Όταν οι πειρατές σταμάτησαν να πλέουν ελεύθερα, μα η σημαία κυματίζει ακόμα, του Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου

Δημοσιεύθηκε

Από τις 3 Νοεμβρίου και για ένα χρόνο, πίσω από τις μπάρες της φυλακής θα βρίσκεται ο Friedrik Neij, συνιδρυτής του περίφημου διαδικτυακού ιστότοπου ανταλλαγής αρχείων και παράνομου downloading The Pirate Bay

Ο Neij καταδικάστηκε από Σουηδικό δικαστήριο σε 1 χρόνο φυλάκισης και χρηματικό ποσό 30 εκατομμυρίων korra ( περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ). Η σύλληψη του ακολουθεί αυτήν του άλλου συνιδρυτή της σελίδας Peter Sunde, που είχε συλληφθεί πριν από 2 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παραπάνω καταδικάστηκε για επιπλέον 3.5 χρόνια φυλάκιση από Δανέζικο δικαστήριο για τη μεγαλύτερη υπόθεση hacking που έχει λάβει τόπο στη Δανία έως σήμερα.

Τους 2 παραπάνω είχε προηγηθεί η σύλληψη του Per Gottfrid Svartholm Warg(γνωστός στην ψηφιακή κοινότητα ως anakata), ο οποίος καταδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου σε 3,5 χρόνια φυλάκισης. Η καταδίκη τους είχε ήδη προκαλέσει μεγάλες αναταραχές και πορείες στη Σουηδία από την πρώτη επίθεση της κυβέρνησης κατά την ομάδα ιδρυτών το 2006 ( με το γνωστό The Pirate Bay Raid)έως και κατά τη διάρκεια της δίκης, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την ελευθερία στο Ιντερνετ όσον αφορά την ανταλλαγή αρχείων και δεδομένων. Το κίνημα αυτό προχώρησε ως και να γίνει κόμμα, υποψήφιο στις φετινές Ευρωοεκλογές.

Στα μέσα Δεκέμβρη η επίσημη ιστοσελίδα «έπεσε» και το πλοίο έχασε τον προορισμό του. Το κλείσιμο της επίσημης σελίδας του piratebay προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στα social media μέσω από τα οποία χιλιάδες άτομα εξέφρασαν τη λύπη τους για το κλείσιμο του αγαπημένου τους «λιμανιού».

Παρά τη σύλληψη των 3 ιδρυτών και του κλεισίματος της σελίδας, μικρότερες σελίδες στηρίζοντας την προσπάθεια του piratebay για δωρεάν διακίνηση δεδομένων έχουν ανεγερθεί. Οι σελίδες αυτές έχουν αντιγράψει τη δομή του παλιού γνωστού ιστότοπου στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

Μια μάχη ενάντια στην πειρατεία κερδήθηκε, ή ένας άνθρωπος που πρέσβευε την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων συλήφθηκε; Η πειρατεία τελικά πάντα θα διχάζει τις γνώμες, όσοι αιώνες κι αν περνούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα