Πώς μπορείς να πάς παντού; της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Δημοσιεύθηκε

Ένα βράδυ μουσικής, βρέθηκα με παρέα σε ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί -φύσει υπερκινητική- πηγαινοερχόμουν αεικίνητα στον χώρο, τον περιεργαζόμουν -και τους θαμώνες του επίσης- μέχρι που έπεσα πάνω σε φίλους φίλων (ω φίλοι!), με τους οποίους και γνωριστήκαμε. Αρχίσαμε, όπως συχνά συμβαίνει σε κάθε πρώτη γνωριμία, να μιλάμε περί ανέμων και υδάτων, και κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε σε νησιά, σε προορισμούς διακοπών κι άλλα τέτοια επίκαιρα θέματα, και δεν μπόρεσα να μην εξιστορήσω –αλλά και να προτείνω- μέρη που έχω πάει, που θέλω να πάω αλλά και που θα πάω, στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον (ελπίζοντας πως δεν τρέφω φρούδες ελπίδες).

zoltanpakzozdi@flickr.com                       flust.gr-ταξίδια

Κάποια στιγμή, ενώ ήμουν κάπου μετά το εξωτικό Αιγαίο και λίγο πριν την Πόλη, ένας από τους συνδαιτυμόνες με διακόπτει μου ανταπαντά: «Πλούσια, ε;» Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σάστισα για αρκετά δευτερόλεπτα κι έχασα τον ειρμό μου, γιατί ακόμα κι αν ήθελα, σε αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσα να ενταχθώ. Όμως, μόλις το καλοσκέφτηκα, συνειδητοποίησα πως κυριαρχεί η αντίληψη, πως για να ταξιδέψεις, πως για να δεις ολόκληρο τον κόσμο –που είναι η δική μου μεγάλη προσδοκία αλα ντικενσκική- χρειάζεται το χρήμα να ρέει από τις τσέπες σου. Ιδίως τη σημερινή εποχή, ο κόσμος πιστεύει πως πρέπει να είσαι κάτι μεταξύ Ωνάση και Βαρδινογιάννη για να βγεις εκτός του λεκανοπεδίου.

Αμ, δε! Υπάρχει μια τεράστια πλάνη και ανακρίβεια γύρω από αυτό το θέμα. Όχι μόνο μπορεί κανείς να κάνει ένα οικονομικό ταξίδι, αλλά και να γλυτώσει πολλά περισσότερα χρήματα από όσα φαντάζεται, ακολουθώντας μερικές συμβουλές που θα σας παραθέσω αμέσως..

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει ο επίδοξος ταξιδιώτης είναι πως μπορεί να βρει πολύ οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια εάν ψάξει προσφορές που ξεπετάγονται όπως οι χελώνες από τα καβούκια τους. Σε sites όπως το airtickets.gr, ή το skyscanner (του οποίου την εφαρμογή για android προτείνω ανεπιφύλακτα) θα δει κανείς δύο στήλες, που παρουσιάζονται προσφορές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για διάφορους προορισμούς. Ανά καιρούς έχω βρει για Όσλο, για Κωνσταντινούπολη, για Φρανκφούρτη και για πολλούς άλλους θελκτικούς προορισμούς εισιτήρια που δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Τέτοια εισιτήρια όμως προϋποθέτουν αφ’ ενός να τα κλείσετε τη στιγμή ακριβώς που θα τα εντοπίσετε γιατί κυριολεκτικά εξαφανίζονται μετά από μόλις λίγες ώρες, αλλά και να είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε όχι κουβαλώντας ολόκληρο το σπίτι σας (όπως συχνά ο γυναικείος πληθυσμός κάνει) αλλά ακόμα και με μία μονάχα χειραποσκευή. Στη σελίδα του skyscanner επίσης μπορείτε να βρείτε τις ημέρες με τις χαμηλότερες τιμές, και να σχεδιάσετε τις εξορμήσεις σας αναλόγως.

Τα λίγα συμπράγκαλα –όπως τα λέει η γιαγιά μου- με φέρνουν στο σημείο να σας παραθέσω ένα ακόμα ταξιδιωτικό κόλπο που σώζει την τσέπη. Εταιρίες όπως η Easyjet, η Ryanair και τώρα τελευταία και η Aegean, έχουν τις εξής επιλογές: οι πρώτες δύο έχουν πολύ φθηνά εισιτήρια από μόνες τους χωρίς όμως να δίνουν τη δυνατότητα να αφήσει κανείς βαλίτσα, αλλά να ταξιδέψει μονάχα με μία χειραποσκευή συγκεκριμένων κιλών και διαστάσεων. Όποιος θέλει να πάρει μαζί του επιπλέον βαλίτσα πληρώνει γύρω στα 30-60 ευρώ επιπλέον (όπως δηλαδή κοστίζει η υπέρβαρη βαλίτσα σε κανονικό πλαίσιο). Η Aegean εμφάνισε επίσης έχει την επιλογή Go light, πέραν του κανονικού της εισιτηρίου, δηλαδή να πάει κάποιος μονάχα με μια χειραποσκευή, όπως και στις άλλες δύο εταιρίες και οι τιμές είναι τουλάχιστον 50 ευρώ κάτω του κανονικού ποσού, πολλές φορές και περισσότερο. Έχει τύχει να ταξιδέψω και με τις τρεις επιλογές, και το συμπέρασμα ήταν πως στην Aegean δεν κοιτάζουν καν το μέγεθος της βαλίτσας (η δική μου βέβαια ήταν μικρή, οπότε ίσως αυτό να έφταιγε), απλώς τη ζυγίζουν και δεν πρέπει να ξεπερνά κάποιο όριο κιλών, η easyjet και η ryanair ήταν πιο αυστηρές. Υποχρέωναν να τοποθετήσεις την χειραποσκευή σου σε ένα «καλούπι» διαστάσεων κι αν δεν χωρούσε, πλήρωνες την επιπλέον τιμή. Οπότε προσοχή στις μετρήσεις!

flust.gr-ταξίδια

Από την άλλη, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ταξιδευτής είναι το πού θα μείνει. Ιστοσελίδες όπως τύπου booking.com λύνουν τα χέρια και τα προβλήματα! Το booking.com συνεργάζεται με χιλιάδες καταλύματα και φιλοξενεί απίστευτες προσφορές. Οι επιλογές αναζήτησής του έχουν από αστέρια, όριο τιμής τιμή, τοποθεσία ξενοδοχείου, έως σχόλια και κριτικές που δεν σβήνονται –καθιστώντας το αντικειμενικό- και κυριολεκτικά είναι πανεύκολο και πολύ γρήγορο να βρει κανείς προσφορές και φθηνά καταλύματα. Έξυπνη κίνηση είναι να δείτε σε τι τιμές κυμαίνεται το δωμάτιο μέσω booking και πόσο θα σας το δώσουν εάν απευθυνθείτε κατευθείαν στο ξενοδοχείο χωρίς μεσάζοντα. Έκανα το ίδιο σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου και μου έδωσαν το δωμάτιο 15 ευρώ λιγότερο.

Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει επίσης η ιστοσελίδα airbnb.com (ή και gr που είναι στα ελληνικά) όπου πάλι με κριτικές και σχόλια, μπορεί κανείς να νοικιάσει δωμάτια σε σπίτια ντόπιων, ή και ολόκληρα διαμερίσματα επιπλωμένα. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως γνωρίζεται κανείς με τους ιδιοκτήτες και όχι μόνο μπορεί να αποκτήσετε δεσμούς φιλίας, αλλά έχετε και κάποιον ο οποίος θα σας πει τα must της χώρας του και δεν θα σας αφήσει να πάτε μονάχα στα τουριστικά μέρη που προτείνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Το εν λόγω site επίσης μπορεί να σας βρει και ποια γειτονιά σας ταιριάζει αναλόγως τι θέλετε να κάνετε. Είναι διαμάντι, ψάξ’τε το!

(Συμβουλή: Πάντοτε να ζητάτε πληροφορίες από κάποιον ντόπιο, ή κάποιον που έχει ταξιδέψει στη χώρα όπου θέλετε να πάτε! Αποδεδειγμένα πάντοτε περνάτε καλύτερα και βλέπετε πιο κρυφά και ξεχωριστά μέρη από κάποιον που μένει σε αυτά που προτείνει ένας οδηγός ή και ένας ξεναγός)

Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο Couchsurfing, το οποίο είναι ιδανικό για νέους που θέλουν να αποκτήσουν ένα ευρύ παγκόσμιο δίκτυο φίλων. Λειτουργεί ως εξής: Κάνει κάποιος έναν λογαριασμό και δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή να ζητήσει από άλλους χρήστες σε άλλες χώρες να τον ξεναγήσουν στην πόλη τους, δείχνοντας ντόπια στέκια, ή πηγαίνοντάς τους σε μουσεία και μαθαίνοντάς τους την ιστορία της περιοχής και της χώρας τους, ή να ζητήσει εκτός αυτών και κατάλυμα, το οποίο συνήθως είναι δωρεάν. Κοινώς, διασκέδαση και γνωριμίες που πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε πολύ καλές φιλίες, δίχως κόστος.

Άρα, όχι. Μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ‘πλούσιος’ για να ταξιδέψει με ελάχιστα χρήματα. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να ψωνίσετε για όλο σας το σόι, ούτε και να ξοδέψετε όλα σας τα χρήματα σε πανάκριβα εστιατόρια. Μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι και επίσης ο Alain de Botton πως «Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα».

Γι’ αυτό να ταξιδεύετε… να ταξιδεύετε πολύ!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα