό που θέλουν αλλά και να διαχειριστούν τις πλατφόρμες τους. Αλλά κυρίως να ανταπεξέλθουν στο κόστος της διαφήμισης και της προώθησης τους, που έχει εκτοξευτεί.
Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι πλέον πολύ ακριβό και πολύ ανταγωνιστικό, αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι έχει αλλάξει η φιλοσοφία. Και είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο ότι ο στόχος μιας επιχείρησης πρέπει να είναι η στρατηγική της μοναδικότητας της. Το χτίσιμο της αφοσίωσης από και προς τον πελάτη είναι ο δρόμος για την αναγνωρισιμότητα του brand, πέρα από το προϊόν
Κάτι που άλλαξε η Covid-19 είναι ότι ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Και τώρα πρέπει να επιταχύνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα απευθείας προς τον καταναλωτή. Το μοντέλο DTC ( Direct-to-consumer )
Τα επιχειρηματικά μοντέλα DTC επιτρέπουν στις επωνυμίες να αξιοποιούν την αμεσότητα και την ποιότητα στις σχέσεις με τους πελάτες. Και εδώ έρχεται να μπει το shoppertainment.
Η εποχή όπου απλά πηγαίναμε για ψώνια φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έχει δώσει τη θέση του στο shoppertainment. Γιατί τα ψώνια είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι ψυχαγωγία. Πως όμως συνδυάζεται η ψυχαγωγία και οι αγορές στον online κόσμο?
Στον κόσμο του live shopping
Η εμπειρία του live shopping προσομοιάζει αρκετά με τις προσωπικές αγορές στον off line κόσμο. Μέσα από ένα livestreaming event οι καταναλωτές παρακολουθούν άλλους να δοκιμάζουν προϊόντα και να σχολιάζουν. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε μεγάλα brand, υπάρχει στο προσκήνιο ένας διάσημος influencer.
Σύμφωνα με τη McKinsey, οι πωλήσεις live shopping θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου του ηλεκτρονικού εμπορίου έως το 2026. Ενώ, μεγάλα brands έχουν ενσωματώσει και το metaverse μέσω του gaming, για να προωθήσουν τις κολεξιόν τους
Το θέμα βέβαια σε όλη αυτό είναι τι εμπειρία μπορεί να προσφέρει μια επιχείρηση μέσα από ένα live shopping στους πελάτες της. Πως θα καταφέρει να τους προσφέρει ψυχαγωγία και διαδραστικότητα ώστε να προχωρήσουν σε αγορά. Και πώς θα διαχειριστεί την απήχηση και την αλληλεπίδραση στις online πλατφόρμες της. Σίγουρα πάντως το live shopping δεν έχει καμία σχέση με τις τηλεπωλήσεις.
Το μέλλον στο ηλεκτρονικό εμπόριο περνάει μέσα από την ψυχαγωγία και συνδέει τις επιχειρήσεις με τους πελάτες σε μια σχέση αφοσίωσης και ειλικρίνειας. Και σε μια εποχή έντασης και άγχους το έξυπνο χιούμορ σε κάθε ενέργεια είναι plus