Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Επινήσια Ηως συναντήσαμε τον Δημήτρη Μαρούλη που έχει δημιουργήσει το Go Amorgos με όλες τις πληροφορίες για το νησί.
Ο Δημήτρης κατάγεται από την Νάξο και την Αμοργό όπου και περνάει τα καλοκαίρια του. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τις συνεχείς εξελίξεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, την κινητή τηλεφωνία, τον παραδοσιακό χορό και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, απαθανατίζοντας αμοργιανά – και όχι μόνο – τοπία, που βρίσκει ξεχωριστά!Είναι ο εμπνευστής του web site “Go Amorgos” όπου κάθε πτυχή του νησιού αποτυπώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στο νησί του απέραντου γαλάζιου. Ο Δημήτρης δημιούργησε το site στη μνήμη της μητέρας του που έφυγε πολύ νέα από τη ζωή παλεύοντας μέχρι τελευταία στιγμή με την επάρατη νόσο.
Είσαι ο δημιουργός του Go Amorgos όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για την Αμοργό. Τι θέλεις να νιώσει ο αναγνώστης σερφάροντας στις σελίδες του;
Το website (που φέτος κλείνει τα πρώτα του γενέθλια) αποτελεί από τη πρώτη στιγμή σημείο αναφοράς για την αγαπημένη μας Αμοργό. Το νησί του απέραντου γαλάζιου αποτελείται από πολλές εικόνες μαζί, προερχόμενες τόσο από τα φυσικά τοπία του ευλογημένου Αμοργιανού τόπου, όσο και από εικόνες προερχόμενες από τα ήθη και έθιμα, καθώς και τη νησιωτική Ελληνική παράδοση που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων και αναβιώνουν, τα περισσότερα εξ’ αυτών, σε ετήσια βάση. Αυτές τις εικόνες με το αντίστοιχο αιγαιοπελαγίτικο κλίμα πασχίζω μέσω της ιστοσελίδας μου να μεταφέρω κάθε στιγμή τόσο σε εκείνους που λατρεύουν το νησί, είτε έχουν καταγωγή από αυτό, είτε το έχουν επισκεφθεί, όσο και σε όσους έχουν ακούσει τόσα πολλά γι αυτό, με άμεσο σκοπό να προγραμματίσουν τις επόμενες διακοπές τους! Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο του Go Amorgos συμβάλλει στη κατεύθυνση αυτή, από τη πρώτη στιγμή της παρουσίας του! Φανταστείτε το σαν ένα πλοίο που κάνει στάση στην Αμοργό μεταφέροντας και από μια εικόνα κάθε φορά, ικανή να σαγηνεύσει και να αιχμαλωτίσει τους επιβάτες του (δηλαδή τους επισκέπτες – αναγνώστες του) που θα την παρακολουθήσουν, προκαλώντας τους συναισθήματα δέους, προσμονής, νοσταλγίας και χαράς!
Ποιος είναι ο στόχος σου για το Go Amorgos;
Ήδη σε λιγότερο από ένα χρόνο παρουσίας φτάνουμε στο όριο των 2000 fans. Αριθμός υπολογίσιμος αν αναλογιστούμε τον ελάχιστο χρόνο παρουσίας του website, αλλά σίγουρα μικρός, καθώς η αγάπη για την Αμοργό είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν μετριέται μόνο σε αριθμούς από τα social media. Θέλω το go-amorgos να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον σημείο αναφοράς για το νησί, όπου με τη σωστή ενημέρωση και στοχευόμενη στρατηγική τοποθέτηση και προβολή του, να προσελκύσει περισσότερο κοινό αφουγκραζόμενο τις τάσεις του (εναλλακτικού σε μεγάλο ποσοστό) τουρισμού διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη τη ταυτότητά του! Παράλληλα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν οι συνθήκες σε πρόσφορο έδαφος για πεδίο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των υπαρχόντων φορέων που θα συμβάλλουν μαζί για το κοινό καλό και το όφελος του τόπου της νήσου! Stay tuned (για ακόμη περισσότερες εκπλήξεις)!
Ποιο πιστεύεις ότι είναι το δυνατό σημείο της Αμοργού;
Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε σημείο της Αμοργού έχει τη δική του ιστορία από τα βάθη της αρχαιότητας, (όπως οι αρχαίοι οικισμοί και οι πύργοι της) κουβαλώντας ψήγματα αυθεντικότητας, γοητείας και ομορφιάς, κάτι που την κάνει ξεχωριστή! Αν και πραγματικά δυσκολεύομαι να κάνω διαχωρισμό, ίσως ένα μικρό προβάδισμα θα έδινα στο στολίδι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας και τη γαλαζοπράσινη παραλία της Αγίας Άννας, χωρίς να αποκλείω φυσικά τις άλλες περιοχές του νησιού και την ιστορία καθεμιάς εξ’ αυτών. Επίσης η τοπική σπεσιαλιτέ του πατατάτου καθώς και η ψημένη ρακή, αποτελούν σήματα κατατεθέντα του νησιού για τον επισκέπτη! Τελικά, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ένα το δυνατό σημείο του νησιού!
Είσαι από την Αμοργό αλλά μένεις στην Αθήνα, ποιο είναι το βασικό κίνητρο που θα μπορούσε να κάνει έναν νέο άνθρωπο να μείνει στο νησί του και γιατί;
Οι οικονομικές συγκυρίες κακά τα ψέματα δεν ευνοούν τη παραμονή αρκετών από εμάς στις μεγαλουπόλεις. Ωστόσο θεωρώ ότι όλα είναι μια απόφαση, ένα ρίσκο που το παίρνεις έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή. Στη νησιωτική επικράτεια, και, ως επί το πλείστον στην επαρχία, αποτιμάς θετικά στοιχεία όπως ηρεμία και γαλήνη, καθαρή ατμόσφαιρα, αποβολή του στρες της καθημερινότητας, τη μαγεία της φύσης και την αναζωογόνηση των αισθήσεων με τη καλύτερη ποιότητα ζωής να είναι μερικά εξ’ αυτών. Βέβαια χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις στις περιορισμένες εξόδους, τη διασκέδαση και ίσως τις λιγοστές παρέες, σαν επιλογή. Από θέμα απασχόλησης, το κίνητρο της ανάπτυξης και της βελτίωσης είναι πιθανό, με βασική προϋπόθεση όμως τη σωστή υλοποίηση και τον οικονομικό παράγοντα, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές προοπτικές. Ρίσκο υπάρχει άλλωστε παντού γύρω μας. Κοιτάζοντας, παρατηρείς τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος των θετικών στοιχείων έναντι των λιγοστών περιορισμών. Όλα είναι θέμα απόφασης και ποτέ δεν είναι αργά…