Το Cabs.gr, τα startups και ο Βαγγέλης Αφαντενός, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Η παρουσία των επαγγελματιών από διάφορους κλάδους, στο Forum Industrial Designers @ the Aegean, ήταν σημαντική. Με τις ομιλίες τους και τις συζητήσεις που είχαν με τους σχεδιαστές αποφοίτους από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, δημιούργησαν  τις προοπτικές για να προκύψουν επαγγελματικές συνεργασίες αλλά και την δυνατότητα να γνωρίσουν οι σχεδιαστές τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

flust.gr-Βαγγέλης ΑφαντενόςΌπως είναι ο Βαγγέλης Αφαντενός, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Trinity Vision και εμπνευστής του Cabs.gr. Το σύστημα διαχείρισης στόλου ταξί που έχει βραβευθεί με το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Technology Infrastructure Transformation, στα Tourism Awards 2014, τα οποία διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στον χώρο του Τravel, Hospitality & Leisure.

Γεννήθηκες στη Ρόδο και όπως μου έχεις πει ήθελες να ασχοληθείς με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τότε που ήσουν 8 χρονών. Ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία μέχρι την υλοποίηση του Cabs.gr;

Έως το 2000 εργάστηκα σε μικρές και μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ σε έναν από τους πρώτους κόμβους της εταιρίας που έφερε το internet στην Ελλάδα, την Compulink. Στη συνέχεια μετακόμισα από τη Ρόδο στην Αθήνα, μετά από εργασιακή πρόταση της εταιρίας GlobalSoft. Η συγκεκριμένη εταιρία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία για εμένα. Με μοναδικό αντικείμενο την μεταφορά χρηματιστηριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, είχα την ευκαιρία να σχεδιάσω και να υλοποιήσω συστήματα που εκμεταλλεύονταν σύνδεση με δορυφόρους, με μικροκυματικά συστήματα (LMDS), τεχνικές κρυπτογράφησης και γενικά τεχνολογίες άγνωστες έως τότε σε εμένα. Να σκεφτεί κανείς ότι μεταφέραμε δεδομένα ακόμα και μέσα από το τηλεοπτικό σήμα καναλιών (VBI).

Από το 2004 μέχρι σήμερα η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει οι συνεργάτες μου και εγώ, εφαρμόζεται σε projects πελατών μας μέσα από την εταιρία μας, Trinity Vision με έδρα την Ρόδο.

Το 2012, σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Ραδιο Ταξί της Ρόδου, μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε την πρώτη έκδοση της εφαρμογής Cabs.gr η οποία αυτοματοποίησε σχεδόν όλες τις λειτουργίες ενός τουριστικού σταθμού ταξί και μείωσε την αναμονή του τηλεφωνικού κέντρου και του χρόνου εξυπηρέτησης, από 8-10 λεπτά σε 4-6 δευτερόλεπτα.

Σήμερα, η πλατφόρμα μας Cabs.gr, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε Ρόδο, Κω, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Ελούντα, Χερσόνησο, Χανιά και Κέρκυρα. Mέσα στους επόμενους μήνες θα βρισκόμαστε σε ακόμα 3 τουριστικές περιοχές, ενώ στα κοντινά μας σχέδια είναι η επέκτασή μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Σε τι στάδιο βρίσκεται γενικά, η εφαρμογή της τεχνολογίας και οι προοπτικές της, από την πολιτεία αλλά και από τους επαγγελματίες, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον κλάδο του τουρισμού;

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εφαρμοστεί εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Όχι στο τουριστικό ταξί, βέβαια, κυρίως σε εταιρίες ταξί που επιχειρούν σε μεγάλες αστικές πόλεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στο να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε κάτι νέο στην καθημερινότητα μας. Τα τελευταία χρόνια, με τους ρυθμούς που τρέχει η τεχνολογία, αυτό το κενό έχει έρθει πιο κοντά και έτσι νέες τεχνολογίες φτάνουν πολύ πιο γρήγορα και στην Ελλάδα.

Το Cabs.gr βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Ακόμα δεν έχουμε “σταθεροποιήσει” το προϊόν μας. Καθημερινά προσθέτουμε νέες λειτουργίες και υπηρεσίες, βελτιώνουμε το προϊόν, λύνουμε προβλήματα που προκύπτουν. Οι προοπτικές εξέλιξης είναι μεγάλες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η αποδοχή που τυγχάνει το προϊόν μας από όλους τους εμπλεκόμενους. Περάσαμε σε ένα δρόμο δίχως γυρισμό. Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να πεις στους οδηγούς ταξί να γυρίσουν πίσω στο παραδοσιακό VHF. Αδύνατο είναι επίσης να πεις στα ξενοδοχεία να καλέσουν ταξί τηλεφωνικά.

Ο τουριστικός κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους και πιο προσοδοφόρους στην Ελλάδα. Απαιτεί κοινή προσπάθεια από όλους μας ώστε να τον πάμε ένα βήμα παρακάτω. Μπορούμε και θα το κάνουμε.

[metaslider id=15989]

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι ξεκινώντας την επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει στη “χρυσή επιτυχία”. Πιστεύω ότι όλα τα μονοπάτια μπορούν να σε οδηγήσουν σε αυτή και παράλληλα στην καταστροφή. Υπάρχουν εκατομμύρια λεπτομέρειες στο δρόμο. Το προσωπικό καθαρά συμπέρασμα που έχω βγάλει μετά από όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι πρέπει να είσαι έντιμος απέναντι στους άλλους και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ξέρω, ακούγεται λίγο κλισέ…

Αν μπορούσα να πω κάτι σε κάποιον που ξεκινά σήμερα, είναι να τολμήσει. Πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται να κάνουν, αρκετοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να κάνουν, ικανός αριθμός είναι εκείνοι που μπορούν, αλλά για κάποιο λόγο, λίγοι τολμούν να το κάνουν. Το να «φάει» κανείς τα μούτρα του δεν είναι και τόσο κακό. Πλησιάζω τα 40, τα «έφαγα» αρκετές φορές έως σήμερα και ελπίζω να τα «φάω» και άλλες. Πάντα βγαίνει κάτι καλό στο τέλος.

Ποια είναι η άποψη σου για τους κόμβους καινοτομίας και την στήριξη που παρέχουν σε νέους επιχειρηματίες και startups;

Μόδα είναι και θα περάσει. Τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Ελλάδα δείχνουν πως το όλο “οικοσύστημα” έχει βοηθήσει ελάχιστα έως καθόλου την επιχειρηματικότητα και τις νέες επιχειρήσεις στο να αναπτυχθούν. Στην Ελλάδα είμαστε κοντά στο να έχουμε ίσο αριθμό συμβουλευτικών επιχειρήσεων με τα startups. Οι μόνοι κερδισμένοι προς το παρόν είναι οι καλά αμειβόμενοι σύμβουλοι πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις που ξεπήδησαν σαν μανιτάρια.

Για να μην παρεξηγηθώ, το συγκεκριμένο μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να αναπτυχθούν. Στην Ελλάδα, όπως κάθε τι, το υιοθετούμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζω πως ο ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών) βρίσκεται σε καλό δρόμο με τις αξιόλογες προτάσεις του στο να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Εύχομαι να το πετύχει.

Επιχειρήσεις υπήρχαν και πριν στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, απλά σήμερα το “marketing” τις ονομάζει Startups. Χιλιάδες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και ξεχώρισαν χωρίς την παραμικρή στήριξη ή κεφάλαια, στο παρελθόν. Φυσικά λίγη οικονομική και συμβουλευτική στήριξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση όμως για να επιχειρήσει κάποιος σήμερα.

Τι  εντυπώσεις σου άφησε το Forum industrial designers @ the Aegean;

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουν και έτσι  ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα, πάνω στα ίδια πρότυπα. Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με νέους ανθρώπους, καθηγητές, άλλους επιχειρηματίες και γενικά με άτομα από τα οποία είχα πολλά να αποκομίσω. Τους ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν με το να με προσκαλέσουν ως ομιλητή και σαν επισκέπτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα