Πόσα χρήματα είναι αρκετά για να φέρουν την ευτυχία;
Πόσα χρήματα είναι αρκετά για να φέρουν την ευτυχία;

Δημοσιεύθηκε

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Παρότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, την καλύτερη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου ειδικά όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου ποτέ δεν είναι αρκετά παρότι είναι πολλά…

Κάποιοι θα πουν ότι για τον καθένα το νούμερο είναι διαφορετικό ανάλογα με το status του και το επίπεδο ζωής του.  Στο τέλος της χρονιάς οι περισσότεροι κάνουμε μια αναδρομή και γιαυτό, που ίσως να καταγράφεται και στις αναζητήσεις της Google. Όπως και να έχει το κυνήγι του χρήματος Vs ευτυχίας, υπάρχει και είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στο Inc.com

Η έρευνα δείχνει ότι μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο οι μελέτες το βάζουν σταθερά σε περίπου 75.000 δολάρια το χρόνο. Μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει το κόστος ζωής στην περιοχή που μένει κάποιος. Ενώ, τα χρήματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην καθημερινή ευτυχία όσο και στην ικανοποίηση από τη ζωή.

Κατανοητό ότι κάτω από αυτό το επίπεδο, κάποιος θέλει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει το εισόδημα του. Για να νιώσει καλύτερα και πιο ευτυχισμένος. Αλλά πέρα ​​από αυτό το σημείο, κάθε επιπλέον δολάριο προσθέτει λίγα πράγματα όσον αφορά την ευτυχία. Όπως έχει πει και ο Μπιλ Γκέιτς που το φυσάει το χρήμα… Από ένα σημείο πλούτου και μετά, η προσπάθεια για αύξηση του πλούτου δεν έχει νόημα

Η έρευνα λοιπόν λέει ότι ο καθένας πρέπει να στοχεύσει σε έναν αριθμό!

Ένας τρόπος για να βρείτε τον δικό σας αριθμό πλούτου είναι να υπολογίσετε στα πόσα χρήματα θα έχετε αυτά που θέλετε. Πρέπει όμως να βασιστείτε αποκλειστικά στην απόλαυση και τον αντίκτυπο ότι θα τα κερδίσετε χωρίς πίεση. Αυτός είναι ο στόχος του κινήματος FIRE με το πιασάρικο όνομα, (για οικονομική ανεξαρτησία, συνταξιοδοτηθείτε πρόωρα).

Οι ακόλουθοι αυτού του κινήματος υποστηρίζουν ότι αρκούν 25 φορές τα αναμενόμενα ετήσια έξοδά σας. Δηλαδή αν χρειάζεστε 50.000 δολάρια το χρόνο  για να ζήσετε άνετα, θα πρέπει να εξοικονομήσετε 1,25 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μας λένε βέβαια σε πόσα χρόνια και με πιο τρόπο…

Ενώ ο συγγραφέας Brad Stollery αφήνει τα μαθηματικά στην άκρη και εστιάζει σε ένα πείραμα σκέψης.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένα από τα πέντε άτομα που έχουν επιλεγεί από μυστηριώδη φιλάνθρωπο για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό. Και οι πέντε από εσάς έχετε συγκρίσιμα επίπεδα χρέους και κόστος ζωής. Δηλαδή παρόμοιες οικονομικές καταστάσεις της μεσαίας τάξης. Είστε όλοι περίπου της ίδιας ηλικίας και εξίσου υγιείς.  Έχετε τον ίδιο αριθμό παιδιών και όλοι ζείτε τρόπο ζωής μετρίως χαμηλού κινδύνου. Ιδιωτικά, ένας εκπρόσωπος του δωρητή πλησιάζει τον καθένα από εσάς με μια λευκή επιταγή και θέτει την ακόλουθη ερώτηση:

Πόσα χρήματα θα έπρεπε να πληρωθείς, εδώ και τώρα, για να συνταξιοδοτηθείς σήμερα; Με την προυπόθεση να μην λάβεις πότε ξανά χρήματα από οποιαδήποτε πηγή για το υπόλοιπο της ζωής σου

Το πρόβλημά αυτή τη φορά είναι ότι όποιος από τους πέντε παίκτες γράψει το χαμηλότερο ποσό στην επιταγή θα πληρωθεί αυτό το ποσό. Οι άλλοι τέσσερις παίκτες δεν θα πάρουν τίποτα.

Αυτό το πείραμα σκέψης σας αναγκάζει να κόψετε τη φυσική παρόρμηση να στοχεύσετε πάντα προς τα πάνω. Γιατί  αν το κάνετε θα είναι πολύ υψηλή προσφορά και δεν θα πάρετε τίποτα. Το ποσό που θα ζητήσετε σε αυτή την προσφορά είναι ο αριθμός της ευτυχίας σας. Ισχυρίζεται ο Brad Stollery. Ευτυχώς που βάζει βέβαια και το: Eάν η κατάσταση και ο πληθωρισμός του τρόπου ζωής δεν αποτελούσαν παράγοντα.

Το σίγουρο είναι ότι και η ευτυχία αλλά και η οικονομική ανεξαρτησία είναι διαφορετικά για τον καθένα. Η ιστορία βέβαια έχει δείξει ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία απαραίτητα…

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα