Οι κολλητοί του Χόλυγουντ που ήρθαν στα χέρια για πολιτικά, του Βαγγέλη Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

flust.gr

James Stewart: Θα κάνω μια επιχείρηση γερή και αξιοσέβαστη σαν την αποθήκη εμπορευμάτων του Μπούλιον. Δυνατή, σταθερή, αξιοσέβαστη Ρεπουμπλικανική επιχείρηση. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική.

Henry Fonda: Οι δικοί μου ήταν Δημοκράτες.

James Stewart: Και κοίτα πως κατέληξες. Μια ζωή στην ύπαιθρο και να ιδρώνεις το καλοκαίρι να ξεπαγιάζεις τον χειμώνα και να κοιμάσαι στο έδαφος να πολεμάς με τους λύκους και τους κροταλίες. Όχι, όχι. Δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερο πράγμα σ` όλο τον κόσμο από το να είσαι Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας.

Henry Fonda: Δε θέλω να τσακωθώ μαζί σου αλλά εσύ δεν ήσουν που ψήφιζες πάντα Δημοκρατικούς;

James Stewart: Κοίτα, αυτό γίνονταν όταν δεν ήξερα τίποτα καλύτερο. Θέλω να μου κάνεις μια χάρη. Μην πεις σε κανέναν στην Τσεγιέν ότι ψήφισα ποτέ Δημοκρατικούς. Θα το κάνεις αυτό για μένα, έτσι;

Henry Fonda: Αν το θέλεις.

James Stewart: Σ` ευχαριστώ.

Henry Fonda: Δεν σε πειράζει αν εγώ συνεχίσω να ψηφίζω Δημοκρατικούς, έτσι;

James Stewart: Όσο δεν είμαι μαζί σου όταν το κάνεις δεν με πειράζει. Βλάπτει τις επιχειρήσεις.

Ο συγκεκριμένος διάλογος μεταξύ του James Stewart και του Henry Fonda δεν είναι πραγματικός αλλά κινηματογραφικός. Στα 1970, όταν το αμερικανικό γουέστερν άρχισε να γίνεται σαχλό, οι δύο ήρωες θα υποδύονταν τους κολλητούς φίλους καουμπόηδες στην μέτρια ταινία The Cheyenne Social Club.

Η ειρωνεία είναι ότι τα δύο αυτά αστέρια του Χόλιγουντ ήταν ακριβώς αυτό που δείχνει ο διάλογος: αντίπαλοι ιδεολογικά αλλά σαν αδέλφια στην προσωπική ζωή ξεκινώντας την καριέρα τους μαζί μοιράζοντας το ίδιο δωμάτιο στη Νέα Υόρκη.

flust.gr

Ο Fonda από την μία ήταν υποστηρικτής των Δημοκρατικών από την εποχή του Ρούσβελτ(δεκαετία 1930) επιλέγοντας μάλιστα το 1960 να συμμετάσχει σε προεκλογικό σποτάκι υπέρ του υποψήφιου Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ.

Ο Stewart από την άλλη ήταν ένας Ρουπουμπλίκαρος ίσαμε κει πάνω. Ήταν ένας από τους φανατικούς υποστηρικτές του Προέδρου-ποντικομαμή Richard Nixon και του ρουφιάνου Ronald Reagan. Φυσικά στον πόλεμο του Βιετνάμ δεν χρειάζεται να ειπωθεί αν υποστήριξε την πόλεμο ή όχι, είναι φανερό. Ο θάνατος του γιου του στον πόλεμο δεν τον πτόησε, «δεν πέθανε μάταια αλλά για την πατρίδα».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 οι δύο νέοι ηθοποιοί και φίλοι συγκέντρωναν χρήματα για να υποστηρίξουν τους Βρετανούς κατά την άμυνά τους στους Ναζί. Αλλά στο τέλος της ίδια δεκαετίας τα πράγματα αλλάξανε. Το 1947 λοιπόν ένα χρόνο μετά την επιβολή του σιδηρού παραπετάσματος και το ξέσπασμα Ψυχρού Πολέμου μεταξύ κομμουνιστικής ανατολής και καπιταλιστικής δύσης οι δύο φίλοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα νεύρα τους. Ο Fonda πίστευε στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Stewart πίστευε επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα αρκεί να μην είσαι κομμουνιστής. Καθώς λοιπόν μιλούσαν για πολιτικά ξαφνικά χάθηκε ο έλεγχος και άρχισαν να πέφτουν κάτι ξεγυρισμένα μπουνίδια μεταξύ των δύο κολλητών. Ο Stewart αν και ήταν παρασημοφορημένος υψηλόβαθμος βετεράνος του Β’ ΠΠ τις έφαγε από τον Fonda που εδώ που τα λέμε ήταν ανέκαθεν μισή μερίδα.

flust.gr

Παρά τους «φιλικούς» μώλωπες ο Stewart δεν έβαλε μυαλό και εξακολουθούσε να πιστεύει στην ύπαρξη του κομμουνιστικού κινδύνου. Εξελίχθηκε σε κομμουνιστοφάγο από τους λίγους καθώς πίστευε ότι «δεν τίθεται ερώτημα για το αν κρύβονται οι κομμουνιστές πίσω από την κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι αποτελούν και ενδεχόμενο κίνδυνο για τον κόσμο του θεάματος (show business)».

Μετά από το άγριο περιστατικό δεν ξαναμίλησαν ποτέ για πολιτικά παραμένοντας στενοί φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής τους αν και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω κατά πόσο συγχώρεσε ο Fonda τον φίλο του που υποστήριξε ακόμα και τον σχιζοφρενή φασιστοδεξιό Barry Goldwater.

Πάντως μπορεί ο Φόντα στην ταινία να μην μαρτύρησε ποτέ ότι ο φίλος ψήφιζε κάποτε Δημοκρατικούς αλλά ο Stewart μάλλον αλλαξοπίστησε μισό αιώνα μετά από εκείνο το μπουνίδι των 40s υποστηρίζοντας την δεκαετία του 1990 Δημοκρατικό υποψήφιο Κυβερνήτη.

flust.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα