The Eros and Psyche Project! Ένα project βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, συνέντευξη στην Μαγδαληνή Τσουρδιού

Σε μια από τις επισκέψεις μου στην Αθήνα, μου είχε μιλήσει για ένα βιβλίο που ήθελε να συγγράψει κάποια στιγμή. Μάλιστα κάναμε και σχέδια, πως όταν γίνει αυτό η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στη Ρόδο και θα οργανώσω εγώ την εκδήλωση. Που να φανταζόμασταν μερικά χρόνια αργότερα πως αυτό που φανταζόταν η Μυρτώ, με την καθοριστική συμβολή της Ειρήνης, θα ξεκινούσε σιγά σιγά να παίρνει μορφή και τώρα να μιλάμε για το «The Eros and Psyche Project»! Μάλιστα, όταν γράφτηκε η ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής, πριν γίνουν οι τελικές διορθώσεις, η Μυρτώ μου το έστειλε για να μάθει τη γνώμη μου κι εγώ της είπα απλά «Προχώρα!». Σήμερα λοιπόν, αυτά τα δυο ταλαντούχα κορίτσια, μας συστήνουν το project τους, μιλούν για την συνεργασία τους και μας παρουσιάζουν τα σχέδια τους για το μέλλον.

Άτιτλο

Πώς προέκυψε η γνωριμία σας με την Ειρήνη; Ξέρω ότι δεν γνωριζόσασταν από πριν!
ΜΥΡΤΩ: Με την Ειρήνη, την εικονογράφο του project, γνωριστήκαμε διαδικτυακά. Είχα δει σχέδιά της στο deviantArt, μια σειρά από σκίτσα του Χάρι Πόττερ, και μάλιστα τα σχολίασα γιατί μου άρεσαν πολύ. Στην πορεία, είδα ένα άλλο σχέδιό της για ένα βικτοριανό project που είχε στο νου της αλλά δεν μπορούσε να γράψει το κείμενο και έτσι ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό. Γίναμε φίλες και σε μια συνάντηση μας, πρότεινε να κάνουμε το μύθο του Έρωτα και της Ψυχής σε εικονογραφημένο βιβλίο με σκίτσα της Ειρήνης και κείμενο δικό μου. Βέβαια, να πω ότι η Ειρήνη είναι τόσο καλή, που αν μου έλεγε ότι θέλει να κάνουμε ένα project για εξωγήινους, θα το έκανα.

Πώς είναι αυτή η “καλλιτεχνική” συνάντηση με τη Μυρτώ;
Η συνεργασία μας με τη Μυρτώ δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη, γεγονός που μας εξέπληξε και τις δύο βέβαια αφού πριν ξεκινήσουμε τα project μας ήμασταν τελείως άγνωστες. Έκτοτε, έχουμε γίνει περισσότερο φίλες από ότι συνεργάτες. Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερο είναι η ζωηράδα και ο ενθουσιασμός που είναι ίδιοι με όπως όταν αρχίσαμε 3 χρόνια πριν. Σε αυτό ίσως βοηθάει και το γεγονός ότι ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα κι έτσι δε βαριόμαστε ποτέ!

Ειρήνη έχεις κάνει άλλες παρόμοιες δουλειές; Αν ναι, ποιες;
ΕΙΡΗΝΗ: Δεν έχω κάνει άλλη παρόμοια δουλειά. Έχω ασχοληθεί μόνο ερασιτεχνικά και κατά καιρούς ανεβάζω τη δουλειά μου στο deviantΑrt, ένα site προώθησης εικαστικών τεχνών.

Γιατί project και όχι μύθος;
Πρώτα απ’ όλα έχουμε κάνει μια διασκευή γιατί ο μύθος είναι λίγο σκληρός, είναι ρωμαϊκός αυτός που έχει σωθεί σε μας. Το μήνυμα που στέλνει στις κοπέλες και το πρότυπο που περιγράφεται είναι λίγο λάθος, για εμάς τουλάχιστον. Εμείς θέλουμε να προτείνουμε το πρότυπο της ανεξάρτητης γυναίκας, απ’ όλες τις απόψεις, με όλες τις ευαισθησίες που μπορεί να έχει ο μύθος. Για να απαντήσω στο ερώτημά σου, αποφασίσαμε να το εμπλουτίσουμε όλο αυτό και να το μετατρέψουμε σε project, προσθέτοντας και άλλα μυθολογικά ζευγάρια, όπως Άδης – Περσεφόνη, Μελέαγρος – Αταλάντη, Περσέας – Ανδρομέδα, γράφοντας μικρές ιστορίες γι’αυτά με εικονογράφηση. Έτσι η μικρή ιστοριούλα 25 σελίδων έγινε ολόκληρο project.

Άτιτλο3

Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν το μύθο, δώστε μας μια «γεύση».
Ο μύθος αφορά την Ψυχή, μια όμορφη πριγκίπισσα – η ομορφότερη και η πιο γλυκιά από τις τρεις αδερφές της, η οποία για όλες τις αρετές της λατρευόταν από τους ανθρώπους σαν θεά, με αποτέλεσμα να ζηλέψει η Αφροδίτη όπου και αποφασίζει να την τιμωρήσει. Αυτό αναλαμβάνει να το κάνει ο γιος της Αφροδίτης, ο Έρωτας, ο οποίος πρέπει να φροντίσει ώστε να μην την ερωτευτεί ποτέ κανείς. Να σας θυμίσω άλλωστε ότι ο Έρωτας έχει δυο βέλη. Τα χρυσά, που κάνουν τους ανθρώπους να ερωτεύονται και τα χάλκινα που σπέρνουν το μίσος. Τη συνέχεια θα την διαβάσετε στο βιβλίο μας.

Πώς μπορείς να δουλέψεις πάνω σε κάτι όταν δεν έχεις εσύ τον απόλυτο έλεγχο πάνω σε όλα τα κομμάτια;
ΜΥΡΤΩ: Η συνεργασία σχεδόν πότε δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε εμείς είμαστε μάλλον τυχερές. Αν και θεωρητικά έχουμε χωρισμένες αρμοδιότητες, εμπλεκόμαστε αρκετά η μία στο κομμάτι της άλλης, που είναι σαν να τα κάνουμε μαζί. Σε αυτό βοηθάει πολύ η εμπιστοσύνη που έχουμε η μία στην άλλη. Όταν γράφω κάτι, ξέρω πως θα το απεικονίσει η Ειρήνη και όταν ζωγραφίσει κάτι η Ειρήνη ξέρει πως θα το αποτυπώσω εγώ.

Είναι απαγορευτική η απόσταση μεταξύ σας;
ΕΙΡΗΝΗ: Δε θα το έλεγα. Με τη βοήθεια του skype και τις συχνές πτήσεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχουμε καταφέρει να εκμηδενίσουμε την απόσταση που υπάρχει.

Πού μπορεί να σας βρει λοιπόν κανείς;
Το blog μας είναι theerosandpsycheproject και οι λογαριασμοί μας στο deviartArt (το καλλιτεχνικό site που γνωριστήκαμε) είναι myrtogkl.deviantart.com και ninidu.deviantart.com αντιστοίχως.
Επιπλέον υλικό θα βρείτε και στο theerosandpsycheproject και φυσικά μπορείτε να μας βρείτε στο facebook και να κάνετε like στην σελίδα μας

myrto-eirini

Σχέδια για το μέλλον;
ΕΙΡΗΝΗ: Προς το παρόν την ολοκλήρωση του βιβλίου μας, καθώς και το σχεδιασμό ενός μικρού comic για το Comicdom-con της Αθήνας στο οποίο θα βρισκόμαστε στις αυτοεκδόσεις. Στο μέλλον έχουμε και άλλα projects, ήδη σχεδιασμένα γιατί και οι δυο μας ασχολούμαστε πάντα με 100 πράγματα ταυτόχρονα, που περιμένουν να πάρουν τη σειρά τους.

Μία ευχή για το 2015
ΕΙΡΗΝΗ: Να ολοκληρώσουμε το βιβλίο μας και να ξεκινήσουμε την προώθησή του και, κυρίως, να έχουμε έμπνευση και διάθεση για καινούρια projects!
ΜΥΡΤΩ: Να είναι το project μας τόσο καλό, ώστε ο κόσμος να το λέει ο ένας στον άλλο και έτσι να το διαβάζουν όλο και περισσότεροι.

Εγώ από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κορίτσια για το χρόνο τους και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία, ενώ θα κλείσω με κάτι που μου είπε η Μυρτώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας. «Πιστεύεις στη μοίρα; Εγώ ναι. Και μερικούς ανθρώπους είναι γραφτό να τους βρεις στο δρόμο σου, γιατί μέσα από αυτό γεννιούνται τα πιο ωραία και πιο δημιουργικά πράγματα».

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Οι Atenistas πάνε ποδηλατάδα στην Κοκκινιά
Next The Unexpected Virtue Of Ignorance, του Νίκου Χατζηκάλφα