Οι ελληνικές παραλίες βραβεύονται

Δημοσιεύθηκε

395 ακτές και 9 μαρίνες βραβεύθηκαν με Γαλάζια Σημαία για το 2015 με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση, με τις καθαρότερες παραλίες, ανάμεσα σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα οι γαλάζιες σημαίες βρίσκονται  στις παραλίες Λασιθίου (44), Χαλκιδικής (39), Δωδεκανήσων (29), Χανίων (29) και Κυκλάδων (22). Τα κριτήρια βράβευσης για το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», αφορούν τις ακτές και τις μαρίνες που πληρούν μια σειρά κριτηρίων για την οργάνωση την ασφάλεια, την προστασία της φύσης, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και φυσικά την καθαριότητα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης «Η διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, με τα χιλιάδες νησιά και 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής μας, επιτρέπει άνετα να φτάσουμε πρώτοι στον κόσμο σε βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές. Δεδομένης της αναγνωρισιμότητας του θεσμού και της αξίας του για τους επισκέπτες και τους τουριστικούς πράκτορες σε όλο τον κόσμο, αλλά και της διαφύλαξης, τελικά, του περιβάλλοντος, η κατάκτηση μίας υψηλότερης θέσης θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στρατηγικό στόχο. Η προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν είναι μεγάλη και δικαιολογεί απόλυτα τις σχετικές προσπάθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τουρκία, στην οποία η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού τουριστικού και περιβαλλοντικού στρατηγικού σχεδιασμού. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε δια στόματος του Πρωθυπουργού της ο στόχος όχι μόνο της κατάκτησης της 1ης θέσης παγκοσμίως σε βραβευμένες ακτές, αλλά και της κατάκτησης 1.000 βραβεύσεων μέχρι το 2023, επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τουρκικού κράτους. Η συγκεκριμένη πολιτική απέδωσε για τη γείτονα χώρα, η οποία κατέλαβε φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως μετά από πολλά χρόνια στην 3η θέση», τονίζει στο ert.gr ο Δρ Σεραφείμ Χατζησκάκης, Υπεύθυνος Συντονισμού Προγραμμάτων Green Key & Blue Flag.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα