RhodesMRC 2015: Οι νέοι ως επίδοξοι διπλωμάτες

Στα πλαίσια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών Ρόδου ή Rhodes Model Regional Co-operation – RhodesMRC 2015, που έγινε τον Οκτώβριο στην πόλη της Ρόδου, πάνω από 320 νέοι φοιτητές αλλά και μαθητές λυκείου βίωσαν μια ακαδημιακή εμπειρία μιας και συμμετείχαν ως επίδοξοι διπλωμάτες, εθελοντές και συντονιστές επιτροπών, μαζί με τους συνοδούς τους και τα μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Οργανωμένες αποστολές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και φυσικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και μεμονωμένοι συμμετέχοντες από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεδρίασαν στη Ρόδο, προσομοιώνοντας τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Οργανισμό Συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρω-Ατλαντικό Συμβούλιο Συνεργασίας του ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και μία ειδική Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχα, σε λυκειακό επίπεδο μαθητές από το 1ο και το 4ο Λύκειο Ρόδου, το Λύκειο Κρεμαστής, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αφάντου και το «Ιπποκράτειο» 1ο Λύκειο Κω, μαζί με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της Ρόδου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεδρίασαν προσομοιώνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην ημερήσια διάταξη των επιτροπών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, από την ελευθερία του τύπου και το bullying μέχρι την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία. Την προετοιμασία των επιτροπών είχαν αναλάβει εδώ και μήνες φοιτητές και νέοι επιστήμονες των νομικών και πολιτικών επιστημών, ενώ εισαγωγικές παρουσιάσεις έκαναν στις επιτροπές οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Παναγιώτα Μανώλη και κος Ιωάννης Στριμπής, οι ρόδιοι επιστήμονες Γαβριήλ Χαρίτος (δικηγόρος) και Αναστάσιος Χατζηαναστασίου, αλλά και ο Χρυσός Παρολυμπιονίκης Θανάσης Μπαράκας.

Η Τελετή Έναρξης έλαβε χώρα στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν και την μοναδική έκθεση με χαρακτικά του Παναγιώτη Γράββαλου. Κατά την είσοδό τους, οι συμμετέχοντες δήλωναν γραπτά την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Ρόδου να λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, προσπάθεια στην οποία είναι αφιερωμένο και το RhodesMRC 2015, σαν μία διεθνής διοργάνωση που προωθεί τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και καθιστά τη Ρόδο κέντρο διαλόγου και συνεννόησης σε διεθνή ζητήματα.

Οι εργασίες των επτά επιτροπών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε επτά αίθουσες της πόλης της Ρόδου: στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και την αίθουσα Εθιμοτυπίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αίθουσα “Γιώργος Καραγιάννης” του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στις τρεις αίθουσες του ξενοδοχείου Plaza. Στα πλαίσια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στη Μεσαιωνική Πόλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Έκθεση “Ρόδος, ένα ελληνικό νησί πύλη στην Ανατολή”, στην έκθεση και το 9D θέαμα του Throne of Helios, συμμετείχαν σε δύο οργανωμένα γι’ αυτούς πάρτυ αλλά και χάρη στον καλό καιρό γνώρισαν μόνοι τους τις παραλίες και διάφορες γωνιές της πόλης.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κου Thorbjørn Jagland.

Το RhodesMRC 2015 διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με εταίρους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (EUNET – European Network for Education and Training), με την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της ΔΕΡΜΑΕ, του ΔΟΠΑΡ, της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, του ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο, της ΑΝ.ΔΩ. και του Europe Direct Ρόδου, των ξενοδοχείων Best Western Plaza Hotel και Manousos Hotel και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Europe for Citizens».

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Η προσέλκυση των λαμπρότερων μυαλών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη
Next Ένας χρυσός ‘’Dheepan’’, του Πάνου Λιάκου