Πως θα εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια στην κουζίνα
Πως θα εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια στην κουζίνα

Δημοσιεύθηκε

Η ηλεκτρική ενέργεια και το κόστος της, έχει εκτοξευτεί και όλοι ψάχνουν τρόπους για οικονομία στην ενέργεια ειδικά στο σπίτι.  

Ο ενεργειακός λογαριασμός

Οι εστίες, οι φούρνοι, τα ψυγεία και οι βραστήρες είναι μερικές μόνο από τις συσκευές που  καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Περίπου το 20% του ενεργειακού λογαριασμού ενός μέσου νοικοκυριού καταναλώνεται στην κουζίνα, σύμφωνα με το Energy Saving Trust.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να μειωθεί το κόστος παρότι κάθε νοικοκυριό είναι μια διαφορετική περίπτωση ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Όμως κάποιες μικρές αλλαγές η εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι σημαντική.

Ο φούρνος της κουζίνας

Ο φούρνος της κουζίνας είναι από τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ηλεκτρική ενέργεια με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος της οικογένειας. Ενώ, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι ηλεκτρικές χύτρες ταχύτητας και οι φριτέζες αέρα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Ωστόσο, ενώ τα μικροκύματα είναι χρήσιμα για πράγματα όπως η απόψυξη και το ζέσταμα φαγητού και ποτών και το μαγείρεμα λαχανικών, δεν είναι κατάλληλοι για τα πάντα. Μια ένωση κρέατος ή ψητού κοτόπουλου, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο νόστιμο και πιο τρυφερό μαγειρεμένο σε χύτρα αργής ή ταχύτητας.

Με χύτρα ταχύτητας, τα αποξηραμένα φασόλια ή τα σκληρά κομμάτια κρέατος όπως το ψαρονέφρι είναι μαλακά και τρυφερά σε λιγότερο από μία ώρα.

Εάν χρησιμοποιείτε το φούρνο, δοκιμάστε να τον σβήσετε 5–10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Θα δείτε ότι το φαγητό θα ψηθεί όπως πρέπει με την υπολειπόμενη θερμότητα. Αυτή η τεχνική δεν είναι κατάλληλη για κέικ, ψωμί και μπισκότα, που απαιτούν ακριβές μαγείρεμα.

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις συσκευές σας

Το γέμισμα του φούρνου σας, όχι μόνο το ψήσιμο ενός μεμονωμένου προϊόντος, αξιοποιεί στο μέγιστο την ενέργεια που καταναλώνετε. Οι μερίδες που δεν τρώτε αμέσως μπορούν να παγώσουν ή να καταψυχθούν και να ξαναζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων.  Εάν φτιάχνετε το δικό σας ψωμί, ψήνετε πάντα περισσότερα από ένα καρβέλια τη φορά.

Το μαγείρεμα σε ένα τηγάνι με το καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό μαγειρεύεται πιο γρήγορα.  Έτσι καταναλώνετε 30% λιγότερη ενέργεια από το μαγείρεμα. Επίσης σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται το ανάλογο μέγεθος στα μαγειρικά σκεύη

Ο φθηνότερος τρόπος για να βράσετε νερό είναι σε έναν σύγχρονο (ενεργειακά αποδοτικό) ηλεκτρικό βραστήρα. Ενώ μπορείτε να ζεστάνετε το νερό για ζυμαρικά στον βραστήρα και μετά να τα βάλετε στην κατσαρόλα. Και σίγουρα οι επαγωγικές εστίες σπαταλούν λιγότερη ενέργεια από τις τυπικές ηλεκτρικές εστίες

Χρησιμοποιήστε τις συσκευές με σύνεση

Αφήστε το φαγητό να κρυώσει καλά πριν το μεταφέρετε στο ψυγείο, ώστε να διατηρήσει καλύτερα την θερμοκρασία. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα στο ψυγείο, καθώς αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα σε αυτό. Μην αφήνετε ποτέ την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή άσκοπα. Ξεπαγώνετε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας τακτικά, καθώς πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα όταν καλύπτονται με πάγο.

Τα πλυντήρια πιάτων είναι επίσης ενεργοβόρα, επειδή πρέπει να ζεσταίνουν το νερό που απαιτείται καθώς και να λειτουργούν τον μηχανισμό καθαρισμού. Γιαυτό χρησιμοποιείται το αφού έχει γεμίσει και βάλτε το στη ρύθμιση eco. Αυτό καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια και νερό σε σύγκριση με το κύριο πρόγραμμα

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα