Στην υγειά μας, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

Στο σχολείο είχαμε ένα δάσκαλο που μας έλεγε το εξής: «Η υγεία σας παιδιά είναι ο αριθμός 1. Ο καθένας σας μετά μπορεί, ανάλογα με τις προσωπικές του επιλογές και επιθυμίες, να συμπληρώσει μηδενικά και να σχηματίσει το εκατομμύριο που θεωρεί πως θα του φέρει ευτυχία στη ζωή του (όπου “0” = χρήματα, δόξα, σπίτια, αυτοκίνητα κοκ). Αν, λοιπόν, ο αριθμός “1” τυχόν χαθεί, πρέπει να γνωρίζετε πως όλα τα υπόλοιπα δεν στέκονται μόνα τους, αποτελούν το απόλυτο τίποτα… μηδενικά. Η υγεία σας πρέπει να είναι πάντα το νούμερο Ένα, ιεραρχικά το σημαντικότερο».

Ίσως αρκετές φορές το ξεχνάμε ή το παραμελούμε. Τίποτα, όμως, δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία μας.

Δεν χρειάζεται να μας συμβεί κάτι σοβαρό ή ανεπανόρθωτο για να καταλάβουμε την αξία που πρέπει να δίνουμε στην πρόληψη, και να μάθουμε κυρίως να «ακούμε» το σώμα μας. Με μικρά σημάδια που μας δείχνει με τον τρόπο του, μπορούμε να αντιληφθούμε έγκαιρα επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε δύσκολες διαδικασίες αργότερα.

Μερικά παραδείγματα, όχι ιδιαίτερα σημαντικών παθήσεων, που μπορούμε οι γυναίκες κυρίως να προβλέψουμε και να αποφύγουμε είναι τα εξής:

• Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα στα γόνατα λόγω των τακουνιών. Οι γόβες στιλέτο ασκούν 25% μεγαλύτερη πίεση στα γόνατα και στους γοφούς, άρα η χρήση τους πρέπει να είναι μειωμένη. Βοηθούν επίσης οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού που σταθεροποιούν την σπονδυλική στήλη και αντισταθμίζουν τη ζημιά.

• Σύμφωνα με έρευνες, το σημείο που εμφανίζονται τα περισσότερα μελανώματα στο γυναικείο σώμα είναι τα πόδια. Παρατηρούμε λοιπόν, αν τυχόν υπάρχουν ελιές ή πανάδες που αλλάζουν σχήμα, μέγεθος και χρώμα.

• Οι λευκές κηλίδες στα νύχια συνήθως αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Αν τα νύχια κυρτώνουν υπερβολικά ίσως υπάρχει έλλειψη σιδήρου, ή αν υπάρχουν σπασίματα ή ραβδώσεις πρέπει να κοιτάξουμε τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό μας.

• Στη Γαλλία ένας στους πέντε νέους έχει προβλήματα ακοής εξαιτίας των ΜΡ3 players και της δυνατής μουσικής στις συναυλίες. Τα αφτιά μας μπορούν να αντέξουν τα ισχυρά decibel αρκεί να τα ξεκουράζουμε από τους έντονους θορύβους με συχνά διαλείμματα περίπου κάθε 20 λεπτά.

Αυτές είναι μόνο κάποιες, από τις χιλιάδες πολύ μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, που θα μπορούσαμε να προσέχουμε για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα στο μέλλον και για γρηγορότερη αντιμετώπιση. Η πρόληψη για όλες τις παθήσεις, ελαφριές ή μη, είναι γνωστό πως «μας σώζει». Σωστότερη, λοιπόν, η άποψη του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν, ή το θεραπεύειν» για να είμαστε και να φαινόμαστε ακόμη πιο καλά.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα