Τι βάζουμε στο τραπέζι μας, της Κικής Τσακίρη

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Σαράντα χρόνια μετά από την πρώτη χρήση φυτοφαρμάκων, επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε τακτικά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) αναλύει περίπου 70.000 τρόφιμα κάθε χρόνο για να διαπιστώσει το πόσα φυτοφάρμακα περιέχουν. Στο βιβλίο του, «Manger bio, c’est mieux!» (Φάτε bio, είναι καλύτερα!) ο Γάλλος αγρονόμος-μηχανικός Claube Aubert έχει συγκεντρώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά 319 στα φρούτα
93 στα σιτηρά 34 στα ζωικά προϊόντα. Η επίδραση των φυτοφαρμάκων δεν είναι η ίδια και δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Λιγότερο επιρρεπείς στα φυτοφάρμακα είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο και ακολουθούν το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα, οι πατάτες.
Δεν ισχύει το ίδιο για τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια στα οποία π΄΄ανω από το 1/3 αυτών των λαχανικών είναι μολυσμένα σύμφωνα με τον EFSA. Αφαίροντας όμως την φλούδα τους έχουμε σαφή μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Στα όσπρια πάνω από το 40% είναι μολυσμένα.
Στα φρούτα με πυρήνα (αβοκάντο, βερύκοκο, μάνγκο κλπ) τα πράγματα μιας και πάνω από τα μισά (54,8%) φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Μήλα και αχλάδια πάνω από 65,2% των δειγμάτων φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, στις πιπεριές 66%
Περίπου τα 2/3 της σαλάτας που καταναλώνουμε έχει φυτοφάρμακα.
Στις φράουλες το 71,3% των δειγμάτων έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Στα εσπεριδοειδή το 75% στα πορτοκάλια και τα λεμόνια έχουν φυτοφάρμακα.
Στα φραμπουάζ το 75,9% έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Στα σταφύλια το 73,8% των σταφυλιών έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και με χαρακτηριστικό στοιχείο ότι όπως και πολλά άλλα εποχιακά φρούτα η φλούδα δεν αφαιρείται και εκεί ακριβώς γίνεται το ράντισμα.

Με όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει τελικά να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τον τίτλο του βιβλίου «Manger bio, c’est mieux!» (Φάτε bio, είναι καλύτερα!)…

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα