RhodesMRC: Το μοντέλο προσομοίωσης διπλωματών της Ρόδου, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό στους φαν των ανά τον κόσμο μοντέλων προσομοίωσης, Rhodes Model Regional Co-operation, εν συντομία Rhodes MRC, αποτελεί την προσομοίωση της Ρόδου. Έκανε την εμφάνισή του το 2010, δειλά θα έλεγα, με πολύ κόπο και προσπάθεια από τους διοργανωτές και τους συνεργαζόμενους φορείς (Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, το Δήμο Ρόδου, την Νομαρχία τότε, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ΔΙΚΕΜΕΠ) και τώρα μετά από τέσσερα χρόνια μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει πλέον θεσμός με την προσπάθεια να γίνεται εντονότερη και τη συμμετοχή μεγαλύτερη. Είναι το δεύτερο μοντέλο προσομοίωσης, κατά σειρά δημιουργίας, στην ηπειρωτική Ελλάδα και το μοναδικό στη νησιωτική.

Μαθητές Λυκείου, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, απόφοιτοι και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν την ευκαιρία για 5 μέρες, 16-20 Οκτωβρίου 2013, να αναλάβουν ρόλους διπλωματών ή υπουργών (ανάλογα με τον οργανισμό που προσομοιώνεται). Η προσομοίωση λαμβάνει χώρα στην αγγλική γλώσσα και ακολουθείται το πλήρες τυπικό και πρωτόκολλο μιας κανονικής συνάντησης διπλωματών ή υπουργών ως είθισται. Η γραβάτα για τα αγόρια και το σεμνό ντύσιμο για τα κορίτσια τις ώρες των συνεδριάσεων γίνεται τρόπος ζωής καθώς και η γενικότερη συμπεριφορά στο χώρο του συνεδρίου. Την εποπτεία των επιτροπών αναλαμβάνουν φοιτητές και νέοι επιστήμονες με μακρόχρονη εμπειρία σε αντίστοιχες προσομοιώσεις ενώ την γενικότερη εποπτεία του συνεδρίου αναλαμβάνει Επιστημονική Επιτροπή με καθηγητές από τα κυριότερα Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και ειδικοί καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό ήταν το τυπικό κομμάτι που θα έπρεπε να γνωρίζετε. Όσον αφορά το προσωπικό, σαν συμμετέχουσα και στα τρία συνέδρια και σαν μέλος του Προεδρείου του ΟΑΣΕ φέτος, βλέπω το Rhodes MRC λίγο αλλιώτικα. Παρ’ όλη την επισημότητα και την αυστηρότητα που διέπει ένα τέτοιο συνέδριο, με τους κανόνες, τα πλαίσια και τα χρονοδιαγράμματα που έχει, δεν παύει να είναι ένα δημιουργικό διπλωματικό «παιχνίδι» που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια πραγματική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ένωσης για τη Μεσόγειο, της Οικονομικής Συνεργασίας για τη Μαύρη Θάλασσα και άλλων οργανισμών. Το να διαπραγματεύεσαι, να δημιουργείς συμμαχίες και να «πολεμάς» για τα συμφέροντα και την πολιτική της χώρας σου είναι κάτι το μοναδικό. Είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Καλείσαι να χρησιμοποιήσεις το διαπραγματευτικό σου ταλέντο και την τέχνη της πειθούς προκειμένου να πετύχεις μια συμφέρουσα για τη χώρα σου συμφωνία. Το αξιοθαύμαστο βέβαια, είναι πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο τέλος, είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με εκείνες των Διεθνών Οργανισμών καθώς δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι καινοτόμες ιδέες και τι εναλλακτικές λύσεις σε σημαντικά ζητήματα μπορεί να αποφέρει ένα brainstorming νέων, φιλόδοξων εν δυνάμει διπλωματών.

Για πολλούς μπορεί να φαντάζει δύσκολο, καθώς είτε δεν έχουν ξανασυμμετέχει σε κάτι παρόμοιο είτε γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα, είτε γιατί δεν έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Σε όλους εσάς λοιπόν τους νέους που διστάζετε σας λέω να το κάνετε! Κανείς δεν γεννήθηκε να είναι πρόεδρος ή μέλος μιας επιτροπής. Η τριβή, η μακρόχρονη συμμετοχή, η δουλειά, η εξελικτική πορεία σε κάνει πρόεδρο, αντιπρόεδρο ή οτιδήποτε και μόνο αν εσύ το θελήσεις. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι λαμβάνει χώρα στο κοσμοπολίτικο νησί της Ρόδου, γεγονός που αποτελεί θέλγητρο και κίνητρο από μόνο του. Προσομοίωση με εκπαιδευτικό, τουριστικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό περιεχόμενο.

Είτε σαν απλός παρατηρητής, είτε σαν συμμετέχων, είτε σαν εθελοντής σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Οι συνταξιδιώτες είναι πολλοί, οι εμπειρίες ακόμα περισσότερες και η ευκαιρία για να πλουτίσεις το βιογραφικό σου σημείωμα μοναδική. Για να μάθεις περισσότερα μπορείς να επισκεφθείς το www.rhodesmrc.org και να δηλώσεις συμμετοχή στο 4ο Rhodes MRC 2013.

Έλα στην παρέα μας! Σε περιμένουμε!

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Μία ελληνική ιδέα, διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ
Next Η μόδα των Χουντικών, made in USA, του Βαγγέλη Γεωργίου