The Unexpected Virtue Of Ignorance, του Νίκου Χατζηκάλφα

Για όσους δεν το πήραν χαμπάρι σε ένα μήνα έχουμε απονομή των Oscars. Δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε και φέτος την αγαπημένη μας να μισούμε τελετή, εγκαινιάζοντας ένα αφιέρωμα στα μεγάλα φαβορί για φέτος. Δεν θα προλάβουμε να γράψουμε για όλα αλλά τα σημαντικά θα τα περάσουμε. Και προβλέψεις θα κάνουμε. Ξέρουμε ήδη τo Oscar σκηνοθεσίας. Alejandro G. Iñárritu people. Eat his dust! Σε προηγούμενο άρθρο εκθειάζοντας τον Fincher αναφέραμε ότι υπάρχει μια γενιά στο Hollywood που κινηματογραφίζει ασύστολα, με έμπνευση και χωρίς καμία βιασύνη. Ο κύριος Iñárritu έχει σκηνοθετήσει και το Βαβέλ, και το Biutiful και το 21 Γραμμάρια. Και μόλις μας παρουσίασε την καλύτερη του ταινία. Μέχρι την επόμενη!

O Birdman είναι ο super ήρωας μιας ταινίας που έκανε γνωστό τον Riggan Thompson, ξεπεσμένο πλέον ηθοποιό, πριν από 20 χρόνια. Παρακολουθούμε χωρίς ανάσα την αγωνία του Riggan να προετοιμάσει μια θεατρική παράσταση στο Broadway που θα σημάνει γι αυτόν την αρχή μιας δεύτερης καριέρας. Σκοντάφτει όμως σε διάττοντες αστέρες, συναισθηματικά ανισόρροπες ηθοποιές, σε οικογενειακά προβλήματα και στον ίδιο του τον σαλεμένο εαυτό! Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά; Ή θα βυθιστεί περισσότερο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Κι όμως το βασικό θέμα της ταινίας δεν είναι αυτό! Από το πρώτο καρέ κάνουμε μια βουτιά στον ψυχικό κόσμο του πρωταγωνιστή που προσπαθεί να ξεπεράσει την ξεπεσμένη αναγνωσιμότητα του και να αναδειχθεί ξανά. Μαζί του η προβληματική κόρη του, ένας νέος ηθοποιός ανισόρροπος όσο του το επιτρέπει η διάσημη θεατρική του καριέρα, ένας φίλος-παραγωγός που νοιάζεται και λίγο για τα φράγκα και τέλος ο Birdman!

Ή αλλιώς ο άλλος εαυτός του Riggan. Εκείνος που χει μείνει στα χρυσά χρόνια της αναγνωσιμότητας και δεν αφήνει τον πραγματικό Riggan να πατήσει σταθερά στο έδαφος. Δίνει φτερά στον εγωισμό του, τον ωθεί στην στείρα ανωτερότητα κάνοντας τον να αδιαφορεί για αυτά που πραγματικά αγαπάει. Την κόρη του, την πρώην γυναίκα του, τη σύντροφο του και το θέατρο.. Ένας απίθανος πραγματικά Michael Keaton στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι όσο και να μοιάζει ότι η ταινία είναι και εμπνευσμένη από την πραγματική του ζωή (όπου Birdman βάλε Batman), δείχνει σε ορισμένες στιγμές ότι αν έχεις τη σωστή κατάρτιση και τη σωστή ερμηνευτική παιδεία, ε, δεν ξεχνιέται το επάγγελμα. Σε κάθε του βλέμμα φαίνεται η απόγνωση του ανθρώπου που πρέπει να τα προλάβει όλα! Να φτιάξει τη σχέση του με την κόρη του, να μανιπιουλάρει τον αναπάντεχα καυστικό και αστείο Edward Norton, να ετοιμάσει μια παράσταση που έχει βάλει σε αυτήν όλο του το είναι, να διαχειριστεί μια φυσιολογικότατη σύντροφο αλλά πάνω από όλα να έρθει ο ίδιος στην ψυχική ισορροπία που δεν θα τον κάνει να αφήσει τα εγκόσμια! Όμως δεν τον ρωτάει κανένας αν μπορεί.

birdman

Γνωρίζουμε πρώτη φορά την Emma Stone επιτέλους όχι σαν μια καυλίτσα, αλλά σαν μια περσόνα σαγηνευτικά περίεργη. Ξαναγνωρίζουμε το Ζach Galifianakis που αποδεικνύει ότι ο τύπος είναι κωμικάρα αλλά ξέρει να παίζει και να τα λέει. Ταλέντο από τα λίγα. Η Naomi Watts είναι καταδικασμένη ότι κάνει να το κάνει καλά αν και αδικημένη κατάφορα από τις επιλογές της και από την ακαδημία. Τέλος αυτός που μοιράζεται την δόξα με τον Keaton, είναι o Iñárritu που καταφέρνει το ακατόρθωτο. Όσο και να έχει προχωρήσει η τεχνολογία, το να κάνεις μια ταινία να φαίνεται σαν να γυρίστηκε χωρίς να φωνάξει ο σκηνοθέτης στοπ, λες και γυρίστηκε με μια ανάσα είναι σχεδόν ακατόρθωτο! Για αυτό θα κερδίσει το Όσκαρ! Βλέπουμε μεγάλα πλάνα σε ταινίες του Tarrantino, του Scorsese, του Hitchcock αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Υποκλινόμαστε αγαπητέ Iñárritu, και περιμένουμε με αγωνία την επόμενη σας ταινία. Αυτή που θα δώσει το πρώτο Oscar στον Leonardo Di Caprio…

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev The Eros and Psyche Project! Ένα project βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, συνέντευξη στην Μαγδαληνή Τσουρδιού
Next Οι εκλογές, η αριστερά και το μπροστά, της Χριστίνας Καλογεροπούλου