Tα cluster είναι τεράστια πηγή δημιουργικότητας

Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Corallia, στο α2-innohub στο Μαρούσι, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα. Επισφραγίζοντας την ελληνογαλλική συνεργασία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ο Γάλλος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στα γραφεία του Corallia, Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και γνώρισε από κοντά νέους επιχειρηματίες, που καινοτομούν εντός συνόρων, σε ένα οικοσύστημα με πάνω από 200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που έχει υποστηρίξει τα τελευταία 10 χρόνια το Corallia και οι συνεργάτες του, και κάνουν πραγματικότητα το όραμα «Innovation Made in Greece”.

Corallia-Hollande-visit-1

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο, ο καθ. Βασίλης Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, έκανε μια συνολική επισκόπηση της συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στο Corallia και αντίστοιχους φορείς της Γαλλίας, στους τομείς της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών βιομηχανιών. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ακολουθηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Γαλλίας, στην υποστήριξη ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων καινοτομίας, στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ταλαντούχο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών τεχνολογιών, καθώς έχουν αναπτυχθεί σημαντικές εμπορικές συνεργασίες και έχει εκκινήσει μεγάλος αριθμός κοινών ερευνητικών έργων.

Επεκτείνοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη νέα διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής μεταξύ του mi-Cluster και του cluster Minalogic της Grenoble.

Τον κ. Hollande συνόδευσε Γαλλική Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Υπουργούς και Επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με μέλη των Ελληνικών Συνεργατικών Σχηματισμών Δημιουργικών Βιομηχανιών (gi-Cluster), Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster) και Διαστημικής (si-Cluster) και startups του πρωτοπόρου προγράμματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg-enter∙grow∙go, που υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Κατά την ομιλία, o Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande δήλωσε: «Πρόκειται για μια τεράστια πηγή δημιουργικότητας και υπάρχει ανάγκη τα clusters να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο. Oι συμφωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία, και τα πεδία συμπράξεων δεν αφορούν μόνο τον πολιτισμό και τη βιομηχανία, αλλά την έρευνα και την ανάπτυξη. Οι συμφωνίες ενισχύουν την φιλία μεταξύ των δύο χωρών και μπορούν να δημιουργήσουν πεδίο συνεργασίας μεταξύ των νέων Ελλάδας και Γαλλίας».

Από την πλευρά του Corallia, ο κ. Μακιός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο α2-innohub σηματοδοτεί μια ακόμα πιο δραστήρια περίοδο για τις διμερείς συνεργασίες μας, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για τη λειτουργία μας ως κόμβος δικτύωσης, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας για τα οικοσυστήματα που διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και διεθνώς. Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει με τους συνεργάτες μας και προχωράμε με σταθερά βήματα για να ενισχύσουμε τις εμπορικές συνεργασίες, χτίζοντας ισχυρές αλυσίδες αξίας, που μπορούν να προσφέρουν πλούτο στη χώρα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αλέξανδρος Χαρίτσης, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Έλενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, ο καθ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, η Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, o Λόης Λαμπρινιάδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Στράτος Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ο Θοδωρής Καλαντώνης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail Banking Ομίλου Eurobank, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο κ. Κώστας Μεϊμέτης, Πρόεδρος της Ένωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

*Οι δράσεις και τα έργα που υλοποιεί το Corallia συγχρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς πόρους, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Εθνικούς πόρους, και ιδιωτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ-ΙΙ), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προγράμματος Διεθνικής Συνεργασίας South East Europe Transnational Cooperation Programme, καθώς και δωρεών από ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev 9 τρόφιμα για να σας κρατήσουν νέους, της Ευαγγελίας Ζευκιλή
Next Κοινωνικό σχόλιο με αφορμή την ιστορία μιας παράφωνης, του Πάνου Λιάκου