Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Η υπόθεση απλή, μα σπαρακτική για όσους έχουν βιώσει μια παρόμοια κατάσταση, συγκινητική όμως και για όσους απλώς έχουν έρθει σε επαφή με τέτοιες ιστορίες μέσω της 7ης τέχνης. Η Dr. Alice Howland (Julianne Moore) είναι μία γυναίκα που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία το δίπτυχο καριέρας και οικογένειας. Καταξιωμένη γλωσσολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου με μια ευτυχισμένη οικογένεια με έναν άντρα που αγαπά και τρία μεγάλα παιδιά. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία ύπουλη νόσος, πιο επιθετική από την λεγόμενη άνοια, που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται νωρίς. Η Alice είναι μόλις 50 χρονών… Στην αρχή, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια με το να μην θυμάται απλώς λέξεις, δεν έδωσε σημασία. Όταν όμως δεν μπορούσε να θυμηθεί τον δρόμο για το ίδιο της το σπίτι, αρχίζει να θορυβείται, κάνει τις ανάλογες εξετάσεις κι έρχεται αντιμέτωπη με την μη αναστρέψιμη αλήθεια. Έχει μία πρώιμη και σπάνια μορφή Αλσχάιμερ, με μεγάλη πιθανότητα κληρονομικότητας και στα παιδιά της. Η ταινία αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την αρρώστια μια ακαδημαϊκός, που από τότε που θυμάται τον εαυτό της, έχει ως σημείο αναφοράς της, τις λέξεις, και πλέον ξεκινά να τις λησμονεί. Ταυτοχρόνως είναι και μια σύζυγος και μητέρα που αγωνιά για το πώς θα είναι τα παιδιά της όταν δεν θα μπορεί πια να τα στηρίζει αλλά και για το εάν η ίδια θα γίνει μία μέρα βάρος σε αυτούς.

Η ερμηνεία της Julianne Moore φαντάζει ιδανική για να συμπυκνώσει τα συναισθήματα της φιγούρας της Alice. Είναι μία ερμηνεία που δικαίως τιμήθηκε τόσο με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, όσο και με τη Χρυσή Σφαίρα αλλά και με βραβείο από τα Critics Choice Awards, τα Hollywood Film Awards και το National Board of Review of Motion Pictures. Σίγουρα για τη Moore αυτός ο ρόλος είναι μία στιγμή στην καριέρα της που θα τη στιγματίσει και θα αποτελεί πάντοτε μία από τις καλύτερες και εντυπωσιακότερες υποκριτικές της στιγμές. Δίπλα της εμφανίζονται μεταξύ άλλων και ο Alec Baldwin στον ρόλο του συζύγου της John Howland, η Kristen Stewart και η Kate Bosworth ως οι δύο κόρες. Συγκλονίζει η σκηνή όπου η Lydia Howland (Kristen Stewart), η μικρή κόρη της οικογένειας, που προσπαθεί να γίνει ηθοποιός, καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει σε μία θεατρική παράσταση, όπου πηγαίνει όλη της η οικογένεια να την παρακολουθήσει, μαζί και η μητέρα της.

Η ταινία είναι βασισμένη στο εκπληκτικό μυθιστόρημα και best seller της Lisa Genova και τη σκηνοθετούν το δίδυμο Richard Glatzer και Wash Westmoreland, προβάλλοντας το θέμα με ευαισθησία αλλά και πηγαία συγκίνηση, χωρίς όμως επιτηδευμένη υπερβολή. Μάλιστα ο Richard Glatzer έχει και ο ίδιος διαγνωσθεί με ALS, όπως έχει πει σε μία συνέντευξή του. Άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ δήλωσαν πως είναι απίστευτη η ομοιότητα των δικών τους συναισθημάτων με αυτών της πρωταγωνίστριας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος είναι ταυτόσημος με αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Η Julianne Moore έθιξε με αφορμή τις βραβεύσεις της και το γεγονός πως δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση σε αυτά τα ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα υγείας, κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Στην Ατζέντα: Κυβερνοεπιθέσεις, Πειρατεία στην Αφρική, Βοήθεια στην Ουκρανία
Next Νόστιμα, θρεπτικά, νηστίσιμα και… Fytro! της Εμμανουέλας Κόκκαλη