Η μητέρα του ήταν ιταλοεβραία από την Τεργέστη οκ; Παρόλα αυτά, εκείνη δεν κώλωσε να παντρευτεί έναν καθολικό, ο οποίος στη συνέχεια, καταστάλαξε ότι τελικά δεν υπήρχε θεός.
Οπότε, δεν μας παραξενεύει ότι ο πιτσιρικάς γνώριζε από νωρίς τρεις γλώσσες, εβραίικα, ιταλικά, κροάτικα, Γίντις, αμερικάνικα κτλ ενώ με το θρησκευτικό μπέρδεμα στο σπίτι το παιδί όταν μεγάλωσε έγινε ένας ωραιότατος χοντρούλης και με ύψος 1,52, Ελευθεροτέκτονας τουτέστιν Μασόνος.
Ο κύριος LaGuardia λοιπόν, που γνώριζε τόσες γλώσσες και καταγόταν από την Αριζόνα, αποφάσισε κάτι «απλό» για την πολιτική του καριέρα: υπό την χειρότερη οικονομική κρίση του αμερικανικού αυτού κράτους, να κατέβει στις δημοτικές εκλογές του 1933 της πιο γκομενοπαγίδας και πιο οικονομημένης πόλης στις ΗΠΑ: New York. Ψιλοπράγματα δηλαδή.
Στις ΗΠΑ δεν είναι αναγκαστικό να πολιτευτείς στην αυτοδιοίκηση με κάποιο κόμμα αλλά αν δεν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος απλά δεν βγαίνεις. O LaGuardia, μπορεί να ήταν ρεπουμπλικάνος αλλά δεν ήταν το αγαπημένο παιδί του κόμματος, το αντίθετο. Και γιατί να είναι άραγε, αφού αυτό το παλιοτόμαρο είχε εκφραστεί υπέρ της Ρωσικής Επανάστασης! Άκουσον άκουσον. Το κόμμα που απελευθέρωσε τους αράπηδες με βαριά καρδιά, που ενέπλεξε τους παπάδες και τις αραχνιασμένες γεροντοκόρες με την πολιτική και που έχτισε την Wall Street δεν γίνεται να δείχνει αγάπη σε ένα κρυφοκομμούνι. Σε κείνες τις εκλογές όμως έχοντας την στήριξη όλων των μεταναστών και μειονοτήτων -γιατί άραγε;- κατάφερε να εξουδετερώσει τους δύο αντιπάλους του: τον υποψήφιο και «μαριονέτα των μεγάλων συμφερόντων» O’Brien και τον «αντισημίτη» McKee.
Θα ακουστεί γελοίο αλλά τώρα θα μιλήσουμε για την επόμενη μέρα. Και δεν μιλάμε την επόμενη μέρα μετριοτήτων τύπου Καμίνη αλλά…
Αλλά, ο μάγκας έταξε πολλά προεκλογικά και τώρα πρέπει να τα φέρει βόλτα. Και πρώτα πρώτα την μαφία.
Πρόκειται για την περίοδο που στις ΗΠΑ άνθιζε το γκαγνκστεριλίκι και ειδικά στη Νέα Υόρκη ζούσε ο άνθρωπος που είχε τσιμεντωσει πολλούς δύστυχους, το μεγαλύτερο μπουμπούκι στην ιστορία της μαφίας στις ΗΠΑ, ο περίφημος αρχιμαφιόζος Lucky Luciano. Ο δήμαρχος θεωρούσε ότι οι μαφιόζοι προσέβαλαν την ιταλική κοινότητα και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη έβαλε τον αρχηγό της αστυνομίας να συλλάβει τον Lucky. Ύστερα από 2 χρόνια ένα τζιμάνι Εισαγγελέας κατάφερε να κάνει επιτυχή έρευνα στα μπουρδέλα του Lucky και να τον στείλει φυλακή για 30 χρόνια. Ο LaGuardia ήταν αποφασισμένος να ξεριζώσει τους μαφιόζους και όταν οι νεοϋορκέζοι άνοιγαν το ραδιόφωνο να ακούσουν κανένα ωραίο σόου ακούγανε τον δήμαρχο να ουρλιάζει σαν πάστορας «πετάξτε τους αλήτες έξω από την πόλη». Κάποτε μάλιστα πήρε τους αστυνομικούς, μπούκαρε μέσα σε ένα μαγαζί με κουλοχέρηδες και με μια βαριοπούλα τους άλλαξε τα φώτα.
Ο τρελάρας αλλά αποφασισμένος Ρεπουμπλικάνος τράβηξε την προσοχή του Δημοκρατικού Προέδρου Ρούσβελτ και ο τελευταίος του εξασφάλισε τεράστια ποσά για την πόλη. Ο LaGuardia, μπορεί να ήταν αντίπαλος κομματικά του προέδρου, αλλά ήταν υποστηρικτής των προγραμμάτων εξυγίανσης New Deal, αποφεύγοντας να βρίζει την κεντρική διοίκηση έτσι μόνο και μόνο επειδή ήταν του άλλου κόμματος. Θα έκανε τα πάντα προκειμένου να υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους δημότες του.
Μερικές φορές χοροστατούσε σε κάποιες ακροάσεις του δημοτικού δικαστηρίου χειριζόμενος πλημμελήματα. Λέγεται ότι σε μια από αυτές το δικαστήριο μετά και από επιμονή του δημάρχου, επέβαλλε πρόστιμο 10 δολάρια σε μια γυναίκα επειδή έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί για να ταΐσει την οικογένειά της. Τότε λοιπόν, σηκώθηκε λέγοντας “επιβάλλω στον καθένα που βρίσκεται σε αυτό το δικαστήριο το πρόστιμο των 50 cents διότι ζει σε μια πόλη που υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που χρειάζεται να κλέψει ψωμί για να ζήσει”. Έβγαλε το καπελάκι του, το γύρισε ανάποδα και πέρασε από τον καθένα για να συλλέξει τα χρήματα, και αφού συγκέντρωσε 50 σχεδόν δολάρια τα έδωσε στην «κακούργα» κλέφτρα.
Είναι ειρωνεία ότι ο LaGuardia απεχθανότανε τις παρωδίες και τις Επιθεωρήσεις και γι’ αυτό και έβαλε λουκέτο στα θέατρα που φιλοξενούσαν τέτοιες παραστάσεις. Μάλλον λοιπόν γι αυτό ξεχώρισε: οι όμοιοι αρέσκονται σε δημαρχίες-παρωδίες…