Μια καλύτερη ποιότητα ζωής αναζητούν οι άνθρωποι που ζουν κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Η πανδημία οδήγησε πολλούς να αφήσουν τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσουν σε μικρότερες.
Και αν κάποτε τα αστικά κέντρα συγκέντρωναν τον περισσότερο πληθυσμό, πλέον οι άνθρωποι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Τα απανωτά κύματα έξαρσης του Covid-19 με τα περιοριστικά μέτρα, έχουν ανατρέψει τις ζωές όλων εδώ και ένα χρόνο. Η ζωή στις μεγάλες πόλεις αλλά σε μικρά διαμερίσματα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικογένειες. Περισσότερος χρόνος στο σπίτι και διασφάλιση της υγείας και της καλής ψυχολογικής κατάστασης είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Και αυτό δημιουργεί νέες τάσεις που όπως φαίνεται ήρθαν για να μείνουν.
Πολλοί εργαζόμενοι ειδικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν μετακομίσει σε μικρότερες πόλεις. Η ευχέρεια που δίνει η εργασία από απόσταση τους δίνει την δυνατότητα να εργάζονται και ταυτόχρονα να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην οικογένεια τους. Τον Αύγουστο του 2020 κυκλοφόρησε μια διετής μελέτη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τοπική οικονομική ανάπτυξη του ΟΟΣΑ. Ήδη και πριν την πανδημία οι προβλέψεις ήταν ότι η αστικοποίηση θα μπορούσε να σταματήσει. Και αυτό γιατί προβλεπόταν η αυξημένη χρήση της τηλεργασίας στο μέλλον που μπορούσε να επιβραδύνει την συγκέντρωση σε μεγάλες πόλεις. Πλέον, με την πανδημία να έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα η επιβράδυνση της αστικοποίησης… επιταχύνεται. Μάλιστα στις ΗΠΑ, το 50% από 2000 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκέφτονται να μετακομίσουν σε κοντινές μικρές πόλεις σύντομα.
Οι καλές υποδομές σε σχέση με την ταχύτητα του internet, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και η υγειονομική περίθαλψη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της πόλης για μετεγκατάσταση. Άλλωστε ιστορικά, μετά από κάθε πανδημία έρχεται μια ριζική αναμόρφωση γενικά. Από την καθημερινότητα των ανθρώπων μέχρι τις υποδομές των πόλεων και την καινοτομία.