Οι ιχνηλασίες ενός Αστρολάβου του Γιώργου Γραμματικάκη

Δημοσιεύθηκε

Το καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη έχει έναν γνώριμο προορισμό. Είναι οι κόσμοι που κινείται χρόνια τώρα ο συγγραφέας: τα αινίγματα του Σύμπαντος και η πορεία της Ελλάδας, οι κατακτήσεις της επιστήμης και η ανθρώπινη μοίρα. Μόνον που οι κόσμοι αυτοί του συγγραφέα, όπως το ίδιο το Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, μοιάζουν τώρα σαν να διαστέλλονται αιφνίδια και ανεξήγητα, σαν να θέλουν να καλύψουν τον χώρο και τον χρόνο.

Περιγραφή

Σε άλλους καιρούς, ο αστρολάβος καθοδηγούσε τους ναυτικούς στα ταξίδια τους και αποκάλυπτε στους ανθρώπους τις κινήσεις των άστρων και τις φωτεινές αναλαμπές τους. Ο σύγχρονος αστρολάβος, που κρατά στα χέρια του ο αναγνώστης, δεν έχει διαφορετική φιλοδοξία. Το ταξίδι όμως που υπόσχεται κρύβει μεγαλύτερες εκπλήξεις και αναπάντεχες διαδρομές. Θα ξεκινήσει από τα θαυμαστά του Σύμπαντος, τους μακρινούς γαλαξίες και τους κομήτες, την αντιύλη και τις υπέρλαμπρες εκρήξεις αστεριών. Στη συνέχεια, θα αναζητήσει τις απαντήσεις που δίδει η σημερινή επιστήμη στα προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου: για την έννοια του χρόνου αλλά και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, για το μεγάλο πείραμα του CERN αλλά και την ανίχνευση του φαντασματικού νετρίνου στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Τη μακρινή εκείνη εποχή υπήρχε –όπως λένε και στα παραμύθια– ένα γιγαντιαίο και πυκνό νεφέλωμα από αέρια και σκόνη. Kάποιο κοσμικό γεγονός, ίσως η έκρηξη ενός κοντινού άστρου, διατάραξε ωστόσο την ισορροπία του νεφελώματος, που άρχισε να καταρρέει. Kαθώς η ύλη του έπεφτε προς το κέντρο, αποκτούσε διαρκώς και υψηλότερη πυκνότητα και θερμοκρασία. Σε αυτές τις συνθήκες, κάποια στιγμή άρχισε η πυρηνική σύντηξη της ύλης, και τα τεράστια ποσά ενέργειας και ακτινοβολίας που εκλύθηκαν έδωσαν στη σφαιρική μάζα μεγάλη λαμπρότητα. O Ήλιος είχε γεννηθεί! . Λυπούμαι που θα ταράξω και πάλι τη ματαιοδοξία των γήινων, αλλά παρόμοιοι με τον δικό τους ήλιο, τον πολυύμνητο και υποτίθεται μοναδικό, υπάρχουν δισεκατομμύρια στο Σύμπαν. Mακριά πάντως από τη γειτονιά του Ήλιου, το αρχέγονο νεφέλωμα σχημάτισε έναν πυκνό περιστρεφόμενο δίσκο. Εκεί, οι συγκρούσεις βραχωδών μαζών οδήγησαν στη συσσωμάτωσή τους και στον σχηματισμό των πλανητών.

 

Εμείς οι κομήτες γεννηθήκαμε την ίδια εποχή από μικρά κομμάτια σκόνης και πάγου, και σε περιοχές έξω από τη θανατηφόρα ακτινοβολία του Ήλιου. Ειδικά εγώ, όπως συμπεραίνουν από την τροχιά μου οι αστρονόμοι, προέρχομαι από το σφαιρικό, παγωμένο νέφος του Oort. Tο νέφος αυτό εκτείνεται στα όρια του ηλιακού συστήματος, και αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως κοιτίδα κομητών. Υπολογίζεται σήμερα ότι γύρω στα 500 δισεκατομμύρια κομήτες περιπλανώνται εκεί αργά και άσκοπα! Πριν δηλαδή από τις σπάνιες επισκέψεις μου στον ουρανό της Γης, μεγάλο μέρος της ζωής μου το περνώ στην ερημιά και την κατάψυξη. Αποτελώ, κυριολεκτικά, ένα φωτεινό απολίθωμα που έρχεται από το βασίλειο του πάγου και της σιωπής.

 

 

 

Το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη,” Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής” κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης cup.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα